V Vukovarju se je zbralo okoli 2.000 vojnih veteranov. Foto: EPA
V Vukovarju se je zbralo okoli 2.000 vojnih veteranov. Foto: EPA

Veteranom so se v Vukovarju pridružili ministri za notranje zadeve Tomislav Karamarko, za vojne veterane Tomislav Ivić, za pravosodje Dražen Bošnjaković in za kmetijstvo Petar Čobanković. Protesti v znak podpore so potekali tudi v Varaždinu in Koprivnici.

Največ kritik je letelo na račun hrvaške vlade, češ da nima pravega odnosa do veteranov, in Srbije, ki naj bi bila nacistična država. "Naše oblasti so iz Hrvaške naredile veliko nakupovalno središče in vse prodale za eno kuno," je dejal eden izmed poveljnikov obrambe Vukovarja leta 1991 Branko Borković.

Aretacija Purde ujezila Hrvate
Med zbranimi in na govorniškem odru je bila tudi soproga hrvaškega vojnega veterana Tihomirja Purde, ki ga v Beogradu sumijo vojnega zločina v Vukovarju novembra 1991. Oblasti BiH-a so Purdo prijele 5. januarja na mejnem prehodu s Hrvaško na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je izdala Srbija, zdaj pa mu grozi izročitev Srbiji. Aretacija je izzvala val nezadovoljstva na Hrvaškem ne le med vojnimi veterani.

Najpomembneje je, da je hrvaška preiskava potrdila nedolžnost Purde in to, da so bile obremenilne izjave, ki jih je dal v srbskem ujetniškem taborišču, izsiljene, je v Zagrebu ponovila hrvaška premierka Jadranka Kosor.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je veteranom zagotovil, da vse institucije hrvaške države skrbijo zanje, saj so prav oni nedvomno najbolj zaslužni za oblikovanje te države.

AI: Preiščite vlogo Šeksa pri vojnih zločinih
Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je hrvaške oblasti znova pozvala, naj odgovorne za vojne zločine privedejo pred roko pravice. Napovedala je, da bo tudi predstavnike Evropske unije pozvala, naj vztrajajo pri kaznovanju hrvaških vojnih zločincev - tudi tistih, ki so ali še zasedajo vidne položaje.

AI je v nedavnem poročilu od hrvaškega pravosodja zahteval preiskavo vloge podpredsednika hrvaškega sabora in podpredsednika HDZ-ja Vladimirja Šeksa v vojnih zločinih v Slavoniji leta 1991.