Le še vprašanje časa je, kdaj se bosta usedla za skupno mizo. Foto: Reuters
Le še vprašanje časa je, kdaj se bosta usedla za skupno mizo. Foto: Reuters
Iranski jedrski program
Dogovor o iranskem jedrskem programu bi bil lahko sprejet prej kot v enem letu. Foto: EPA
Pogovori z Iranom
Kerry in Zarif sta se tudi rokovala, kar bi bilo še pred nekaj tedni nepredstavljivo. Foto: Reuters
Korak naprej v pogajanjih z Iranom

Obama je dejal, da je bil pogovor konstruktiven. "Medtem ko bodo zagotovo še pomembne ovire napredku in uspeh nikakor ni zagotovljen, pa verjamem, da lahko pridemo do celovite rešitve," je še dodal ameriški predsednik.

V New Yorku je že pred tem potekalo prvo srečanje na najvišji ravni med predstavnikoma ZDA in Irana v zadnjih šestih letih - ob robu splošnega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov sta se namreč srečala ameriški in iranski zunanji minister, John Kerry in Mohamed Džavad Zarif, na sestanku pa so bili tudi diplomati iz skupine P5+1, ki jo sestavljajo še Kitajska, Rusija, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Pogovarjali so se o iranskem jedrskem programu, skupina pa je po sestanku izrazila presenečenje in zadovoljstvo nad izboljšanim "tonom in odnosom" nasprotne strani.

Zarif: Vsi bi radi težavo rešili hitro
Zarif je dejal, da so se dogovorili o pospešitvi pogajanj glede jedrskega programa, za katerega Iran trdi, da je miroljuben, Zahod pa sumi, da se za njim skriva oborožitveni program. Zarif je dejal, da upajo na dogovor v enem letu. Na Iran hudo pritiskajo mednarodne sankcije, zato želi rešiti sporno vprašanje. Naslednji krog pogajanj bo tako že 15. in 16. oktobra v Ženevi.

"Mislil sem, da sem malce naiven, ker smo hoteli zadevo zagnati hitreje, vendar vidim, da so nekateri moji kolegi celo ambicioznejši in želijo napredovati še hitreje," je dodal Zarif, ki je sankcije proti svoji državi označil za "kontraproduktivne", in izrazil upanje, da bodo v bližnji prihodnosti preklicane.

Kerry je dejal, da je bil presenečen nad veliko spremembo tona Teherana, vendar je takoj posvaril, da eno srečanje ni dovolj. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je prav tako priznal popolnoma drugačno ozračje in ton pogovorov, kot so jih bili vajeni do zdaj, vendar je tudi on posvaril pred tem, da besede niso dovolj in da bo treba počakati.

Kdaj srečanje Rohani-Obama?
Nastop novega iranskega predsednika Hasana Rohanija je prinesel veliko spremembo, ki odpira okno za dogovor. Do srečanja med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in Rohanijem sicer ni prišlo, ker za to ni bil pripravljen Iran, vendar pa je Obama naložil Kerryju, naj poskuša napredovati na ministrski ravni.

Erjavec: Upam, da je optimizem utemeljen
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je prav tako opazil povečan optimizem glede iranskega vprašanja, in sicer že v torek na srečanju s kolegi iz EU-ja, več informacij pa je dobil v četrtek na čezatlantski večerji med EU-jem in ZDA, kjer je o dogovarjanju z Iranom poročal tudi Kerry. "Upam, da je optimizem utemeljen. Bomo videli. Boljše ozračje glede Irana pa je vsekakor dobro, še posebej zaradi krize v Siriji in položaja na Bližnjem vzhodu," je dejal Erjavec.

Erjavec je v četrtek sodeloval na srečanju na visoki ravni o jedrski razorožitvi, ki se ga je udeležil tudi Rohani. Iranski predsednik je ponovil, da si Iran ne prizadeva za pridobitev jedrskega orožja, ki ga ne bi smel imeti nihče na svetu. V imenu gibanja neuvrščenih je ponovil poziv Izraelu, da se pridruži pogodbi o neširjenju jedrskega orožja (NPT) iz leta 1979. Izrael, ki ima jedrsko orožje, vendar tega ne priznava pogosto, je edina država na Bližnjem vzhodu, ki ni članica NPT-ja.

Korak naprej v pogajanjih z Iranom