Francoska vlada šteje 34 ministrov, med katerimi je polovica žensk. Vsi so se zavezali k spoštovanju etičnega kodeksa. Foto: Reuters
Francoska vlada šteje 34 ministrov, med katerimi je polovica žensk. Vsi so se zavezali k spoštovanju etičnega kodeksa. Foto: Reuters
Angela Merkel, Francois Hollande
Hollande je sebi in ministrom za razliko od nemške kanclerke plače znižal. Foto: Reuters

Novi francoski predsednik je na ustanovni seji socialistične vlade sebi in ministrom za 30 odstotkov znižal plače, da bi tudi tako izpostaviti razliko s predhodnikom Nicolasom Sarkozyjem, katerega plača je od leta 2007 zrasla za 170 odstotkov na 21.300 evrov. Vlada želi z znižanjem plač "dati zgled", je po seji sporočila predstavnica vlade. V skladu z odločitvijo se bo bruto plača Hollandu in premierju Jeanu-Marcu Ayraultu znižala na 14.910 evrov mesečno, bruto plače ministrov pa bodo iz 14.200 evrov padle na 9.940 evrov mesečno.

Nižje plače, a več ministrov
Vodja glavne opozicijske desnosredinske stranke Unija za ljudsko gibanje Jean-Francois Cope je znižanje plač v vladi že označil za pretvarjanje. Poudaril je, da ima socialistični kabinet 34 članov, kar je 14 več kot prva Sarkozyjeva vlada leta 2007. "Znižanje plač za 30 odstotkov ne more skriti preprostega dejstva, da bo Hollandova vlada davkoplačevalce stala veliko več," je poudaril, ni pa omenil, da je imela zadnja Sarkozyjeva vlada 31 članov.

Člani vlade so tudi podpisali kodeks ravnanja, katerega namen je doseči, da bi ministri vodili državo z dobrim zgledom in da se prepreči konflikt interesov. Kodeks med drugim predvideva, da ministri za službene poti, ki niso daljše od treh ur namesto letal uporabljajo vlake, do črke spoštujejo cestno-prometne predpise, javno razkrijejo svoje finančno stanje ter zavračajo ponudbe za brezplačne počitnice in razkošna darila. Vsakemu darilu, dražjemu od 150 evrov, naj bi se odpovedali.

Razkošni Sarkozy vs. skromni Hollande
Sarkozy je bil lani prisiljen svojim ministrom znižati stroške za potovanja, ko je izbruhnil škandal zaradi zasebnih počitnic, ki si jih je minister za zunanje zadeve privoščil v Tuniziji na začetku tamkajšnjega upora proti oblasti, ki je pomenil začetek revolucionarnega vala v arabskem svetu.

V težkih gospodarskih časih želi Hollande ustvariti vtis skromnega predsednika, ki je v ostrem nasprotju s podobo, ki so si jo Francozi ustvarili o Sarkozyju tudi zaradi njegove glamurozne žene, nekdanje manekenke Carle Bruni-Sarkozy, številnih bogatih prijateljev, razkošnih počitnic, ki si jih je privoščil, in naklonjenosti dragim uram.

EU premakniti iz varčevanja v rast
Novi ministri javnosti sporočajo, da bo glavna naloga vlade lotiti se dolžniške krize v Evropi in da bodo vse napore vložili v uresničevanje Hollandove predvolilne obljube, da je treba EU premakniti iz varčevanja v rast. Zunanji minister Laurent Fabius je dejal, da je sam prepričan Evropejec, a po njegovem potrebujemo drugačno Evropo, Evropo, ki se bo mnogo bolj osredotočila na delovna mesta. "Tu nismo le zato, da upravljamo državo, temveč da jo reformiramo, premostimo privilegije in izboljšamo življenje Francozov," je še poudarila tiskovna predstavnica vlade Najat Vallaud-Belkacem.

Finančni minister Pierre Moscovici pa je ponovil, da Pariz ne bo ratificiral fiskalnega pakta, če ta ne bo vključeval ukrepov za rast. Državljanom je tudi obljubil, da bodo imeli socialisti javne finance pod nadzorom. "Preusmeriti moramo obnovo Evrope, a ne tako, da bi proračunski disciplini obrnili hrbet," je dejal. Premier Ayrault je računskemu sodišču odredil, naj do 1. junija pripravi poročilo o stanju javnih financ.