Francoski policisti so osumljene islamske skrajneže prijeli prejšnji teden. Foto: EPA
Francoski policisti so osumljene islamske skrajneže prijeli prejšnji teden. Foto: EPA

Od 19 domnevnih skrajnežev, ki so jih francoske oblasti prijele prejšnji petek, so jih tri že izpustili, medtem ko jih je 13 v preiskavi zaradi suma sodelovanja v terorističnih aktivnostih.

Med preiskavo jih bo devet ostalo v priporu. Pariški tožilec Francois Molins je povedal, da so osumljenci vsaj enkrat razpravljali o možnosti ugrabitve judovskega sodnika iz Lyona.

Vsi osumljenci so bili prijeti teden dni, potem ko so francoski policisti ubili 23-letnega "morilca na skuterju" Mohameda Meraha, ki je v treh ločenih napadih ubil sedem ljudi, med njimi tri judovske otroke. Pri prijetih osumljencih so našli večje količine orožja, med njimi tudi jurišne puške Kalašnikov.

Po besedah tožilca Molinsa je devet osumljencev, ki so predmet preiskave, domnevnih pripadnikov nedavno prepovedane skupine Fosrane Alizza.

Omenjeno skupino je francoska javnost spoznala leta 2010, ko je pozvala k bojkotu izdelkov ameriške verige s hitro prehrano McDonald's, saj naj bi ta služil interesom Izraela. Med tokrat prijetimi je tudi vodja Forsane Allizza Mohamed Achamlane.

Molins je sicer pojasnil, da ni povezave med prijetimi domnevnimi skrajneži in Merahom, saj so aretacije osumljencev prejšnji petek posledica operacije, ki se je začela že pred letom dni.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je sredi kampanje za predsedniške volitve, ni hotel komentirati obtožbe o načrtovanih ugrabitvah, a jih je vseeno označil za verjetne.

"Tega ne morem potrditi, saj poteka sodni postopek. Toda opravili smo aretacije in osumljence zaslišujemo zaradi izredno resnih elementov," je dejal predsednik in znova zatrdil, da bodo izkoreninili vse oblike skrajnih ideologij.