Holmes ob izreku sodbe ni pokazal čustev. Foto: Reuters
Holmes ob izreku sodbe ni pokazal čustev. Foto: Reuters

Možnosti za pogojni izpust 27-letnik nima. Za smrtno kazen bi bilo potrebno soglasje vseh dvanajstih porotnikov, a očitno je bil vsaj eden med njimi proti. Pred dnevi je ista porota potrebovala le 12 ur, da je spoznala, da je Holmes kriv vseh 165 točk obtožnice, in gladko zavrnila obrambo zaradi neprištevnosti. Porota je ugotovila, da se je Holmes v času ubijanja zavedal, da je to, kar dela, narobe.

Tožilci so zahtevali smrtno kazen
Primer bi se tako lahko končal že pred dvema letoma, ko so Holmesovi odvetniki tožilcem ponujali priznanje v zameno za dosmrtni zapor. Tožilci so bili prepričani, da jim bo uspelo s smrtno kaznijo, in so ponudbo zavrnili.

Holmes je bil pod vplivom zdravil in ob izreku sodbe ni pokazal nobenih čustev. Poleg sorodnikov žrtev so najbolj razočarani tožilci, ki so zahtevali smrt, ker je Holmes podrobno načrtoval napad na polnočno premiero filma o Batmanu in si je na ušesa nadel slušalke, da ga kričanje žrtev ne bi motilo med pobijanjem. Na sodnem procesu je pozneje psihiatrom povedal, da je o umorih sanjal od desetega leta starosti.

Po pokolu se je pustil aretirati na parkirišču pred kinodvorano. V svojem stanovanju je sicer nastavil bombe, ki bi morale eksplodirati v času napada na kinodvorano, da bi se policisti zagnali na napačen kraj.

Obramba je trdila, da ni odgovoren za svoja dejanja, ker je bil kot shizofrenik takrat v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Država Kolorado ni od leta 1977 nikogar usmrtila.