Podpora Sarkozyju je po napadih Meraha narasla. Foto: EPA
Podpora Sarkozyju je po napadih Meraha narasla. Foto: EPA

Ukrep je posledica napadov 23-letnega Mohameda Meraha, samooklicanega člana Al Kaide, ki je na severu Francije ubil sedem ljudi.

Sarkozy je med pogovori slab mesec pred predsedniškimi volitvami izpostavil prihajajočo konferenco, ki jo aprila v Franciji organizira Unija islamskih organizacij. "Nekateri ljudje, ki so bili povabljeni na ta kongres, niso dobrodošli na francoski zemlji," je dejal Sarkozy.

Zagovarjal samomorilske napade
Posebej je izpostavil Jusefa Al Kuaradavija, egiptovskega sunitskega muslimanskega klerika, ki živi v Katarju. Al Kuaradavi ima diplomatski potni list in ne potrebuje vize za vstop v Francijo. Sarkozy je razkril, da je govoril s katarskim emirom in da kleriku ne bodo dovolili v Francijo.

V preteklosti je Al Kuaradavi zagovarjal palestinske samomorilske napadalce v Izraelu ter napade na ameriške sile v Iraku. Leta 2008 mu niso dovolil vstopiti v Veliko Britanijo.

Kritičen do povezovanja kriminala z imigracijo
Sarkozy je do nedavnega v javnomnenjskih anketah zaostajal za svojim socialističnim tekmecem Francoisom Hollandeom, po smrti Meraha prejšnji teden pa sta izenačena. Napovedal je prepoved večkratnega obiskovanja spletnih strani, ki zagovarjajo islamski ekstremizem ter kaznovanje tistih, ki potujejo v tujino na teroristično urjenje.

Hkrati je napadel kandidatko skrajne desnice Marine Le Pen, ki je skušala povezati Merahovo dejanje z imigracijo. Sarkozy je dejal, da "ni smiselno" povezovati zločine ali z imigracijo ali islamom, saj je Merah odrastel v Franciji.