Kolinda Grabar Kitarović je bila že zunanja ministrica v vladi premierja Iva Sanaderja, zdaj pa je zaposlena kot pomočnica generalnega sekretarja zveze NATO za javno diplomacijo. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović je bila že zunanja ministrica v vladi premierja Iva Sanaderja, zdaj pa je zaposlena kot pomočnica generalnega sekretarja zveze NATO za javno diplomacijo. Foto: EPA
Ivo Josipović
"Grabar Kitarovićeva je zmagala v demokratični tekmi in ji čestitam. Razlika je bila resnično majhna, a to je bistvo demokracije, zmago odnese tisti, ki dobi največ glasov," je po objavi delnih neuradnih izidov povedal dosedanji predsednik. Foto: EPA
Slavje ob zmagi  Kolinde Grabar Kitarović
V HDZ-jevem štabu in med njihovimi podporniki je bilo v nedeljo zvečer zelo veselo. Foto: EPA
Na Hrvaškem imajo prvo predsednico

Grabar Kitarovićevi so zmago sicer napovedale že vzporedne volitve, a je bil izid vse do konca precej negotov. Tri ure po zaprtju volišč pa je državna volilna komisija sporočila, da je kandidatka opozicijske stranke HDZ zmagala z 32.435 glasovi prednosti. Zanjo je namreč glasovalo 50,7 odstotka volivcev, Josipovića pa je podprlo 49,3 odstotka volivcev.

Grabar Kitarovićeva za poenotenje vseh Hrvatov
V štabu HDZ-ja se je po napetih treh urah razleglo veselje, kot je iz Zagreba poročal RTV-jev dopisnik Vanja Vardjan, pa so zmago proslavili tudi z ognjemetom v Zagrebu. Nova predsednica je v svojem evforičnem nagovoru, ki so ga njeni privrženci prekinjali z domoljubnimi pesmimi in gesli, povedala, da je morala ves čas kampanje poslušati, kako bo volitve izgubila, sama pa da je vedela, da bo zmagala. Zahvalila se je stranki, vsem koalicijskim partnerjem za podporo in pomoč, protikandidatom in svoji družini, nato pa dejala, da jo delo čaka že nocoj in da je njen cilj, da Hrvaška pristane med najbolj razvitimi državami Evropske unije in sveta.

Svoj govor je nadaljevala v spravljivem tonu in dejala: "Dosti je delitev na naše in vaše, vsi ste moji. Delujmo skupaj, težko delo nas čaka, poenotimo se v domoljubju, v ljubezni in veri v našo Hrvaško". "Bojevali se bomo za hrvaške nacionalne interese, skrbeli bomo za našo Hrvaško, za naše ljudi, za naše upokojence in brezposelne," je nadaljevala in dodala še: "Mi smo tisti, ki bomo Hrvaško skupaj potegnili iz krize." K sodelovanju je povabila tudi privržence dosedanjega predsednika.

Grabar Kitarovićeva, ki je trenutno pomočnica generalnega sekretarja zveze Nato za javno diplomacijo, je sicer v predvolilnem programu napovedala novo hrvaško vojaško doktrino in povedala, da bo imela Hrvaška močno zunanjo politiko, in sosednje države povabila na pogovore o odprtih vprašanjih. Napovedala je večjo skrb za Hrvate na območju in dodala, da bo zahtevala pravice za hrvaško manjšino v sosednjih državah. Napovedala je tudi nično stopnjo tolerance do korupcije. "HDZ se je pod vodstvom Tomislava Karamarka očistil koruptivnih ljudi," je še povedala v svojem govoru.

Josipović priznal poraz in čestital predsednici
Dosedanji predsednik Josipović, ki je sicer na volitvah nastopil kot neodvisni kandidat, a s podporo levosredinske koalicije, je že priznal poraz in novi predsednici čestital ob uspehu. "Grabar Kitarovićeva je zmagala v demokratični tekmi in ji čestitam. Razlika je bila resnično majhna, a to je bistvo demokracije, zmago odnese tisti, ki dobi največ glasov," je povedal Josipović in napovedal, da bo še naprej ostal v politiki in se zavzemal za ideje, ki jih je zastopal kot predsednik in v svoji tokratni kampanji. Analitiki se sprašujejo, ali je s tem napovedal morebiten boj za prevzem vodenja stranke SDP od premierja Zorana Milanovića.

Josipović je sicer prvi predsednik v Hrvaški zgodovini, ki mu ni uspelo dobiti še drugega mandata.

Milanović že zaostruje retoriko
Z izvolitvijo Kitarovićeve na predsedniški položaj se na Hrvaškem začenja kohabitacija levosredinske vlade premierja Zorana Milanovića (SDP) in opozicijske predsednice. Milanović je dejal, da se je prvič na Hrvaškem zgodilo, da je bila predsedniška zmaga dosežena s tako tesno razliko, a da če je to volja naroda, sam s tem nima težav. Se pa, kot poroča Vardjan, Milanović očitno že pripravlja na spopad, saj je presodil, da je Grabar Kitarovićeva militantni predstavnik stranke HDZ, ki je zmagala s sektaško kampanjo.

Drugega kroga predsedniških volitev se je udeležilo več kot 2,2 milijona volivcev, kar je nekaj manj kot 59 odstotkov volilnih udeležencev. Neveljavnih volilnih listkov je bilo 2,7 odstotka.

Na Hrvaškem imajo prvo predsednico