Preiskava ZN-a se bo osredotočila na domnevne kršitve človekovih pravic, ki naj bi jih zagrešile vladne sile. Foto: EPA
Preiskava ZN-a se bo osredotočila na domnevne kršitve človekovih pravic, ki naj bi jih zagrešile vladne sile. Foto: EPA
Boji za uporniško mesto Misrata se medtem nadaljujejo. Foto: EPA

Tričlansko ekipo je imenoval Svet ZN-a za človekove pravice z mandatom, da raziščejo trditve o kršitvah človekovih pravic od začetka konflikta v Libiji, ko so vladne oblasti zatrle proteste proti dolgoletni vladavini Gadafija. Vlada v Tripolisu je napovedala, da bo sodelovala s preiskavo.

Preiskovalci so napovedali, da bodo preiskali tudi domnevne zlorabe upornikov in sil zveze Nato, ki posreduje v Libiji, da bi v skladu z mandatom Varnostnega sveta ZN-a zaščitila civiliste. Vodja ekipe Cherif Bassiouni je ob prihodu v Tripolis dejal, da želijo libijski vladi zastaviti vprašanja glede bombardiranja civilistov in področij s civilisti, glede civilnih žrtev, mučenja in plačancev.

Libijska plemena pozivajo h koncu režima
Vodje in predstavniki 61 plemen s celotne Libije so v skupni izjavi, ki jo je objavil francoski filozof Berbard-Henri Levy, zahtevali konec vladavine Gadafija. "Soočeni z grožnjami enotnosti naše države, soočeni z manevri in propagando diktatorja in njegove družine, slovesno izjavljamo: Nič nas ne bo razdelilo. Skupaj verjamemo v ideal svobodne, demokratične in enotne Libije. Libija jutrišnjega dne, ki jo bo zapustil diktator, bo enotna, s prestolnico v Tripolisu, in kjer bomo lahko končno vzpostavili civilno družbo po lastnih željah," so zapisali v besedilu, ki so ga 12. aprila oblikovali v Bengaziju.

"Vsako libijsko pleme zastopa vsaj en predstavnik. Seznam 61 podpisov nekatera plemena zastopa stoodstotno, v drugih pa so mnenja še vedno deljena," je pojasnil Levy, v Franciji zelo znan intelektualec, ki je postal neuraden predstavnik libijske opozicije v Parizu. Prav on naj bi s svojim pritiskom odločilno vplival na francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, da je politično in vojaško podprl upornike.

Gadafijev režim išče pomoč pri Chavezu
Gadafi je poslal svojo delegacijo v Venezuelo, da bi našli miroljubno politično rešitev za nasilje v Libiji, je sporočil venezuelski predsednik Hugo Chavez. Chavez je obtožil zvezo Nato, da želi ubiti njegovega prijatelja Gadafija. Glede Gadafijeve delegacije Chavez ni izdal veliko podrobnosti, dejal je le, da "so prišli iskat politično rešitev za krizo v svoji državi".

Venezuelski predsednik, ki ostro nasprotuje vojaškemu posredovanju v Libiji, je kmalu po izbruhu nasilja tej severnoafriški državi predlagal, da bi sestavili mednarodno mirovno misijo, v kateri bi bile sile prijateljskih držav. Tako bi poskušali zajeziti nemire v Libiji in preprečili, da bi se država pogreznila v državljansko vojno. Libijski uporniki so njegov predlog zavrnili.

"V ozadju pohlep po nafti"
Do napadov zveze Nato v Libiji je bil Chavez kritičen tudi ob torkovem srečanju zunanjih ministrov latinskoameriških in karibskih držav. Še posebej ostro je obsodil ponedeljkovo bombardiranje Gadafijevih poslopij v Tripolisu, češ da je bil cilj zavezništva ubiti Gadafija.

"Ne strinjamo se z vsem, kar je Gadafi storil ali kar počne zdaj, vendar kdo si lahko vzame pravico bombardiranja z namenom rušenja režima?" je bil oster venezuelski predsednik. V zvezi z napadi je dejal še, da sta v ozadju pohlep zavezništva po tamkajšnji nafti in vodi.

Gadafijeve sile so v torek obstreljevale pristanišče v bližini Misrate. Pri tem je bilo ubitih več afriških beguncev. Nato je zavrnil navedbe, da so bili ponedeljkovi napadi zavezniških sil poskus atentata na Gadafija.