Na Interpolovem seznamu pogrešanih otrok je 38 deklic, ki so mlajše od šest let, a nobena med njimi ne ustreza opisu svetlolase Marie, ki so jo našli pri romskem paru v Grčiji. Foto: Reuters
Na Interpolovem seznamu pogrešanih otrok je 38 deklic, ki so mlajše od šest let, a nobena med njimi ne ustreza opisu svetlolase Marie, ki so jo našli pri romskem paru v Grčiji. Foto: Reuters

Grška policija preiskuje še 10 primerov pogrešanih otrok, ki bi lahko bili povezani s primerom deklice Marie. Romski par, pri katerem so našli deklico, naj bi bil vpleten v trgovino z otroki ali človeškimi organi.

Kot je povedal tiskovni predstavnik organizacije Nasmeh otroka Panagiotis Pardalis, grška policija preiskuje primere pogrešanih otrok iz ZDA, Švedske, Poljske in Francije.

Omenjena organizacija je od konca tedna prejela že več kot 8.000 klicev ljudi, ki menijo, da imajo za preiskavo uporabne informacije ali pa so le želeli izraziti sočutje. "Ta primer je izpostavil problem, s katerim se moramo spopasti. Obstajajo starši pogrešanih otrok, ki v agoniji živijo že več let," je opozoril Pardalis.
Nepravilnosti v delovanju javne uprave
Deklico Mario, za katero trenutno skrbi organizacija Nasmeh otroka, so namreč letos prijavili na atenskem matičnem uradu, in to s ponarejenimi dokumenti. Zaradi ugotovljene nepravilnosti je župan Aten Giorgos Kaminis že odpustil štiri vodilne uslužbence mestne uprave.
Po poročanju grških medijev se je število naknadno urejenih registracij rojstev od leta 2011 v Atenah povečalo za osemkrat. Številne prijave vključujejo več kot enega otroka, oče je pogosto neznan, največkrat pa prošnjo vložijo prebivalci iz predelov z velikimi romskimi skupnostmi.

Proti paru, pri katerem so pred dnevi odkrili deklico, so sicer v ponedeljek vložili obtožnico zaradi ugrabitve in pridobitve lažnega rojstnega lista. Iskanje njenih bioloških staršev še ni obrodilo sadov.

Sum trgovine z otroki
Deklico so odkrili v sredo v mestu Farsala med preiskavo v romskem naselju, v katerem je policija iskala orožje in droge. 39-letni moški in njegova 40-letna žena sta policiji posredovala nasprotujoči si izjavi glede tega, kako sta prišla do otroka. Med drugim naj bi trdila, da je to njuna hčerka. A test DNK je pokazal drugače.

Odvetnica romskega para Marietta Palavra trdi, da naj bi par sprejel zapuščeno deklico. Po njenih trditvah naj bi se je njena biološka mati, sicer tujka, želela znebiti. Oblasti medtem sumijo, da je romski par vpleten v trgovino z otroki ali organi.