Rohani mora imeti za vprašanja o jedrskem programu in zunanji politiki podporo vrhovnega verskega voditelja. Foto: EPA
Rohani mora imeti za vprašanja o jedrskem programu in zunanji politiki podporo vrhovnega verskega voditelja. Foto: EPA

"Podpiramo diplomatsko iniciativo vlade in njene dejavnosti na obisku v New Yorku vidimo kot pomembne," je Hamenej dejal iranskim vojaškim poveljnikom in kadetom.

Poleg izrečene podpore pa je bil vrhovni voditelj kritičen do nekaterih stvari. "Nekatere stvari, ki so se zgodile v New Yorku, pa niso bile primerne," je dejal Hamenej, ki pa svojih besed ni natančneje pojasnil.

Prvi pogovor po 34 letih
Med Rohanijevo udeležbo na splošne razprave Generalne skupščine ZN-a sta sicer iranski predsednik in njegov ameriški kolega Barack Obama govorila po telefonu, kar je bil prvi telefonski razgovor predsednikov obeh držav po več kot 30 letih. Pogovarjala sta se kmalu po tistem, ko je Rohani ZDA označil za "veliko" državo.

Hamenej, ki ima zadnjo besedo glede najpomembnejših stvari, vključno z zunanjo politiko, pa je do ZDA še naprej zelo kritičen. "Smo pesimistični glede Američanov in jim ne zaupamo. Ameriška vlada ni zaupanja vredna, je naduta in nerazumna," je dejal iranski vrhovni voditelj, ki ZDA očita tudi zavezništvo z iranskim regionalnim sovražnikom številka ena, Izraelom. "Ameriška administracija je vlada, ki si jo prilašča mednarodna mreža sionizma in mora prenašati nasilen (izraelski) režim in biti fleksibilna glede tega," je dodal Hamenej.

Izrael še naprej sumničav
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer v svojem nagovoru v Generalni skupščini ZN-a posvaril, da bi Izrael lahko sam vojaško posredoval proti Iranu in mu s tem preprečil razvoj jedrskih zmogljivosti. Hamenej pa je napovedal, da bodo na vsak takšen poskus "ostro" odgovorili.

Iranski predsednik Rohani, ki je na ta položaj prišel avgusta, se je zavzel za hitra pogajanja o njihovem jedrskem programu, zatrdil pa je tudi, da Iran svetu ne preti z jedrsko nevarnostjo.