Francija od nedelje (do preklica) ne bo več imela prve dame. Foto: EPA
Francija od nedelje (do preklica) ne bo več imela prve dame. Foto: EPA
Francois Hollande in Valerie Trierweiler
Zvezo sta Hollande in Trierweilerjeva končala po sedmih letih. Foto: Reuters

Po namigovanju francoskih medijev, da naj bi se francoski predsednik Francois Hollande razšel s partnerico Valerie Trierweiler, je Hollande govorice za agencijo AFP potrdil.

Hollande je tako prekinil molk, v katerega se je zavil vse od razkritja, da ima razmerje s francosko igralko Julie Gayet.

Francoski mediji so sicer poročali, da bo predsednik o svoji odločitvi javnost uradno obvestil v nedeljo, še pred potovanjem Trierweilerjeve v Indijo, ki je napovedano za nedeljo.

O ločitvi sta se dogovorila na četrtkovem kosilu
Journal de Dimanche je na svoji spletni strani zapisal še, da sta se Hollande in Trierweilerjeva o ločitvi dogovorila v četrtek na skupnem kosilu, uradno sporočilo za javnost pa naj bi Elizejska palača posredovala v nedeljo. Partnerja sta se dogovorila, da z objavo novice ne bosta čakala do predsednikovega obiska ZDA, kot je sam napovedal na tiskovni konferenci prejšnji teden, in da bo Trierweilerjeva še naprej živela v njunem skupnem stanovanju v pariškem 15. okrožju.

Po uradni objavi novice v nedeljo bo torej Trierweilerjeva v Indijo, kamor se odpravlja v okviru človekoljubne misije organizacije Action contre le faim (akcija proti lakoti), odpotovala kot navadna državljanka, in ne več kot prva dama.

Fotografije razkrile afero francoskega predsednika
Konec zveze med predsednikom in prvo damo sledi dva tedna po tem, ko je francoski tabloid Closer objavil fotografije, ki pričajo o ljubezenskem razmerju med predsednikom Hollandom in francosko igralko Julie Gayet. Hollandova sopotnica Valerie Trierweiler, sicer novinarka francoskega tednika Paris-Match, je po objavi fotografij teden dni preživela v bolnišnici. Po tednu dni v bolnišnici je nekaj dni počivala v uradni rezidenci La Lanterne v bližini Versaillesa.

Hollande in Trierweilerjeva se nista nikoli poročila, njuno razmerje pa je trajalo od leta 2007. Predtem je bil Hollande kar 30 let v razmerju s politično kolegico in nekdanjo socialistično predsedniško kandidatko Ségolène Royal, s katero imata štiri otroke.

Gayetova in Hollande naj bi se srečevala od leta 2012
Razmerje med Hollandom in Gayetovo naj bi se po pisanju tabloida Closer začelo med predsedniško kampanjo leta 2012. Za svoja srečanja naj bi uporabljala dve stanovanji v Parizu, konec tedna pa naj bi večkrat odšla na jug Francije. Predsednik je lani odpovedal tudi skupne počitnice s svojo uradno partnerico v Grčiji, namesto tega pa ga je domnevna ljubica Gayetova spremljala med obiskom v njegovem volilnem okrožju.

41-letna francoska igralka je že napovedala, da bo zaradi objave obremenjujočih fotografij tožila Closer, zahtevala naj bi 50.000 evrov odškodnine in povračilo 4.000 evrov sodnih stroškov. Hollande se kljub grožnji, da je šlo pri objavi fotografij za poseg v njegovo zasebnost, za tožbo ni odločil.

Hollande priznal, da preživlja težke trenutke
Predsednikova zveza z igralko je bila ena izmed najbolj pričakovanih tem na tradicionalni predsednikovi novoletni novinarski konferenci. Na odgovor na vprašanje, ali Francija še ima prvo damo, so morali novinarji čakati dobrih 40 minut, še takrat pa je bil predsednikov odgovor precej diplomatski. Povedal je, da morajo zasebne stvari ostati zasebne, a priznal, da preživlja težke trenutke. Takrat je tudi napovedal, da bo odgovor na vprašanje, ali je Trierweilerjeva še francoska prva dama, znan pred njegovim obiskom v ZDA, kamor se odpravlja na začetku februarja.