Prenagljeno zahvalno sporočilo pred evkvadorskim veleposlaništvom v Londonu. Foto: Reuters
Prenagljeno zahvalno sporočilo pred evkvadorskim veleposlaništvom v Londonu. Foto: Reuters

"Govorice o azilu za Assangea so lažne. Odločitev še ni bila sprejeta. Čakamo na poročilo zunanjega ministrstva," je ekvadorski predsednik v torek zapisal na spletnem omrežju Twitter in tako zanikal poročanje medijev, da bo Ekvador podelil političnih azil Assangeu.

41-letni Assange je razjezil številne države, predvsem pa ZDA, ko je pred dvema letoma na svoji spletni strani WikiLeaks objavil na tisoče zaupnih ameriških diplomatskih depeš, ki so razkrile velikokrat umazano delovanje ameriške in drugih diplomacij po svetu. Razkrite so bile tudi podrobnosti ameriških vojn v Afganistanu in Iraku.

Na ekvadorsko veleposlaništvo se je zatekel 19. junija, potem ko je Velika Britanija odobrila njegovo izročitev Švedski, kjer ga želijo zaslišati v povezavi z obtožbami o posilstvu in spolnem nadlegovanju.

Assange očitke zanika in zatrjuje, da ga želijo Švedi izročiti Američanom, za katere je postal eden najhujši sovražnikov.

"Assangeevo prošnjo vidimo kot humanitarno vprašanje. Jasno je bilo, ko je Assange vstopil v veleposlaništvo, da je že bil nek dogovor," je za britanski časopis Guardian povedal neimenovani vir.