Uporniki so le teden dni nadzirali mejni prehod. Foto: EPA
Uporniki so le teden dni nadzirali mejni prehod. Foto: EPA

Libijski uporniki so mejni prehod Dehibi na libijski strani meje s Tunizijo zavzeli pred tednom dni, a so jih sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija danes pregnale od tam.

Čeprav so se pojavila poročila, da so nato uporniki znova prevzeli nadzor nad tem območjem, pa je fotograf agencije Reuters povedal, da so vladni vojaki še vedno prisotni na mejnem prehodu. Spopadi naj bi sicer potekali na obeh straneh meje.

Po poročanju očividcev so uporniki pobegnili v Tunizijo in Gadafijeve sile naj bi jim sledile kakšen kilometer na tunizijsko ozemlje. Po nekaterih poročilih naj bi tunizijske sile prijele tako pripadnike upornikov kot Gadafijeve vojake. Na tunizijsko ozemlje naj bi padlo več deset raket, nekaj tudi v bližini hiš. Evakuirati so morali učence iz šole, prebivalci pa so se umaknili v svoje domove.

Obmejno območje pri Dehibi so uporniki zavzeli prejšnji četrtek in takrat je med prebivalci zavladal strah pred maščevanjem Gadafijevih sil, zaradi česar je na stotine ljudi pobegnilo v sosednjo Tunizijo.

Prave bombe še vedno v uporabi
Francoska reaktivna letala po novem cilje v Libiji obstreljujejo tudi z bombami, ki ne eksplodirajo, ampak so napolnjene z betonom. Čeprav so nekateri ugibali, da so se Francozi zatekli k 300-kilogramskim bombam, ker naj bi se spoprijemali s pomanjkanjem pravih bomb, pa je tiskovni predstavnik francoske vojske Thierry Burkhard to zanikal.

Po njegovih besedah so se za uporabo bomb iz betona odločili, da bi se tako izognili civilnim žrtvam. Pri teh bombah, ki jih uporabljajo za uničevanje tankov, gre namreč za "zelo natančen zadetek", ki poleg tega ne stane nič ali zelo malo šrapnelov. Burkhard je zagotovil, da v okviru Natove operacije še naprej uporabljajo tudi prave bombe.