Hollande je leta 1978 osem mesecev delal na francoskem veleposlaništvu v Alžiriji. Foto: EPA
Hollande je leta 1978 osem mesecev delal na francoskem veleposlaništvu v Alžiriji. Foto: EPA

"Sem nisem prišel, da bi se pokesal ali se opravičil. Prišel sem, da bi povedal resnico," je dejal francoski predsednik v alžirski prestolnici Alžir in pojasnil, da je namen njegovega obiska osredotočiti se na prihodnost ter poskusiti mobilizirati francosko in alžirsko družbo.

Povedal je, da je bil vedno jasen, ko gre za resnico o preteklosti, kolonizaciji, vojni, a hkrati je prepričan, da ne bi smeli dovoliti, da bi "nas preteklost zavirala".

Pred obiskom Hollanda v nekdanji francoski koloniji je okoli deset alžirskih političnih strank odločno kritiziralo držo francoskih oblasti, ki da ne želijo priznati, se opravičiti oziroma plačati odškodnine za zločine, ki so bili zagrešeni med 132 let dolgo francosko kolonialno nadvlado v Alžiriji.

Nezaceljene rane
Grozodejstva med alžirsko vojno od leta 1954 do leta 1962, ko je bilo pred odhodom Francozov pobitih na tisoče ljudi, so pustila globoke rane na odnosih med državama in zadržke do tesnejših odnosov med sredozemskima državama.

Vprašanje opravičila je še vedno občutljiva zadeva, saj mu nasprotujejo številni francoski državljani, ki so v Alžiriji prebivali pred neodvisnostjo in so se borili v francoski vojski proti alžirskim upornikom, naklonjeni pa mu niso tudi nekdanji muslimanski borci, ki so se borili na francoski strani, poroča France24.

Hollanda na obisku spremljajo direktorji nekaterih vodilnih francoskih podjetij, saj si Francija s svojim pešajočim gospodarstvom želi oživiti medsebojno trgovino.

Francoski predsednik je že objavil dogovor, po katerem bo francoski avtomobilski velikan Renault v Alžiriji zgradil tovarno, kjer bodo proizvajali avtomobile za ves afriški trg.