Vozila ruske obveščevalne agencije FSB pred trgovskim centrom, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters
Vozila ruske obveščevalne agencije FSB pred trgovskim centrom, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters

"Organizator in storilec, ki je 27. decembra sprožil improvizirano eksplozivno napravo v supermarketu v Sankt Peterburgu, je bil aretiran v posebni operaciji FSB-ja," so po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax sporočili iz obveščevalne službe.

Vir blizu preiskave je Interfaxu povedal, da naj bi šlo za prebivalca Sankt Peterburga s skrajnimi nacionalističnimi nazori ter da naj bi osumljenec imel težave z duševnim zdravjem in je pod psihiatričnim opazovanjem, poroča RT.

Eksplozija je odjeknila v sredo popoldne v supermarketu Perekriostok sredi nakupovalne mrzlice pred praznovanjem novega leta in pravoslavnim božičem, ki ga Rusi praznujejo 7. januarja. Doma izdelano eksplozivno napravo so skrajneži namestili v eno izmed garderobnih omaric ob vhodu.

IS prevzel odgovornost
Odgovornost za napad, v katerem je bilo ranjenih 13 ljudi, je v petek prevzela samooklicana Islamska država (IS). Kot so sporočili prek svoje propagandne agencije Amak, je bombo sprožil eden izmed "vojakov kalifata".

Rusija je ena izmed osrednjih tarč IS-ja, odkar se je Putin septembra 2015 odločil za vojaško posredovanje v Siriji. V tej podpori sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu je sodelovalo okoli 48.000 ruskih vojakov.