Bin Laden naj bi se skrival v goratem območju na meji med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA
Bin Laden naj bi se skrival v goratem območju na meji med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA

Vodja mednarodne teroristične mreže Al Kaida je v zvočnem posnetku, ki ga je objavila arabska televizijska mreža Al Džazira, Pariz pozval k umiku vojakov iz Afganistana, kjer je okoli 3.750 francoskih vojakov. "Edini način, da ohranite svojo varnost, je, da končate vse vidike vaše nepravičnosti do muslimanov, najpomembnejši od teh pa je umik iz vojne (nekdanjega predsednika ZDA Georgea, op. a.) Busha v Afganistanu," je dejal. Če Francija ne bo umaknila vojakov, je zagrozil z novim nasiljem nad francoskimi državljani.

V posnetku z naslovom Sporočilo francoskemu narodu je poudaril, da je bila ugrabitev petih Francozov septembra v Nigru odziv na nepravično obravnavanje muslimanov v Franciji. Odgovornost za ugrabitev je prevzelo severnoafriško krilo Al Kaide. Po nekaterih podatkih naj bi bili talci trenutno v Maliju.

"Francija s prepovedjo burk ravnala neodgovorno"
"Ker ubijate, vas bomo ubili. Ker zapirate ljudi, vas bomo vzeli za talce. Ker vi ogrožate našo varnost, bomo mi ogrožali vašo," je dejal bin Laden na posnetku, katerega pristnosti ni mogoče potrditi, a je glas na njem identičen tistemu na prejšnjih posnetkih, za katere se je izkazalo, da so pristni.

Bin Laden je bil kritičen tudi do zakona o prepovedi nošenja burk in nikabov v javnosti, ki sta ga letos potrdila oba domova francoskega parlamenta. "Vedete se neodgovorno, ker ste našim čistim ženskam prepovedali nošenje burk v javnosti. Ali ni prav, da vaše vsiljive moške preženemo z napadi na njih?" je še vprašal.