Uporniki za zdaj v svojih rokah držijo večji del vzhoda Libije. Foto: EPA
Uporniki za zdaj v svojih rokah držijo večji del vzhoda Libije. Foto: EPA
Zvara
Mesto Zvara vzhodno od Tripolisa je za kratek čas padlo v roke upornikov, a je zdaj znova pod nadzorom Gadafijevih sil. Foto: EPA
Libija
Gadafijev režim izkorišča otroke za propagando in med vodenimi ogledi lahko tuji novinarji vidijo tudi take prizore. Foto: EPA

Misrata je edino mesto na zahodu Libije, ki je v rokah upornikov in ga sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija oblegajo že osem tednov. Zajeti Gadafijevi vojaki so povedali, da so dobili ukaz za umik iz mesta po dolgotrajnem obleganju.

"Razmere so zelo nevarne," je dejal tiskovni predstavnik upornikov Abdelsalam in pojasnil, da so v nedeljo zjutraj Gadafijeve sile začele silovito bombardiranje, katerega tarča so bili središče mesta in tri stanovanjske soseske.

O žrtvah Abdelsalam ni govoril. V bojih za Misrato je bilo v zadnjih tednih ubitih več sto ljudi. V Bengaziju, ki velja za trdnjavo upornikov in od koder se je tudi razširil upor proti Gadafiju, je tamkajšnji tiskovni predstavnik upornikov izrazil dvom o umiku Gadafijevih sil iz Misrate.

Zvijača Gadafija
Ahmed Bani meni, da Gadafijevi privrženci skušajo zanetiti napetosti med Misrato in sosednjimi plemeni, da bi imele vladne sile nato izgovor za posredovanje - da zaščitijo tamkajšnja plemena pred uporniki.

"Gadafi bo skušal to prikazati, kot da ne gre za težavo med ljudmi in njim, ampak za težavo med ljudmi in plemeni. To so sanje," je prepričan Bani.

"Gadafi igra resnično umazano igro," je dejal predstavnik libijskega prehodnega nacionalnega sveta, polkovnik Omar, ki zatrjuje, da gre za zvijačo, saj so se Gadafijeve sile umaknile od ulice Tripoli, osrednje ulice v Misrati, vendar se pripravljajo na nov napad.

Dvom o umiku Gadafijevih sil iz Misrate je izrazil tudi britanski zunanji minister William Hague, ki v napovedi vidi krinko za bolj gverilski tip bojevanja brez uniform in brez tankov.

Namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim je v petek napovedal, da se bo vojska umaknila iz Misrate, v soboto pa je sporočil, da so ustavili napade, da bi tamkajšnjim plemenskim voditeljem omogočili pogajanja z uporniki, a se niso umaknili iz obleganega mesta.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je libijskega premierja Al Bagdadija Al Mahmudija pozval, naj spoštuje resolucijo Varnostnega sveta ZN-a in ustavi napade na civiliste. Po besedah Lavrova je trenutno najpomembneje ustaviti prelivanje krvi in trpljenje civilnega prebivalstva.

Najstnice posiljevali štiri dni
Medtem je britanska človekoljubna organizacija Save the Children sporočila, da je bilo med konfliktom posiljenih več otrok, med njimi stari tudi samo osem let. Predstavniki organizacije so opravili razgovore s skoraj 300 otroki v šestih začasnih taboriščih v Bengaziju in slišali poročila o posilstvih ter umorih v Ras Lanufu, Adždabiji in Misrati.

Družine in otroci so pripovedovali o "vojakih", ki so zagrešili napade, vendar v organizaciji ne morejo povedati, kateri strani so pripadali. Mati, ki je ubežala spopadom v Adždabiji, je dejala, da so v mestu ugrabili skupino od štirih do petih najstnic in jih v ujetništvu posiljevali štiri dni. V Adždabiji je bila pred svojo desetletno sestro in drugimi člani družine posiljena osemletna deklica.

Čeprav posilstva niso potrjena, pa redno poročajo o njih, pravijo pri organizaciji Save the Children in pojasnjujejo, da nasilje ni prizaneslo niti odraslim. Tako so otroci pripovedovali o ubojih očetov in posilstvih mater.