Francois Hollande je prvi predsednik v zgodovini moderne Francije, ki se ne bo potegoval za drugi mandat. Foto: EPA
Francois Hollande je prvi predsednik v zgodovini moderne Francije, ki se ne bo potegoval za drugi mandat. Foto: EPA

"Ocenil sem, da obstaja veliko tveganje, da ne bi dobil zadostne podpore za hojo po tej poti, zato sem se odločil, da ne bom kandidiral na predsedniških volitvah. V mesecih, ki prihajajo, bo moja edina dolžnost, da še naprej vodim državo," je dejal 62-letni Hollande.

Neuspešen na gospodarskem področju
Socialist Hollande, ki je na volitvah leta 2012 premagal Nicholasa Sarkozyja, je v francoski javnosti nepriljubljen. V svojem mandatu je "padel" predvsem pri gospodarskih temah, saj mu ni uspelo znižati visoke brezposelnosti in pospešiti gospodarske rasti. Na gospodarskem področju je Hollande začel z levičarskimi ukrepi, kot je visoka obdavčitev bogatih, sredi mandata pa je sledil preobrat v obliki gospodarstvu naklonjenih reform. V njegovem predsedovanju so se zgodili tudi krvavi teroristični napadi v Parizu in Nici.

Favorita Fillon in Le Penova
Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da se noben kandidat socialistov ne bi uvrstil v drugi krog predsedniških volitev, v katerem naj bi se maja prihodnje leto pomerila kandidat republikancev Francois Fillon in vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Po nekaterih raziskavah pa naj bi Fillon zmagal celo v prvem krogu.

Preliminarne volitve socialistov januarja
Socialisti bodo svojega kandidata za predsednika Francije izbirali na strankarskih volitvah, ki bodo januarja. Nekdanja Hollandova ministra Emmanuel Macron in Jean-Luc Melenchon sta že sporočila, da se bosta v predsedniško tekmo spustila kot samostojna kandidata, medtem ko je premier Manuel Valls dejal, da bi lahko nastopil na preliminarnih volitvah, kjer bo eden izmed kandidatov tudi nekdanji minister za gospodarstvo Arnaud Montebourg.