V Tbilisiju so v petek pred ruskim veleposlaništvom protestniki med protiruskim shodom zahtevali umik ruskih mirovnikov iz Gruzije. Foto: EPA
V Tbilisiju so v petek pred ruskim veleposlaništvom protestniki med protiruskim shodom zahtevali umik ruskih mirovnikov iz Gruzije. Foto: EPA
Posnetek sestrelitve
Gruzija se je ostro odzvala na sestrelitev njenega vohunskega letala. Foto: EPA

Rusko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da bi lahko Rusija v separatističnih gruzijskih republikah uporabila vojaška sredstva, da bi zaščitila "rojake", ki živijo tam, če bi bili napadeni. Poleg tega je Gruzijo opozorilo, naj se ne zanaša na pomoč Nata ali drugih držav. "Ruska stran sprejema agresivne ukrepe," je v odgovor na napoved Moskve zapisalo gruzijsko zunanje ministrstvo.

Tbilisi želi vrniti nadzor nad republikama
Ruski odnosi z Gruzijo so se v zadnjem desetletju močno ohladili, ker Moskva podpira Abhazijo in Južno Osetijo v njunih prizadevanjih po neodvisnosti. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili želi obe republiki vrniti pod nadzor Tbilisija, izpod katerega sta se osvojili med vojno na začetku 90. let, a njune neodvisnosti ni priznala nobena država.

Gruzija: Rusija išče opravičilo za svoje "kriminalno početje"
Moskva je v začetku meseca napovedala, da bo okrepila odnose z obema republikama. "Rusija poskuša opravičiti svoje kriminalno početje v zvezi z gruzijskima separatističnima regijama s tem, da ščiti tamkajšnje ruske državljane," je še zapisalo gruzijsko zunanje ministrstvo in dodalo, da "ruske akcije nasprotujejo temeljnim zavezam, ki izhajajo iz Evropske konvencije o človekovih pravicah".

Kdo je sestrelil gruzijsko letalo?
Odnosi med Rusijo in Gruzijo so se še dodatno zaostrili prejšnji teden, ko je Tbilisi Moskvo obtožil, da je nad Abhazijo namerno sestrelila njegovo vohunsko letalo brez posadke, kar po njenem mnenju pomeni mednarodno agresijo. Moskva trdi, da so letalo sestrelili abhazijski separatisti in da je prelet vohunskga letala pomenil kršitev mednarodnih dogovorov. Zaradi sestrelitve letala se je Gruzija celo obrnila na varnostni svet ZN-a in zahtevala obravnavo.

T. V.