Papež Frančišek je umil noge 12 zapornikom - šestim moškim in šestim ženskam, šestim Italijanom in šestim tujcem. Foto: Reuters
Papež Frančišek je umil noge 12 zapornikom - šestim moškim in šestim ženskam, šestim Italijanom in šestim tujcem. Foto: Reuters
Bazilika svetega Petra
Maše se je udeležilo tri tisoč duhovnikov. Foto: Reuters
Papež Frančišek umival nogo zapornikom

Po Jezusovem vzoru, ki je na zadnji večerji svojim apostolom umil noge, je Frančišek umil noge 12 zapornikom - šestim moškim in šestim ženskam, šestim Italijanom in šestim tujcem. V kapeli rimskega zapora Rabibbia je papež obenem daroval mašo.

Med mašo, pri kateri duhovniki na veliki četrtek obnovijo duhovniške zaobljube, je v pridigi izpostavil utrujenost duhovnikov.


"Kako pogosto razmišljam o utrujenosti vseh vas. O tem pogosto razmišljam in molim, še posebej, kadar sem tudi sam utrujen,"
je poudaril papež pred 3.000 duhovniki in dodal, da moli za duhovnike, ki delajo med ljudmi, številni tudi na nevarnih ali odročnih krajih.

Krizmene maše, ki jih poleg papeža darujejo tudi katoliški škofje, so ime dobile po posvetitvi olivnega olja v sveto krizmo. Pri teh mašah med drugim blagoslovijo olje.

Nadaljeval osebno in papeško tradicijo
Argentinski papež je tako nadaljeval tradicijo, ki jo je začel kot nadškof Buenos Airesa, da na veliki četrtek daruje mašo v zaporih, bolnišnicah ali domovih za ostarele. V zaporu Rebibbia trenutno prestaja kazen okoli 2.100 zapornikov, med njimi 350 žensk. Zapor Rebibbia je postal slaven med drugim zato, ker je bil v njem več let zaprt atentator na pokojnega papeža Janeza Pavla II., Turek Ali Agca. Pred Frančiškom sta ga obiskala tudi njegova predhodnika Janez Pavel II., ki se je ob tem celo srečal z Alijem Agco, in Benedikt XVI.

Velikonočne slovesnosti bo papež nadaljeval na veliki petek, ko ima na programu tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju. Po napovedih bo med drugim molil za otroke, žrtve spolnih zlorab, in prosil za odpuščanje. V soboto zvečer bo vodil velikonočno vigilijo v baziliki svetega Petra v Vatikanu. V nedeljo pa bo daroval velikonočno mašo in podelil velikonočni blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).

Papež Frančišek umival nogo zapornikom