Ameriški predsednik je v nagovoru državljanom pojasnil svojo odločitev za posredovanje v Libiji. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je v nagovoru državljanom pojasnil svojo odločitev za posredovanje v Libiji. Foto: Reuters
Mike Mullen, Robert Gates in Joe Biden
Nagovor Obame so iz prve vrste poslušali tudi načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske Mike Mullen, obrambni minister Robert Gates in ameriški podpredsednik Joe Biden. Foto: EPA
Letalo
Koalicijske sile nadaljujejo posredovanje v Libiji, v sredo pa naj bi akcijo predale zvezi Nato. Foto: EPA
Libija
Uporniki so v zadnjih dneh dosegli nekaj pomembnih zmag nad Gadafijevimi silami. Foto: EPA
Obamov govor o Libiji

Obama je v sinočnjem nagovoru Američanom pojasnil, zakaj se je kot vrhovni poveljnik oboroženih sil odločil za prvo vojaško posredovanje v svojem mandatu in kaj bo skušal z njim doseči. Ker je ameriški predsednik zaradi posredovanja v Libiji tarča številnih kritik tako državljanov, ki so naveličani vojn, ki ju ZDA vodijo v Iraku in Afganistanu, ter politike, saj Obami očitajo, da se je za posredovanje odločil brez posvetovanja s kongresom, je v prvem javnem nagovoru po začetku posredovanja pojasnil svojo odločitev.

Obama: Rešili smo civiliste
V nagovoru je Obama, ki se je oglasil z univerze za obrambo v Washingtonu, opisal izbruh protestov proti 40-letni Gadafijevi diktaturi in njegov odgovor na proteste z nasiljem ter ukrepe mednarodne skupnosti. Poudaril je, da so si uvodoma prizadevali za rešitev krize po mirni poti, a je Gadafi še vedno izvajal nasilje nad ljudmi, položaj za civiliste pa je bil vse slabši.

"Postavljeni smo bili pred nasilje in grožnjo čkoveške krize, zato sem ukazal bojne ladje v Sredozemlje. Imeli smo edinstveno priložnost ustaviti nasilje, mednarodni mandat za ukrepanje, široko koalicijo, ki se je bila pripravljena pridružiti, podporo arabskih držav in klic na pomoč libijskega ljudstva," je povedal Obama in dodal, da je temu sledila resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov, ki je ukazala prepoved poletov nad Libijo in zaščito libijskega ljudstva.

Bengazi bi bil lahko nova Srebrenica
Predsednik Obama je dejal, da je ameriško sodelovanje v koaliciji rešilo številna življenja, ki jim je grozil "tiran" Moamer Gadafi, in da bi Amerika izdala samo sebe, če ne bi ukrepala in ustavila pokola 700.000 Libijcev v Bengaziju, ki jim je grozil Gadafi. "Če bi koalicija čakala še en dan, bi lahko v Bengaziju doživeli pokol, ki bi obležal na duši sveta, zatrl demokratična gibanja v regiji in ogrozil kredibilnost Združenih narodov," je povedal Obama in ob tem pojasil, da so morali ukrepati tudi zato, ker so bili v Libiji v zadnjih tednih na kocki ameriški interesi in vrednote. "Danes lahko povem, da smo ustavili Gadafijevo krvavo napredovanje," je povedal Obama.

Ob tem je Obama posredovanje v Libiji, kjer so za ukrepanje potrebovali le mesec dni, primerjal z Bosno in Hercegovino, kjer je mednarodna skupnost potrebovala več kot leto dni za posredovanje iz zraka, medtem pa se je zgodil pokol v Srebrenici.

"Moramo storiti, kaj je prav"
Svojim kritikom je Obama povedal, da mu dajejo lažno izbiro, ko se sprašujejo, zakaj ZDA posredujejo v Libiji, saj je na svetu veliko držav, kjer vlade zatirajo civiliste s surovim nasiljem. "Res je, da ne moremo posredovati posod, saj moramo vedno pretehtati naše interese s potrebo po ukrepanju. A to ne more biti argument, da ne storimo, kar je prav," je povedal Obama, ki zagovarja, da je imela mednarodna skupnost v Libiji enkratno priložnost za preprečitev nasilja.

Ob tem je obljubil, da se bodo ZDA umaknile, uresničevanje prepovedi poletov in zaščito civilistov prepustile svojim zaveznicam in tako poveljstvo nad operacijo Odisejeva zora v sredo dokončno predale zvezi Nato. "Zaradi prenosa operacije na širše zavezništvo v okviru Nata bosta tveganje in strošek operacije za našo vojsko in ameriške davkoplačevalce znatno manjša," je zatrdil Obama in dodal: "Vedno moramo pretehtati naše interese in potrebo po ukrepanju."

Končni cilj vojaške akcije je odstop dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, ki pa ga ZDA po Obamovih besedah ne mislijo doseči z vojaško silo. "ZDA so tako pot že ubrale v Iraku, zato si nikakor ne moremo znova privoščiti tako visoke cene življenj, denarja in časa," je pojasnil Obama.

Obamov govor o Libiji