Hartley naj bi kmalu prišel v Slovenijo. Foto: www.state.gov
Hartley naj bi kmalu prišel v Slovenijo. Foto: www.state.gov

Poklicni diplomat iz Oregona je 15. julija uspešno prestal zaslišanje v senatnem odboru za mednarodne odnose, odbor pa je njegovo kandidaturo potrdil 29. julija in jo poslal pred celoten senat, kjer je čakala vse do četrtka, saj so bile vmes senatne počitnice in kongresne volitve.

Datum zamenjave na mestu veleposlanika ZDA v Ljubljani uradno še ni znan, a po namigih diplomatskih virov bi se to lahko zgodilo na začetku prihodnjega leta. Osmi ameriški veleposlanik v Sloveniji je na julijskem zaslišanju poudarjal pomen gospodarskega sodelovanja, energetiko in nacionalno spravo med Slovenci.

"Slovenija si je v 23 letih neodvisnosti nabrala pohvale vredne dosežke," je v opisu slovenske poti po osamosvojitvi navedel Hartley in med stvarmi, ki bi jih bilo treba izboljšati, omenil tudi zelo negativno podobo ZDA v slovenskih medijih.

Napovedal je prizadevanje, da slovenska vlada ne bo še bolj krčila obrambnega proračuna, prizadevanje za slovensko podporo nastajajočemu sporazumu o čezatlantskem partnerstvu in naložbah (TTIP), in menil, da prerekanja o nasilju med drugo svetovno vojno in po njej globoko prizadevajo politično, družbeno in celo gospodarsko življenje.

Ena od njegovih prednostnih nalog bo tudi diverzifikacija oskrbe z energijo, kar leti predvsem na uvoz energije iz Rusije. Raje kot Južni tok bi Hartley videl, da Slovenija morda postavi še drugi jedrski reaktor.