Hodorkovski je obljubil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bodo v Rusiji izpuščeni vsi politični zaporniki. Foto: Reuters
Hodorkovski je obljubil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bodo v Rusiji izpuščeni vsi politični zaporniki. Foto: Reuters
Berlin
Za tiskovno konferenco Hodorkovskega je vladalo veliko zanimanje med mediji z vsega sveta. Foto: Reuters
Mihail Hodorkovski
Hodorkovski si je za srečanje z novinarji izbral muzej, posvečen berlinskemu zidu, ki ga je pred konferenco tudi obiskal. Foto: Reuters
Hodorkovski: Doumel sem, kdo ima moč

Na svoji prvi tiskovni konferenci po izpustitvi se je v Berlinu zahvalil svojim podpornikom in medijem za zanimanje za njegov primer, za pomoč pri izpustitvi pa se je še posebej zahvalil nemški kanclerki Angeli Merkel in nekdanjemu nemškemu zunanjemu ministru Hansu-Dietrichu Genscherju. Zahvalil se je tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je prav tako zaslužen, da je na prostosti, dodal pa je še, da Putin "ni naredil niti ene napake v njegovem primeru".

Novinarjem je razkril, da je šele na dan, ko so ga izpustili, izvedel, da ga bodo poslali v Berlin. Hodorkovski je v zaporu zaradi utaje davkov in prevare preživel deset let, ves čas pa je trdil, da sta bila njegova obsodba in posledična kazen politično motivirana.

"V Rusiji je še ogromno političnih zapornikov"
Povedal je, da v Rusiji za zapahi ostaja še ogromno političnih zapornikov, in zahodne voditelje pozval, naj imajo to v mislih, ko se srečujejo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Nikakor name ne glejte kot na simbol, da v Rusiji ni več političnih zapornikov. Vzemite me za simbol, da prizadevanja družbe lahko vodijo v izpustitev ljudi, ki je nihče ni pričakoval," je dejal Hodorkovski in dodal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bodo na prostost prišli tudi drugi politični zaporniki.

Ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču je Hodorskovski sporočil, naj sledi Putinovemu vzoru in naj osvobodi nekdanjo premierko in vodjo ukrajinske opozicije Julijo Timošenko.

Dejavno se v politiko ne bo vključil
Nekdaj najbogatejši Rus je poudaril, da se ne bo ustrašil političnih dejavnosti, a da se ne bo dejavno vključil v rusko politiko. "Boj za moč ni zame," je dejal kritik Kremlja, ki je že v prvih intervjujih po izpustitvi nakazal, da ga politika ne zanima. Ob tem je izrazil tudi upanje, da predsednik Putin ne bo na oblasti vse življenje.

Hodorkovski je še zatrdil, da je njegovo finančno stanje zadovoljivo in da se ne bo podal spet v poslovne vode. "Na tem področju sem dosegel vse, kar sem želel," je povedal Hodorkovski, ki je predtem v intervjuju za rusko revijo The New Times zagotovil tudi, da ne bo zahteval vrnitve premoženja svojega nekdanjega podjetja Jukos.

Nazaj v Rusijo šele, če bo prepričan, da jo lahko znova zapusti
Hodorkovski je na novinarski konferenci povedal tudi, da ostaja v Nemčiji, kjer so mu podelili enoletni vizum. Pred vrnitvijo v Rusijo mora rusko vrhovno sodišče potrditi sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice o njegovi prvi obsodbi, ob tem pa je dodal, da se bo v Rusijo vrnil le, če bo prepričan, da jo lahko tudi zapusti. To kljub Putinovim zagotovilom, da naj se brez skrbi vrne v svojo domovino in mu ni treba živeti v izgnanstvu, po njegovem mnenju ni popolnoma zanesljivo. V intervjuju za The New Times je predtem povedal, da ruske oblasti njegovega izpusta niso pogojevale z ničimer in da ni priznal krivde za očitana dejanja.

Nekdanji ruski mogotec, ki se je v soboto v Berlinu že srečal s člani svoje družine, s sinom Pavlom, ki sicer živi v ZDA, in s starši, ki so v Nemčijo pripotovali iz Rusije, si je za srečanje z novinarji izbral simbolično mesto, muzej, posvečen berlinskemu zidu, ki stoji nedaleč od Check Point Charlie, znane točke prehoda med nekdanjih Vzhodnim in Zahodnim Berlinom.

Hodorkovski: Doumel sem, kdo ima moč