V SDP-ju, predsednik katerega je premier Zoran Milanović (na fotografiji), računajo, da bi si večino v saboru zagotovili tudi z osmimi poslanci stranke Most. Foto: EPA
V SDP-ju, predsednik katerega je premier Zoran Milanović (na fotografiji), računajo, da bi si večino v saboru zagotovili tudi z osmimi poslanci stranke Most. Foto: EPA

Prgomet se je s hrvaškim premierjem in predsednikom stranke SDP Zoranom Milanovićem sešel v sredo zvečer v stanovanju hrvaškega obrambnega ministra Anteja Kotromanovića v Zagrebu. Domnevno tajno srečanje so pred ministrovim stanovanjem spremljale številne novinarske ekipe, ki so tudi objavile posnetke akterjev med pogovorom, ki je potekal v močno osvetljeni sobi, na oknih pa ni bilo zaves.

Kot ocenjuje novičarski tportal.hr, ni bilo naključje, da so novinarji razkrili "tajno" srečanje, temveč so hoteli v SDP-ju pokazati, da predsednik Mosta Božo Petrov ne more nadzirati vseh poslancev in bi bilo zato najbolje, če bi Most podprl levosredinsko vlado.

Prgomet bo še naprej poslanec
A škoda je bila storjena in stranka Most je Prgometa izključila iz svojih vrst, zato bo imela po novem v saboru poslanca manj, torej 18 poslanskih mest. Most neodvisnih list (Most) je v današnjem sporočilu za javnost poudaril, da so kot stranka politična platforma, ki združuje neodvisne župane mest in občin ter svobodno združene posameznike, ne običajno strankarsko članstvo. "Naše zavezništvo temelji na zaupanju, nimamo niti običajnega mehanizma za izključitev iz članstva," so zapisali na Facebooku.

V SDP-ju računajo, da bi si večino v saboru zagotovili tudi z osmimi poslanci Mosta, saj naj bi imeli podporo tudi nekaterih drugih strank in poslancev, s katerimi so okrepili svoj volilni izid s 56 na skupno 66 poslancev. Za večino v saboru potrebujejo 76 poslancev. Prgomet bo sicer obdržal poslanski mandat.

Milanović: Pogovarjala sva se o sedanjosti in prihodnosti Hrvaške
Po poročanju portala hrt.hr je premier Milanović v Valletti izjavil, da se je s Prgometom pogovarjal o sedanjosti in prihodnosti Hrvaške. Njegove izključitve iz stranke Most ni komentiral, da ne bi vplival na presojo ali kompromitacijo pogovorov. "Vse poteka tako, kot mora. Mi smo relativni zmagovalci volitev, kar ni nepomembno, še vedno pa ni dovolj (op. p. za oblikovanje koalicije), dokler ne bomo zbrali 76 podpisov. Verjetno smo temu bliže kot HDZ in tu bom ostal," je dejal.

Ima zdaj več možnosti HDZ?
Most je v sredo na prvih uradnih pogovorih s HDZ-jem in SDP-jem predlagal oblikovanje vlade narodne enotnosti vseh treh strank in njihovih zaveznic. V HDZ-ju so predlog zavrnili, v SDP-ju pa mu a priori ne nasprotujejo. Hrvaški mediji so sicer takoj po nedeljskih parlamentarnih volitvah ocenjevali, da bosta HDZ in SDP skušala razdeliti poslance Mosta.

Prgomet je bil nekoč namestnik predsednika HDZ-ja Tomislava Karamarka, s katerim sta se razšla letos zaradi nacionalistične politike vrha stranke. Odhod Prgometa iz Mosta je lahko znamenje, da se bo Most vendarle približal HDZ-ju, ki mu naj bi bil bolj naklonjen predsednik Mosta Petrov. Most danes ni sporočil, ali je izključitev Prgometa podprl celoten nacionalni svet, v katerem Prgomet ni bil edini, ki je nasprotoval podpori Mosta za HDZ.