Francoski in libijski voditelj sta se srečala nekaj ur po izpustitvi bolgarskih zdravstvenih delavcev. Foto: EPA
Francoski in libijski voditelj sta se srečala nekaj ur po izpustitvi bolgarskih zdravstvenih delavcev. Foto: EPA
Bolgarske medicinske sestre
Bolgarske medicinske sestre so bilie najprej obsojene na smrt, nato pa so jih pomilostili in izpustili. Foto: EPA

Saif Al Islam je dejal, da je sovpadanje podpisa pogodbe o nakupu orožja in izpustitev petih bolgarskih medicinskih sester le naključje. Po njegovih besedah je izpustitev sester človekoljubna zadeva, ki ne more biti predmet menjave.

V Franciji zahteve po preiskavi
Pet bolgarskih sester in palestinski zdravnik, ki so bili v Libiji obsojeni zaradi domnevno namerne okužbe otrok s HIV-om, so bili izpuščeni le nekaj ur, preden je Libijo obiskal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, zato so se hitro pojavile obtožbe o menjavi. Politični nasprotniki Sarkozyja so zahtevali parlamentarno preiskavo, da bi ugotovili, ali govorice o povezanosti prodaje orožja in izpustitve zdravstvenih delavcev resnične. Sarkozy je dejal, da podpira tako preiskavo.

Prva prodaja orožja Libiji
Francija bo Libiji dobavila protitankovske rakete in komunikacijsko opremo v vrednosti skoraj 300 milijonov evrov. Iz urada francoskega predsednika so sporočili, da so pogajanja o prodaji orožja potekala že nekaj časa in ta ni bila nikoli predmet pogajanj o izpustitvi zdravstvenih delavcev. Tudi sin libijskega voditelja je zatrdil, da so se o prodaji orožja pogovarjali že 18 mesecev in nobena stran ni glede tega postavljala pogojev.

Prodaja raket in opreme je prvi orožarski posel Libije in kakšne zahodne države, potem ko je Evropska unija leta 2004 umaknila embargo na prodajo orožja Libiji.

C. R.