Svet
Generalna skupščina ZN-a
O resoluciji so glasovali na pobudo muslimansnkih držav. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Netanjahu ni varčeval z besedami pri kritiziranju Združenih narodov. Foto: Reuters
VIDEO
Združeni narodi zavrnili...

Dodaj v

Generalna skupščina ZN-a z resolucijo zavrnila Trumpovo odločitev o Jeruzalemu

Za Netanjahuja so Združeni narodi "hiša laži"
21. december 2017 ob 15:29,
zadnji poseg: 21. december 2017 ob 20:18
Jeruzalem - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Generalna skupščina ZN-a je na izrednem zasedanju s 128 glasovi za, devetimi proti in 35 vzdržanimi sprejela resolucijo, ki zavrača odločitev ZDA za priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela.

Z resolucijo so ZDA pozvali k umiku priznanja Jeruzalema za izraelsko prestolnico.

Resolucijo so podprle skoraj vse članice Evropske unije, tudi Slovenija. Med devetimi državami, ki so zavrnile resolucijo, so ZDA, Izrael, Gvatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palav in Maršalovi otoki.

Med vzdržanimi državami so med drugim Avstralija, Kanada, Mehika in Filipini. Od članic EU-ja so se glasovanja vzdržale Češka, Hrvaška, Madžarska, Latvija, Poljska in Romunija.

Resolucija sicer ni pravno zavezujoča in ima predvsem simbolni učinek. V njej obžalujejo nedavno odločitev glede statusa Jeruzalema, ne da bi navedli ZDA in sporno Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela.

Vsebina resolucije med drugim znova utrjuje prepričanje, da je treba status Jeruzalema rešiti na pogajanjih med Izraelom in Palestinci in da kakršna koli odločitev zunaj tega okvira nima pravnega učinka ter da jo je treba preklicati.

Palestinske oblasti so že pozdravile sprejetje resolucije. Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejna je sporočil, da je glasovanje znova pokazalo, da mednarodna skupnost podpira pravice Palestincev.

"Nadaljevali bomo naša prizadevanja na mednarodnem področju, dokler ne bo končana okupacija in bo vzpostavljena palestinska država s prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu," je dejal in se ob tem zahvalil vsem državam, ki so "kljub pritiskom" podprle resolucijo.

Netanjahu zadovoljen
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obsodil glasovanje o resoluciji, vendar je izrazil zadovoljstvo, da toliko držav ni podprlo resolucije. "Zavračamo odločitev ZN-a, vendar smo zadovoljni z velikim številom držav, ki niso glasovale v korist te odločitve," je sporočil premier v izjavi.

V nadaljevanju se je Netanjahu zahvalil Trumpu za njegovo jasno stališče do Jeruzalema.

Netanjahu je zaradi glasovanja o resoluciji že pred izredno sejo Združene narode označil kot "hišo laži". "Jeruzalem je prestolnica Izraela, pa če ZN to prizna ali ne," je dejal Netanjahu. "Trajalo je 70 let, da so ga priznale ZDA, in trajalo bo še mnogo več let, da ga priznajo tudi Združeni narodi," je še dodal.

Potem ko so v Varnostnem svetu ZN-a sprejetje resolucije o zavrnitvi ameriškega priznanja Jeruzalema kot izraelske prestolnice zavrnile ZDA z vetom, je o tem na izredni seji glasovala Generalna skupščina Svetovne organizacije. Na ponedeljkovem zasedanju VS-a je 14 držav članic resolucijo podprlo.

"Izrael neposredno zavrača to glasovanje, še preden se sploh zgodi," je dejal izraelski premier. "Odnos številnih držav po svetu, na vseh celinah, do Izraela se spreminja zunaj zidov ZN-a, postopoma bo to prodrlo tudi v ZN - hišo laži," je prepričan.

Ameriški predsednik Donald Trump je članicam ZN-a, ki bodo na izrednem zasedanju glasovale za resolucijo, zagrozil z ukinitvijo finančne pomoči. "Vzamejo stotine milijonov dolarjev, celo milijarde dolarjev, nato pa glasujejo proti nam. Opazujemo to glasovanje. Naj glasujejo proti nam. Prihranili bomo ogromno. Ni nam mar," je Trump v sredo povedal novinarjev v Beli hiši.

Vlada je soglasno sprejela sklep, da nadaljuje postopek priznanja Palestine kot neodvisne in samostojne države. Zunanji minister Karl Erjavec pričakuje, da bo postopek končan do marca ali aprila prihodnje leto. Vlada je tudi sprejela sklep, da bo Erjavec do konca postopka vzdrževal stike s tistimi članicami Evropske unije, ki se nagibajo k priznanju Palestine. Erjavec je ob tem omenil Irsko in Belgijo.

"Turčije se ne da kupiti"
Turški predsednik Tayyip Erdogan je ZDA sporočil, da ne morejo kupiti podpore Turčije pri glasovanju o Jeruzalemu v generalni skupščini, kjer bo po njegovem mnenju svet odčital "zelo dobro lekcijo" Američanom, ko se ne bo uklonil njihovim pritiskom.

"Gospod Trump, turške demokratične odločitve ne morete kupiti s svojimi dolarji," je turški predsednik opozoril ameriškega kolega.

Trump je 6. decembra sporočil, da ZDA priznavajo Jeruzalem kot prestolnico Izraela, kamor bodo po napovedi iz Tel Aviva preselile tudi svoje veleposlaništvo. Odločitev je naletela na neodobravanje mednarodne skupnosti, v muslimanskih državah pa so izbruhnili množični protesti.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
bleeeee
# 21.12.2017 ob 15:44
Odnos številnih držav po svetu, na vseh celinah, do Izraela se spreminja zunaj zidov ZN

Jep. Ampak samo na slabše.
Bivši uporabnik
# 21.12.2017 ob 15:58
"Gospod Trump, turške demokratične odločitve ne morete kupiti s svojimi dolarji," je turški predsednik opozoril ameriškega kolega." --------- Vsekakor je tole najboljši pokazatelj, kaj se trenutno dogaja.... Kar precej modrecev ne razume, da nismo več v 90ih prejšnjega stoletja in, da USrA ne more več terorizirati, kogar in kakor hoče... Države se danes imajo kam zateči bred ameriškimi pritiski.. Pač gredo počasi pod okrilje Rusije in Kitajske.. In teh držav je iz dneva v dan več.... Kar pa se židovske aparthaid države tiče, pa bo šlo, dokler bo še kolikor toliko pod okriljem propadajoče USrA... Ko bo pa ta podpora čedalje slabša, pa bog jim pomagaj...
Disfenocingul
# 21.12.2017 ob 16:07
Če bo Turčija proti lahko to pomeni precedens za ostale čalnoce NATO-pakta.
No, verjetno Cerar ne bo izjavil: ''Gospod Trum, slovenske demokratične odločitve z dolarji ne morete kupiti.''
moj komentar
# 21.12.2017 ob 16:00
Gospod Netanjahu, a je to tudi laž:
https://www.logicno.com/politika/un-potvrdio-podrsku-izraelskog-rezima-teroristima-u-siriji.html
Dokler so ZN lagale v prid Izraelskemu aparthaidu in kraji palestinske zemlje, je bilo pa čisto v redu, kajne gospod Netanjahu, morilec palestinskih otrok, starcev in žena..
Tudi arabske države nebi nikoli napadle Izraela, če slednji nebi izvedel genocida nad 700.000 palestinci, ki jih je pregnal z njihobvih domov in njihove lastne zemlje...
ZN so Izraelu vse do danes vedno gledale skozi prste in izmišljale raznorazne bedne izgovore za njegova fašistična dejanja.
šurda
# 21.12.2017 ob 15:35
Ha, ha, ha tale Benjamin Netanjahu pa se rad heca, da
se res, ampak res zelo milo izrazim !
Bivši uporabnik
# 21.12.2017 ob 19:03
Izrael, Honduras, USrA, Guatemala, Mikronezija, Maršalovi otoki, Togo, Palau, Nauru...To so države, ki so bile proti.... Sedaj, vam bo pa Skippy razložil, kako in kaj...
sweetcaroline
# 21.12.2017 ob 16:26
Izrael je ''hiša laži'' že ves čas svojega obstoja.
moj komentar
# 21.12.2017 ob 16:15
"Vzamejo stotine milijonov dolarjev, celo milijarde dolarjev, nato pa glasujejo proti nam. Opazujemo to glasovanje. Naj glasujejo proti nam. Prihranili bomo ogromno. Ni nam mar," je Trump v sredo povedal novinarjev v Beli hiši.

Čakajte malo gospod Trump. Kdo v resnici sposoja denar državam? Ali niso to mednarodne banke?
Nisem vedel, da denar sposoja ameriška vlada in se to vrednoti kot podkupovanje za ameriško svetovno dominacijo.
moj komentar
# 21.12.2017 ob 16:01
"Gospod Trump, turške demokratične odločitve ne morete kupiti s svojimi dolarji," je turški predsednik opozoril ameriškega kolega."

Zato pa jo ZDA kupuje znotraj EU in Evropo rine v novo vojno.
Tugomer1000
# 21.12.2017 ob 16:15
Rdeča nit nacionalne mitologije Judov (stara zaveza, po krščansko) je, da ustvarijo nekakšen Lebensraum / obljubljeno deželo za svojo ''izvoljeno'' ljudstvo / Herrenrasse,
torej ne moremo reči, da so se Judje dobro naučili od nacistov, ampak, da so se nacisti učili od Judov.

Je pa tudi res, da apartheidski rasistični režim, država Izrael, obstaja samo zato, ker ga ščitijo krščanski sionisti v ZDA (ti pa verujejo, da se bo Jezus ponovno vrnil na zemljo, ko bodo Judje spet v Palestini - seveda pa naj bi potem Jezus te Jude, ki ga ne bi sprejeli uničil - nekako pokazala Hitlerju in Cerkvi, kako se stvari streže).

In dokler bo obstajala globalna hegemonija ZDA, bo obstajal tudi Izrael, ki čisti Bližnji vzhod od Arabcev (tudi z vojnami in posledičnimi migracijami v Evropo), da bi ustvaril obljubljeno deželo.
audiac
# 21.12.2017 ob 20:37
Tole je sramota za Slovenijo. Bravo Hrvaška.

Poraja se vprašanje,kaj je sramotno.Ali slovensko glasovanje ali kar tvoj komentar.
Bivši uporabnik
# 21.12.2017 ob 16:46
"Erdogan je politično mrtev človek za 99% sveta, tako kot Putin. Samo na tem balkanskem forumu sanjate nekaj drugega."......hahaha.... Daj še kaj modrega napiši no... Morda bomo pa ob tvoji globoki pronicljivosti tudi ostali spregledali...
nightwing
# 21.12.2017 ob 16:31
Vidim da ste pohiteli z brisanjem mojega komentarja. Bom drugače povedal. Madžarska, Češka, Kanada, Avstralija in Gruzija bodo vzdržale glasovanja. Toliko o suverenosti. Bomo videli kako bodo naši hlapci glasovali.
Kiklop
# 21.12.2017 ob 20:57
Med devetimi državami, ki so zavrnile resolucijo, so ZDA, Izrael, Gvatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palav in Maršalovi otoki....

HAHAHAHAHAHAHAHA
KPRAA
# 21.12.2017 ob 20:29
Slediti bi morale gospodarske sankcije zoper ZDA in Izrael, prav tako pa prepoved prodaje in nakup orožja za obe državi.
black_barn
# 21.12.2017 ob 16:50
Skippy
Erdogan je politično mrtev človek za 99% sveta, tako kot Putin. Samo na tem balkanskem forumu sanjate nekaj drugega.

Ali trollaš ali si pa popolnoma nerazgledan. Res je, ne Erdogan ne Putin ne Xi Jinping niso nadljudje, kot jih poizkušajo prikazati nekateri 'levičarji' na tem forumu. Reči, da so politično mrtvi, je pa enako bedasto. Ja, Rusi imajo danes precej več vpliva kot so ga imeli pred 10 leti. Enako velja za Kitjaci, Indijce, Turke itd.
MitjaM
# 21.12.2017 ob 16:23
Netanyahu ima zaslombo v alt-right velesilah, t.j. ZDA, Višegrajska supina in podobno.
Vsa ta kampanja demonizacije uslimanov in vzpona skrajne (sicer pro-izraelske, za spremembo) desnice v Evropi in ZDA je maslo Izraela z namenom vpreči države v izraelsko čiščenje na Bližnjem vzhodu.

Čestitam Erdoganu za načelnost in upam, da se bo tudi kakšna druga članica NATO opogumila.
pajcan
# 21.12.2017 ob 18:29
"Vzamejo stotine milijonov dolarjev, celo milijarde dolarjev, nato pa glasujejo proti nam. Opazujemo to glasovanje. Naj glasujejo proti nam. Prihranili bomo ogromno. Ni nam mar," je Trump v sredo povedal novinarjev v Beli hiši.
-------------------------------------
Dokaz kako umazana koruptivna sionistična vlada ZDA z tiskanjem denarja kupuje glasove med hlapčevskimi in tudi revnimi državami in njihovimi korumpiranimi voditelji. Kurupcija je sramotna in kazniva. A ne za Jude in ljudi kot je trump.
šurda
# 21.12.2017 ob 16:24
Združeni narodi so hiša laži, trdi Benjamin
Netanjahu predsednik ZDA Donald Trump pa po drugi
strani celo grozi kaj bo storil če se ne bo ubogalo ZDA,
kar naj to stori takoj, pa še okoli celih ZDA naj zgradi
svoj "berlinski zid" mi tu v EU pa pošljimo vojake iz
ZDA domov v ZDA !
SpookyDonk
# 21.12.2017 ob 19:14
Bravo Slovenija. Včasih treba tudi čestitati in ne samo kritizirati. Modra odločitev.
moj komentar
# 21.12.2017 ob 18:28
Hahaha Bosna in Hercegovina pa vzdržana. Ne moreš verjet.

Mene to ne preseneča.
Saudske in ameriške donacije bosanskim podkupljivim politikom so zmagale.
@twwwter
# 21.12.2017 ob 19:38
Trump: "Vzamejo stotine milijonov dolarjev, celo milijarde dolarjev, nato pa glasujejo proti nam."

Lep dokaz, da nobena pomoč ZDA komerkoli ni brezplačna.
moj komentar
# 21.12.2017 ob 19:20
''Resolucija sicer ni pravno zavezujoča in ima predvsem simbolni učinek.

Seveda, vse kar ni izglasovano v prid ZDA ima samo simbolni učinek.
Potem pa ukinimo ZN.
Prevelik strošek za hobi delovanje, ki nima nobene veljave.
moj komentar
# 21.12.2017 ob 16:31
guverner
Ne gre za kredite temveč za donacije. Med drugim ZDA donirajo tudi Palestincem. In to ne majhen znesek letno.

Donacije so lepši izraz za podkupovanje politikov in delegatov v ZN ali recimo predstavnikov vlad držav v EU.
Bilo bi zanimivo izvedeti, koliko ameriških donacij so v žep pospravili naši politiki.
jCoob
# 21.12.2017 ob 22:14
Skippy

# 21.12.2017 ob 21:56
Prijavi neprimerno vsebino glede na rezultat glasovanja težko rečeš, da so oni delali prav :))

Glej, nihče nam ne bi zameril, če bi se vzdržali. Bi pa bilo pametno z vidika naših ljudi, prebivalcev, ki bi kasneje kasirali nagrado za "pridnost". Briga te za njihov konflikt, ti moraš delati zase.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
težko boš imel res dobre prijatelje, če se boš zmeraj oziral in glasoval (o tujih zadevah) zgolj tako, da bo teb najbolj ustrezalo, zgolj tako in zato, da boš nekje drugje deležen ene x koristi.. in ne tako, kot je prav.. ?!.. in v tem primeru po tvoje ima prav 9 držav, 128 se jih moti.. in 35 vzdržanih (pazi vzdržan ne pomeni da je to glas za tistih 9!)..

sicer se pa ne bom sekiral, če bo slovenija v skupini "neumnih" držav, kot so avstrija, belgija, danska, finska, francija, nemčija, irska, italija, nizozemska, norveška, portugalska, rusija, španija, švica, švedska, anglija.. če naštejem samo nekatere evropske države.. in prepričan sem, da je naša trgovinska menjava s temi državami večja kot z ameriko..
DrMinistr
# 21.12.2017 ob 21:40
Uf...ameri so ga precej na suho dobili od zadaj. 128 držav je pokazalo, da jim dol visi za ameriške grožnje. Imperij vedno bolj izgublja moč...
KLIPAN
# 21.12.2017 ob 21:05
"Med devetimi državami, ki so zavrnile resolucijo, so ZDA, Izrael, Gvatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palav in Maršalovi otoki."

Ljubitelji Amerike in Izraela, na vašem mestu bi se malo zamislil.
CT
# 21.12.2017 ob 18:25
Torej, ameriški in izraelski režim sta v ZN poražena. Čakamo, da ameriški režim v soboto objavi spisek nepokornih držav, ki bodo doživela demokratično bombardiranje.
Bivši uporabnik
# 21.12.2017 ob 16:44
"Kako točno pa greš pod okrilje države, ki ničesar ne proizvaja in ima diktatorski režim (Rusija) in države, ki ima prav tako diktatorski režim s popolnoma politično določenimi financami in družbo (Kitajska)?"..... Hja, dragi Skippy... Po čem pa ti sklepaš, da do to diktatorski režimi.. Pa ne, da ti to to tvojo edino delujočo sinapso Hollywood pegla vsak dan.... Daj se no malo zresni.. Saj se ni potrebno smešit praktično z vsakim postom, ki ga napišeš... Se pa zavedam, da peče in boli, ko se taka moralno-etična vertikala spreminja v kloako laži in pohlepa.. Konec koncev je ves vas svet sezidan na Hollywoodskih pravljicah o dobrih in slabih...
MitjaM
# 21.12.2017 ob 16:44
Erdogan je politično mrtev človek za 99% sveta, tako kot Putin. Samo na tem balkanskem forumu sanjate nekaj drugega.

Seveda, 99% sveta so ZDA, Izrael in arabske absolutne monarhije, ki jih ta dva financirata.
boro007
# 21.12.2017 ob 21:09
"Turčije se ne da kupiti"
Turški predsednik Tayyip Erdogan je ZDA sporočil, da ne morejo kupiti podpore Turčije pri glasovanju o Jeruzalemu v generalni skupščini, kjer bo po njegovem mnenju svet odčital "zelo dobro lekcijo" Američanom, ko se ne bo uklonil njihovim pritiskom.


Je že res da je Erdogan čuden tič, a me veseli da si vsaj nekdo drzne jasno povedati kaj si misli.
boro007
# 21.12.2017 ob 21:07
Netanjahu zadovoljen
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obsodil glasovanje o resoluciji, vendar je izrazil zadovoljstvo, da toliko držav ni podprlo resolucije. "Zavračamo odločitev ZN, vendar smo zadovoljni z velikim številom držav, ki niso glasovale v prid te odločitve," je sporočil premier v izjavi.


??? Smešna izjava, v smislu važno je sodelovati, ne zmagati. Lahko pa smo prepričani, da jih take "zmage" močno motijo.

Pokupili so sedem - 7 držav (Gvatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palav in Maršalovi otoki.). Podobno kot pri koaliciji voljnih, kjer so bile vključene predvsem države, za kater slišiš le ko američani potrebujejo še eno ime na papirju...

Me veseli da se slovenija ni zgolj vzdržala, npr. tako kot Hrvaška, a tako je če prejemaš zastonj orožje od ZDA, se je treba potem malo sklanjati.
royayers
# 21.12.2017 ob 21:03
Zda so dobile lep focn. Prav je tako,
Izrael in še nekaj hlapcev, vklučno s kroati, jih podpira. In to je to.
kavija
# 21.12.2017 ob 20:06
Poraz ZDA, njihovega sionističnega gospodarja in koruptivnih hlapcev.
Upam na čimveč takšnih porazov.
zeus.zeng
# 21.12.2017 ob 19:13
Sedaj, vam bo pa Skippy razložil, kako in kaj...
-----
Skyppania je že vložila predlog ,,resolucije,, , da se glasovanje ponovi pod drugačnimi pogoji ....
moj komentar
# 21.12.2017 ob 19:09
apollo11

Ko so priseljeni židje iz Evrope okupirali Palestino, so z okupiranih ozemelj pregnali vse Palestince.
Kako se že temu reče?
In to počnejo še danes.
Gastrbajtr
# 21.12.2017 ob 19:06
Haleyjeva Nika pa otožno sedi in s svinčnikom v roki minuse nepodložnim deli ...

Pa mal je zmedena, ker za polovico držav še slišala ni, pa ne ve, kak se napišejo.
Tugomer1000
# 21.12.2017 ob 19:05
Poljska, Češka in Madžarska,.....nam bi bile lahko za vzor pri glasovanju!

Seveda. Alt-right psičke Izraela, kot ZDA, so se vzdržale, poleg karibskih in afriških prejemnic ''pomoči'' ZDA.
nightwing
# 21.12.2017 ob 18:30
Upam da si je ameriška diplomatka uspela napisat 128 držav beležko :)
nightwing
# 21.12.2017 ob 18:24
Hahaha Bosna in Hercegovina pa vzdržana. Ne moreš verjet.
jCoob
# 21.12.2017 ob 17:00
hehe.. ceu svet se laže, samo jest in amerika ne, je reku.. šaljivc :)
nightwing
# 21.12.2017 ob 16:39
Kapo dol Boliviji. Država s hrbtenico. Vse evropske države bi se morale zgledovat po njej.
šurda
# 21.12.2017 ob 16:34
Mimogrede a je predsednik ZDA Donald Trump neposlušno
Bolivijo že dal na svojo črno listo ?
Tudi Erdogan mu je par krepkih povedal, pa se res
zelo redko strinjam z Erdoganom, ker Turčijo pelje
globoko nazaj.
moj komentar
# 21.12.2017 ob 16:25
V ozadju je samo pohlep po zaslužku.
Selitev migracij je ogromen in donosen zaslužek, prodaja orožja tudi........
moj komentar
# 21.12.2017 ob 16:20
Je pa to ameriško sposojanje denarja svojevrstna parodija.
FED je v rokah ameriško-judovskih posameznikov, ki beležijo profite na račun ogromnega zadolževanja Američanov in kompletnega sveta. Pri tem ameriška narodna banka vsako leto dviga mejo zadolževanja, kar je seveda izživljanje nad kompletnim ekonomskim sistemom.
To je podobno, kot da nekdo igra monopoli na način, da ima možnost porabe neomejenih količin denarja, medtem, ko imajo ostali igralci omejene količine prav s strani tega, ki nima omejitev.
tone7
# 21.12.2017 ob 23:27
Presenečenje je Slovenija in Turčija, da so podprle resolucijo . Hrvaška je pa tako že 52. država ZDA in je zopet presenečenje, ker se ni upala glasovati proti in se je raje hinavsko vzdržala
Sandalovina
# 21.12.2017 ob 23:16
Kakšna aroganca ZDA - groziti članicam ZN! Iztočasno pa obnašanje razvajenega otroka. Sicer pa
del odgovornosti za takšno obnašanje je na OZN, saj so predolgo tolerirali "soliranje" ZDA.
Ramus
# 21.12.2017 ob 22:07
"Generalna skupščina ZN-a z resolucijo zavrnila Trumpovo odločitev o Jeruzalemu"

Že dolgo ni nihče tako združil sveta, kot ravno Donald Trump,....
Jon Sneg
# 21.12.2017 ob 21:23
Lepa druščina teh ameriških satelitov:

-par otoških državic, dve srednjeameriški banana republiki;
-Izrael;

in vzdržani:
-obe sosedi, ki sta to morali narediti ravno zaradi svojih geopolitičnih pogojev,
-par vzhodnoevropskih ameriških satelitov (ob tem me čudita Madžarska in Češka);
-par dokaj nepomembnih drugih držav in
-Avstralija (kar me tudi čudi).

Zadovoljen pa sem, da je Slovenija danes pokazala pokončno držo.
Joker
# 21.12.2017 ob 21:00
Lep dan je bil danes!
Kazalo