Atene so skoraj vsak dan v primežu protestov zaradi varčevalnih ukrepov. Foto: EPA
Atene so skoraj vsak dan v primežu protestov zaradi varčevalnih ukrepov. Foto: EPA
Evangelos Venizelos
Venizelos je uslužbence javnega sektorja in javnost pozval, naj zagotovijo, da bodo letos doseženi fiskalni cilji. Foto: EPA

Grška vlada skuša s sprejetjem novega svežnja varčevalnih ukrepov izpolniti zaveze, ki jih je dala za pridobitev obsežne tuje finančne pomoči za svoje obubožano gospodarstvo.

Protestniki so med drugim zaprli vhode v poslopja ministrstev za razvoj, kulturo in finance, medtem ko so se največji sindikati v državi na napovedano množično odpuščanje delavcev v javnem sektorju odzvali z napovedjo novih stavk in protestov.

Vlada načrtuje odpustitev 30.000 javnih uslužbencev, poleg tega pa je napovedala tudi uvedbo novih davkov.

Nova stavka
V sredo bodo tako sindikati javnega in zasebnega sektorja uprizorili 24-urno stavko, med katero naj bi ostali zaprti ministrstva, občinski uradi, šole in univerze, bolnišnice pa bodo obratovale z nujnim osebjem.

Ker naj bi se stavki v sredo pridružili tudi kontrolorji zračnega prometa, bodo predvidoma odpovedani vsi leti iz Grčije in v njo.

Medtem predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada še vedno niso sprejeli odločitve, ali bodo Grčiji izplačali naslednjo tranšo lani dogovorjenega 110 milijard evrov vrednega posojila.

Če država ne dobi obroka v višini osem milijard evrov, ji grozi, da bo bankrotirala.

Čas do sredine novembra
Grški finančni minister Evangelos Venizelos je po vrnitvi s srečanja finančnih ministrov Evropske unije v Luksemburgu povedal, da lahko Grčija brez naslednje tranše posojila preživi do sredine novembra.

Po prejšnjih napovedih bi Grčija pomoč potrebovala sredi oktobra, ko naj bi bila znana tudi odločitev o odobritvi posojila.

Venizelos je tudi dejal, da Grčija ne bo potrebovala novih varčevalnih ukrepov, če se bodo držali že sprejetih.