Mladi podpornik generalov. Foto: EPA
Mladi podpornik generalov. Foto: EPA

Moja prihodnost je z mojo družino. Nisem megaloman, ne želim obogateti, želim delati in živeti kot moji prijatelji, želim, da bi bili vsi srečni. Politika me ne zanima, dovolj dolgo se je ukvarjala z mano. Nikdar me ne bo zanimala, naj se z njo ukvarjajo drugi. Ampak naj se pri tem ne manipulira z domovinsko vojno. Nihče izmed nas ni lastnik domovinske vojne. V tem ni privilegijev za nikogar.

Ante Gotovina v intervjuju za Večernji list
Stran na Facebooku v podporo kandidaturi Gotovine za predsednika. Foto: Facebook
Gotovina je za hrvaški Večernji list še enkrat povedal, da ne namerava v politiko. Foto: Večernji list na Facebooku
Ob prihodu na rodno grudo. Foto: EPA

Gotovina je sicer s svojimi umirjenimi in spravljivimi izjavami na svobodi številne presenetil - med drugim je v intervjuju za Kurir Srbe pozval, naj se vrnejo nazaj na svoje domove na Hrvaškem, od koder so jih Hrvatje pregnali med operacijo Nevihta in po njej, zaradi česar so navsezadnje Gotovini tudi sodili v Haagu.

"To je cinično! Kaj hoče - da se jih zbere na kup ter še enkrat izžene in pobije, da končajo to nalogo?" je bil oster Nikolić.
"Drznem si reči, da gre tu za povsem drugačno razumevanje tako resnice kot tudi Boga in pravice dveh narodov, srbskega in hrvaškega. Ko je bila vložena obtožnica proti Ratku Mladiću za Srebrenico, nismo čakali niti, da bi bil obsojen, ampak smo v skupščini sprejeli resolucijo o obsodbi zločina. Naša vlada je prijela Mladića in ga poslala v Haag. Vem, to je bil zločin in nikdar ne bom rekel, da ni bil. Hrvati vedo, da je bil zločin, zagrešen v Nevihti, strašen in da jih bo grizel, dokler bodo živi, a kljub temu slavijo, da za to ni bil nihče kaznovan. To je narod na napačni poti, narod, ki bi zdaj lahko celo streljal na svoje državljane, ki bi rekli 'Ustavite se, ljudje, to je bil zločin'."

Na vprašanje, kako namerava nadaljevati sodelovanje s Hrvaško po taki odločitvi haaškega sodišča, pa Nikolić odgovarja, da bo sodelovanje omejeno na minimum, ker ne more sodelovati z državo, ki slavi svoje zločine.
"Moramo najti način, da s to državo sodelujemo v gospodarskih in drugih zadevah, kjer imamo skupen interes. A jasno je, da se z državo, ki slavi svoj zločin, ne da iskreno, odprto in prisrčno sodelovati. Ne da se! Ne gre! V imenu koga? V imenu žrtev, v imenu njihovih otrok?" se sprašuje srbski predsednik.

Josipović vrača žogico
Na vprašanje, ali ga ne skrbi, da ga bodo zdaj ponovno kritizirali zaradi ostrih besed, pa Nikolić le zamahne z roko: "Pa naj me kritizirajo! Vedno bodo za moje ostre besede obtoževali mene, Hrvati pa jo bodo za svoje zločine odnesli nekaznovani." Ob tem je dejal še, da je nedostojno Srbijo držati stran od EU-ja, Hrvaško pa sprejeti vanjo. "Če bi mi proslavljali kaj takega, kot so Hrvati, si ne bi nikdar zaslužili biti članica EU-ja."

Na Nikolićeve besede se je že odzval hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je dejal, da ne verjame, da daje take izjave "politik, ki vodi državo, ki želi biti evropska". "Srečanje s predsednikom Nikolićem zdaj ne bi imelo smisla. Z njim se ne srečujem, berem pa nekatere njegove neobičajne izjave. Prav zaradi takih Nikolićevih izjav je malo prostora za umik tožbe za genocid," je dejal Josipović za hrvaški radio. Dodal je še, da je škoda, da Nikolić s svojimi zadnjimi izjavami ustavlja proces sprave in sodelovanja.

Gotovina predsednik?
In medtem ko je v nedeljo več tisoč Srbov v središču Beograda protestiralo zaradi oprostitve hrvaških generalov Mladena Markača in Gotovine, zadnji še naprej nadaljuje svoj zmagoslavni pohod po domovini.

Splitski mestni svet je tako Gotovino v znak zahvale za vse zasluge med vojno in po njej razglasil za svojega častnega meščana, v hrvaških medijih pa se pojavlja vse več ugibanj, da bi lahko upokojeni general leta 2014 celo kandidiral za predsednika Hrvaške.
Čeprav je Gotovina v več intervjujih zavrnil takšna in podobna namigovanja, češ da to ni njegova pot, da se namerava povsem umakniti iz javnosti in da je zdaj čas za družino, pa so se hrvaški mediji z Jutarnjim listom na čelu razpisali, kako je "ljudski heroj" ob oslabljenem HDZ-ju pravzaprav idealni kandidat tako Cerkve kot ljudstva samega.

Navdušenje je doseglo takšne razsežnosti, da so se na Facebooku že pojavile pobude, ki generala Gotovino predlagajo za predsednika države. In celo sam Josipović je priznal, da ideja, da bi Gotovina postal član njegove svetovalne skupine, sploh ni slaba.

Moja prihodnost je z mojo družino. Nisem megaloman, ne želim obogateti, želim delati in živeti kot moji prijatelji, želim, da bi bili vsi srečni. Politika me ne zanima, dovolj dolgo se je ukvarjala z mano. Nikdar me ne bo zanimala, naj se z njo ukvarjajo drugi. Ampak naj se pri tem ne manipulira z domovinsko vojno. Nihče izmed nas ni lastnik domovinske vojne. V tem ni privilegijev za nikogar.

Ante Gotovina v intervjuju za Večernji list