Glavna tožilka je dejala, da je prejela poročila o
Glavna tožilka je dejala, da je prejela poročila o "ekstremni brutalnosti različnih skupin". Foto: EPA
Na letališču množica muslimanov čaka na odhod iz glavnega mesta in upa na zaščito. Foto: Reuters

Kot je dejala tožilka, je prejela poročila o "ekstremni brutalnosti različnih skupin". Do zdaj je njena preiskava vključevala "na stotine ubojev, posilstev, primerov spolnega zasužnjevanja, uničevanje lastnine, kraje, mučenja, pregonov in novačenja ter uporabe otrok v spopadih".

"V mnogo primerih naj bi bile žrtve načrtno izbrane na podlagi religije," je dejala. Potem ko so muslimanski uporniki pred dobrim letom prevzeli oblast v eni najrevnejših afriških držav, je država v kaosu. Vodja upornikov Michel Djotodia, ki je postal prvi muslimanski voditelj Srednjeafriške republike, je kot začasni predsednik prejšnji mesec odstopil, kar naj bi omogočilo regionalni mirovni proces, a nasilje se nadaljuje.

Muslimani bežijo v Čad in Kamerun
Upornike pod imenom Seleka obtožujejo za vrsto smrtonosnih napadov na kristjane, kar je povzročilo nastanek krščanskih milic, znanih tudi kot "anti-balaka", kar pomeni anti-mačeta. Na desettisoče muslimanov je že pobegnilo v Kamerun in Čad, poroča BBC. Po podatkih človekoljubne organizacije Zdravniki brez meja je v Čadu okoli 30.000 beguncev, 10.000 pa jih je prispelo v Kamerun.

Primeri nasilja postajajo v tej državi vedno bolj brutalni, poročila o tem, da množice izvajajo uboje, pa običajna. V petek zjutraj je po pričevanju prič na tisoče muslimanov na tovornjakih zapuščalo glavno mesto Bangui, spremljale pa so jih čadske mirovne enote. En človek je padel s tovornjaka, množica pa ga je ubila, so dejale priče.

Kot so dejali v organizaciji Zdravniki brez meja, je nasilje prizadelo vse skupnosti v državi, v zadnjem času pa se izvajajo kolektivna dejanja maščevanja proti muslimanom. V glavnem mestu se muslimanske družine zbirajo v ločenem taborišču na letališčih in na nekaterih drugih lokacijah v upanju na odhod iz mesta ali zaščito.

Varnostni svet Združenih narodov je decembra lani za intervencijo pooblastil francoske in afriške enote.