Malijske in francoske sile so v soboto zavzele mesto Gao. Foto: EPA
Malijske in francoske sile so v soboto zavzele mesto Gao. Foto: EPA
Mali
Članice Ecowasa so se dogovorile, da bodo povečale število vojakov, ki jih bodo napotile v Mali. Foto: EPA

V soboto so združene malijske in francoske sile zavzele strateško mesto Gao, nato pa so nadaljevale svojo pot proti Timbuktuju in so danes že zavzele območje pred mestom. Islamistični uporniki so mesto, ki so ga Združeni narodi uvrstili na svoj seznam svetovne dediščine, po nekaterih poročilih že začeli zapuščati.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je povedal, da bodo sile kmalu dosegle Timbuktu, sicer mesto, ki spada pod Unescovo svetovno kulturno dediščino, BBC pa ob tem poroča, da so islamistični uporniki pobegnili v puščave in bi se lahko njihovo iskanje izkazalo za veliko težje, kot so Francozi sprva mislili.

Malijski zunanji minister Tieman Coulibaly je pred vrhom Afriške unije povedal, da so tako oni sami kot Francozi podcenili svoje nasprotnike. "A smo vsi videli, da se namerava teroristična skupina, če je ne bomo ustavili, razširiti po vsej državi, pozneje pa bi napadla tudi druge države," je povedal Coulibaly.

V operaciji v Maliju sodeluje 3.700 francoskih sil, pomoč pa so obljubili tudi Američani, ki naj bi zagotovili gorivo za francoska vojaška letala, Pentagon pa naj bi pomagal tudi pri transportu vojaških sil iz Čada in Toga v Mali.

Afriška unija bo iskala rešitev za krizo v Maliju
V Adis Abebi se bodo na 20. vrhu Afriške unije srečali voditelji držav afriške celine, v etiopsko prestolnico pa bo prišel tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Jubilejni vrh z naslovom "Panafrikanizem in afriška renesansa" je namenjen počastitvi 50. obletnice vzpostavitve Organizacije afriške enotnosti, ki se je leta 2002 preimenovala v Afriško unijo, glavna tema pogovorov pa bo iskanje rešitev za krizo v Maliju.

Afriške države bodo skušale najti pot, kako pospešiti vojaško operacijo proti islamističnim upornikom na severu države, ki jo je odobril Varnostni svet Združenih narodov. Govorili naj bi o financiranju misije, ki jo bodo sestavljale predvsem afriške sile, zato naj bi v torek organizirali tudi donatorsko konferenco, kjer bodo zbirali denar za misijo. Sestavljalo naj bi jo 5.300 vojakov iz devetih držav - Nigerije, Nigra, Burkina Fasa, Toga, Senegala, Benina, Gane, Gvineje in Čada.

Tudi Ecowas bo okrepil svojo misijo
V soboto so se sestale tudi članice Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas), ki so se dogovorile, da bodo povečale število vojakov, ki jih bodo napotile v Mali. Sprva so nameravali v državo poslati 3.300 vojakov, zdaj pa naj bi jih poslali 7.700.