Ruski predsednik Putin je incident v drugem največjem ruskem mestu označil za teroristični napad. Foto: EPA
Ruski predsednik Putin je incident v drugem največjem ruskem mestu označil za teroristični napad. Foto: EPA
Sankt Peterburg
V napadu je bilo ranjenih 13 ljudi. Foto: Reuters

Bombo domače izdelave je razneslo v sredo zvečer v garderobni omarici v enem od supermarketov v drugem največjem ruskem mestu. "Kot veste, se je včeraj v Sankt Peterburgu zgodilo teroristične dejanje," je dejal Putin na sestanku z vojaškimi častniki v Kremlju.

"Direktorju FSB-ja (ruska obveščevalna služba) sem naročil, naj deluje skladno z zakonom, ko bodo pridržali te teroriste. Toda če bodo ogrožena življenja in zdravje naših agentov, jih ne poskušajte pridržati, temveč jih eliminirajte na licu mesta," je dejal Putin po navedbah ruske tiskovne agencije Tass.

Oblasti so najprej uvedle preiskavo zaradi poskusa umora, nato pa je primer prevzel ruski nacionalni protiteroristični odbor, ki je sporočil, da je eksplozija odjeknila, ko je neznani storilec nastavil neznano eksplozivno napravo v garderobno omarico.

Naprava je eksplodirala okoli 18.45 po krajevnem času (16.45 po srednjeevropskem času) sredi nakupovalne mrzlice pred praznovanjem novega leta in pravoslavnega božiča, ki ga Rusi praznujejo 7. januarja. Po navedbah oblasti je imela eksplozija moč 200 gramov TNT-ja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnica sanktpeterburškega guvernerja Ana Mitjanina je sporočila, da osem ranjenih v eksploziji ostaja v bolnišnični oskrbi, preostalih pet poškodovanih pa je zavrnilo hospitalizacijo.

Aprila v mestu samomorilski napad
Sankt Peterburg je aprila pretresel samomorilski napad na podzemni železnici, v katerem je bilo ubitih 15 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skupina, povezana z Al Kaido, ki je navedla, da je šlo za sporočilo državam, ki se vojskujejo z muslimani.

Obveščevalna služba FSB je nedavno sporočila, da je aretirala več članov t. i. Islamske države, ki naj bi med drugim načrtovali razstrelitev kazanske katedrale, ene največjih sanktpeterburških znamenitosti. Kremelj je sporočil, da so napade preprečili s pomočjo obveščevalnih podatkov, ki jih je posredovala ameriška obveščevalna služba Cia.