Po prvih ocenah je požar povzročil škodo za okoli devet milijard ameriških dolarjev. Foto: Reuters
Po prvih ocenah je požar povzročil škodo za okoli devet milijard ameriških dolarjev. Foto: Reuters
Kanada: Pogorelo že 1.600 kvadratnih kilometrov

Notleyjeva je po obisku mesta novinarjem dejala, da je čudež, da jim je uspelo iz mesta varno evakuirati vse prebivalce. Kot enako čudežno pa je označila tudi dejstvo, da so hiter in dober začetni odziv ter trdo delo rešili 90 odstotkov mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja gasilcev Darby Allen je na drugi strani opozoril, da bo potrebnega še veliko dela za obnovitev dobave elektrike, vode, plina in druge ključne infrastrukture, tako da bodo po njegovi oceni oblasti potrebovale okoli dva tedna, preden bodo lahko sporočile, kdaj se bodo v mesto lahko vrnili prvi prebivalci. Fort McMurray ima sicer več kot 80.000 prebivalcev.

Uničenih 200.000 hektarjev gozda
Predsednica regionalne vlade je še povedala, da je bila presenečena nad uničenjem, ki ga je ponekod povzročil požar, ki je še pred dvema dnevoma obkrožal mesto. Presenečena je bila tudi, kako blizu so si bile uničene in povsem neprizadete soseske. Vodja gasilcev je sicer opozoril, da bi požar, ki je prizadel obrobne soseske, popolnoma uničil središče mesta, če bi ga dosegel.

V požaru, ki se je na mesto razširil iz gozda zahodno od mesta, je bilo po besedah Notleyjeve uničenih okoli 2.000 hiš in drugih poslopij, a več sto je ohranjenih, med njimi tudi bolnišnica in večina šol. Kljub dobrim novicam pa gozdni požar, čeprav počasneje, še naprej napreduje proti vzhodu države in je doslej uničil več kot 200.000 hektarjev gozda, je povedal predstavnik pristojnih oblasti v Alberti Chad Morrison. Hladnejše vreme v naslednjih dveh dneh pa bo po njegovih pričakovanjih pomagalo v boju s požarom.

Občutno zmanjšano delovanje naftnih podjetij
Z ognjenimi zublji se bori 700 gasilcev ob pomoči 20 helikopterjev in 27 letal za gašenje požarov. Ob dodatni pomoči se bodo zdaj osredotočili na naftne objekte in infrastrukturo, saj je Alberta bogata z nafto iz bitumenskega peska, naftna industrija pa je motor kanadskega gospodarstva. Tudi v mestu Fort McMurray živi več tisoč ljudi, zaposlenih v naftni industriji.

Naftna podjetja v Alberti so občutno zmanjšala delovanje, saj so ob bližanju požara evakuirala zaposlene. Po ocenah strokovnjakov se je dnevna proizvodnja nafte v zadnjem tednu znižala za milijon do 1,5 milijona 159-litrskih sodov nafte, kar je občutno zmanjšanje glede na 2,5 milijona sodov nafte, ki so jih dnevno proizvedli pred požarom. Gre za tretjino celotne kanadske proizvodnje nafte.

Kanada: Pogorelo že 1.600 kvadratnih kilometrov