Srdito zračno in kopensko obstreljevanje uporniških položajev se nadaljuje. Foto: Reuters
Srdito zračno in kopensko obstreljevanje uporniških položajev se nadaljuje. Foto: Reuters
Zunanji ministri G8
O položaju v Libiji so v Parizu razpravljali tudi zunanji ministri sedmih najbolj razvitih držav in Rusije (G8). Tudi oni naj bi skušali oblikovati skupno stališče, kako ustaviti napade Gadafijevih sil na civiliste. Francoski zunanji minister Alain Juppe se je zavzel, da mora mednarodna skupnost pritisk na Gadafija stopnjevati, hkrati pa je podprl poziv Arabske lige k prepovedi letenja nad Libijo. Foto: Reuters
Libija
Francija in Velika Britanija iščeta podporo predlogu o prepovedi poletov nad Libijo. Foto: EPA

Uporniki so po lastnih trditvah, ki jih neodvisno še ni mogoče potrditi, Brego na vzhodu države zavzeli potem, ko so nekaj ur pred tem mesto z letalskim in kopenskim napadom zasedle Gadafijeve sile, poroča britanski BBC. Pri tem naj bi uporniki zajeli in ubili več pripadnikov vladnih sil.

Spopadi se nadaljujejo tudi za strateško pomembno mesto Adždabija, ki ga vladne sile napadajo s topništvom in letali. Skozi Adždabijo vodi glavna cesta do Bengazija na vzhodu in Tobruka na jugu države, zato bi bili uporniki v svojem središču Bengazi ogroženi, če bi Adždabija padla v vladne roke.

Al Džazira poroča o napadu vladnih sil na mesto Zuvara, blizu meje s Tunizijo, v katerem naj bi umrla ena oseba, sedem je bilo ranjenih. Gadafijeve sile so po hudem boju mesto zavzele. "Boji so se končali, tukaj so. Ne vemo, kaj se bo zgodilo z nami in bojimo se, da bodo izvršili zločine," je za agencijo Reuters po telefonu povedal eden od prebivalcev mesta.

Pomilostitev vojakov, ki so prestopili k upornikom
Gadafijeve sile, oborožene s težkim topništvom in letali, so v zadnjih dneh okrepile pritisk na upornike, med katerimi imajo vojaške izkušnje le vojaki, ki so prebegnili iz vladnih sil, nimajo pa nobene prave oborožitve.

Libijska vojska je sicer številnim vojakom in častnikom, ki so od začetka protivladnih nemirov prestopili k upornikom, ponudila pomilostitev.

Turčija: Intervencije le poglobijo težave
Francija medtem nadaljuje svoja diplomatska prizadevanja, da bi prepričala Varnostni svet Združenih narodov, naj uvede prepoved poletov nad Libijo. Predlog podpira tudi Velika Britanija in Arabska liga. Z uveljavitvijo prepovedi poletov bi Gadafijevim silam preprečili bombardiranje položajev upornikov, čeprav ni povsem jasno, kako bi prepoved uveljavljali.

Rusija in Kitajska, ki imata pravico veta v Varnostnem svetu ZN-a, sta izrazili resne pomisleke nad predlogom. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer dejal, da želi več informacij o predlogu Arabske lige. Turčija, edina muslimanska članica zveze Nato, predlogu ostro nasprotuje. "V drugih primerih smo videli, da intervencija, še posebej vojaška intervencija, le poglobi težavo," meni turški premier Recep Tayyip Erdogan.

Varnostni svet ZN-a razpravlja o zahtevi Arabske lige, da bi nad Libijo vzpostavili območje prepovedi poletov. Diplomati se že seznanjajo s poročilom podsekretarja ZN-a za politične zadeve Lynnom Pascoem. Kdaj naj bi sprejemali resolucijo, ni znano.

Odprtih še nekaj temeljnih vprašanj
Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je opozoril, da je nekaj "temeljnih vprašanj" še vedno odprtih. "Ne gre le za to, kaj bi morali narediti, ampak kako bomo to naredili. Če bo območje prepovedi letenja, kdo bo uresničeval to območje prepovedi letenja in kako se jo bo uresničevalo," je dejal.

"Nimamo dovolj informacij. Če rečete, da 'moramo se odzvati hitro, kar se da hitro', ne daste pa nam temeljnih odgovorov na ta temeljna vprašanja, nam ni ravno v pomoč. Gre zgolj za mlatenje prazne slame," je dodal. Hkrati je zagotovil, da je Rusija "odprta" glede uvedbe območja prepovedi poletov in drugih predlogov, s katerimi bi zajezili nasilje v Libiji.

Gadafiju prepovedan vstop v Rusijo
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je libijskemu voditelju Gadafiju in članom njegove družine prepovedal vstop v Rusijo. Prepoved se nanaša na 15 članov Gadafijeve družine in njegovega najtesnejšega kroga. Medvedjev je poleg tega prepovedal finančne transakcije, povezane z Gadafijem in njegovo družino.

"Če bo Gadafi še naprej lahko nadzoroval večino države, bi to pomenilo dolgo nočno moro za Libijce, Libija pa bi postala izobčena država," je povedal britanski zunanji minister William Hague.