Hrvaški premier Tihomir Orešković, ki je odločitev sodišča označil za
Hrvaški premier Tihomir Orešković, ki je odločitev sodišča označil za "sramoto". Foto: Žiga Živulovic jr./BoBo
Florence Hartmann
Tiskovna predstavnica nekdanje haaške tožilke Florence Hatmann meni, da je odločitev sodišča smešna. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Miro Kovač
"Sodba Šešlju je žaljiva in šokantna za vse žrtve agresivne velikosrbske politike ter uničujoča za proces sprave med ljudmi in sosednjimi državami," je dejal hrvaški zunanji minister Miro Kovač. Foto: EPA
Tomislav Nikolić
Srbski predsednik Tomislav Nikolić je dejal, da je do razsodbe sodišča ravnodušen. Foto: EPA
Na Hrvaškem in v BiH razočarani s sodbo
Haag oprostil Šešlja

"Danes sem v Vukovarju, kjer je storil zločine in jih ni obžaloval. Zažgal je hrvaško zastavo in zastavo EU-ja. Upam, da se bo odzvala tudi Srbija, saj je njena pot proti EU-ju prava pot, zato upam, da bo naša soseda ravnala pravilno," je dejal po poročanju portala N1 hrvaški premier Tihomir Orešković, ki je odločitev sodišča označil za "sramoto. To je poraz haaškega sodišča in tožilstva."

Na vprašanje, ali bo odločitev sodišča vplivala na odločitve Hrvaške glede pridružitve Srbije EU-ju, pa je dejal: "Že na začetku smo dejali, da so pridružitveni pogoji pristopa k EU-ju za vse enaki, tako kot smo jih izpolnili mi, jih bo tudi Srbija."

Grabar-Kitarović: Poraz mednarodnega prava
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je na uradnem obisku v Bolgariji, meni, da gre za poraz mednarodnega prava: "Če upoštevate, da je haaško sodišče obsodilo Šešlja na štiri leta in devet mesecev zapora zaradi nespoštovanja sodišča in groženj pričam, tokrat pa ga je oprostilo zaradi hujskanja in spodbujanja na uničenje celotnih narodov in genocid, to ne more biti nič drugega kot poraz mednarodnega kazenskega prava." Grabar Kitarovićeva je napovedala, da se Hrvaška ne bo sprijaznila s sodbo in bo nadaljevala delati vse, kar je v njeni moči, da bo pravda zadovoljena.

Karamarko ima Šešlja za vojnega zločinca
Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko je dejal, da je zgrožen nad današnjo oprostilno sodbo Šešlju. Po spominski slovesnosti na Plitvicah ob 25. obletnici umora prvega hrvaškega policista med vojno na Hrvaškem je dejal, da ima Šešlja za zloglasnega vojnega zločinca.

Šešelj ne sme na Hrvaško
Nekaj ur po razsodbi pa je Hrvaška Šešlju trajno prepovedala vstop na Hrvaško, saj naj bi ogrožal javni red in mir.

Sodba odmeva v Federaciji BiH
Predsednik sveta ministrov Bosne in Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić je dejal, da odločitve haaškega sodišča ne razume, saj je Šešelj "dokazano sodeloval v agresiji na BiH", poroča Al Džazira Balkans. Oprostilna sodba močno odmeva v bošnjaško-hrvaški entiteti BiH-a, Federaciji BiH. "Šokirana sem. Čestitam haaškemu sodišču, ker je znova odvezalo Srbijo odgovornosti," je dejala predsednica združenja Matere enklav Srebrenice in Žepe Munira Subašić. Sodbo je pričakala v spominskem centru Potočari, kjer so pokopane žrtve genocida nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995. Izrazila je upanje, da bo pritožbeni senat vendarle spremenil sodbo. Sicer bodo žrtve postali zločinci, zločinci pa žrtve, je še dodala Subašićeva.

Negativno se je odzval tudi predsednik Združenja žrtev in prič genocida v BiH-u Murat Tahirović, sicer medvojni zapornik v taborišču bosanskih Srbov. Vsak, ki je osebno videl trpljenje in smrti v BiH-u, je nezadovoljen s sodbo Šešlju, je dejal.

Dodik: Šlo je za politični proces
Na drugi strani pa je predsednik Republike srbske Milorad Dodik s sodbo zadovoljen. Nad njo ni presenečen, saj je bilo po njegovem mnenju že v procesu sojenja "popolnoma jasno, da je tožilstvo haaškega sodišča sprožilo še en neutemeljen in politični, ne pa pravni proces".
Nikolić ravnodušen, Vučić v petek
Srbski politični vrh je do razsodbe zadržan. Srbski predsednik Tomislav Nikolić je dejal, da je "do sodbe Vojislavu Šešlju ravnodušen, saj do njega nima nikakršnih občutkov". Srbski premier Aleksandar Vučić pa je komentar razsodbe napovedal za petek. Tako Nikolić kot tudi Vučić sta bila nekoč Šešljeva sopotnika v Srbski radikalni stranki.

Florence Hartmann: Njegovi govori so imeli posledice
Odzvala se je tudi nekdanja tiskovna predstavnica haaške tožilke Florence Hartmann (ki jo je sodišče zaradi razkritja tajnih dokumentov pred dvema dnevoma izpustilo na prostost). "Argumenti sodišča me niso prepričali," je dejala za HRT. Odločitev sodnika, da Šešljevi govori niso bili namenjeni zločinu, temveč hrabrenju vojakov, je komentirala kot "smešno". "Njegovi govori so vplivali na ljudi v vzhodni Slavoniji in v vzhodni Bosni. Bil je Miloševićevo orodje, saj je imel govore, ki jih Milošević ni hotel imeti. Opogumljanje vojakov z sovražnimi govori je zelo pomembno. Šokantno pa je tudi z današnjega vidika - kaj bomo rekli, ko bomo imeli primer sovražnega govora v primeru IS-ja ali skrajne desnice v Evropi, ki jo vidimo vsak dan, in vpliva na posameznike, ki sprožajo bombe in ubijajo civiliste."

"Takšne odločitve ni pričakoval nihče"
Beograjskega strokovnjaka za mednarodno pravo Ivana Jovanović ni toliko presenetila sama odločitev haaškega sodišča kot njena obrazložitev. "Pred nekaj dnevi sem dejal, da je 30 odstotkov možnosti, da bo osvobojen, saj so zločini, ki so ga bremenili, resni, vendar pa je povezava med Šešljem in zločini, ki so bili storjeni, težko dokazljiva," je dejal. Tudi sicer so bili nad odločitvijo sodišča "presenečeni in šokirani vsi", je poročal novinar Al Džazire Ivan Ćorkalo. "Takšne odločitve ni pričakoval nihče ... Zadovoljen sem, da so bile ponovljene nekatere naše teze proti Hrvaški."

Šuklje: Oprostilna sodba Šešlja presenečenje
Oprostilno sodbo Šešlja je po mnenju diplomata in strokovnjaka za Balkan Boruta Šukljeta na neki način omogočila razsodba haaškega sodišča, da je bila ideja Velike Srbije politična, in ne vojaška oziroma zločinska - kar je sicer sodišče prvič formuliralo na tak način. Iz tega je namreč mogoče razbrati, da je "Šešelj sodeloval v nekem političnem projektu, ki pa ni imel neposrednih posledic".

Izrek sodbe bo imel po njegovem mnenju dnevnopolitične posledice, kar se že vidi po prvih odzivih, tudi Šešljevih, ki so povezani z aprilskimi predčasnimi volitvami v Srbiji, in na drugi strani po odzivih v sosednjih državah - na Hrvaškem in v BiH-u. Radikalna stranka Šešlja bo na parlamentarnih volitvah "očitno prišla v parlament z vsemi posledicami", meni Šuklje.

Veselje na sedežu Srbske radikalne stranke
V prostorih Šešljeve Srbske radikalne stranke je medtem zavladala evforija. Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin, posebnih zborovanj v Beogradu danes ne bo, bodo pa v Pančevu. Anžin je še dodal, so v Srbiji odločitev sprejeli z besedami, da je bila to edina mogoča odločitev in da je sodišče tako vsaj enkrat dokazalo, da ni protisrbsko.

Na Hrvaškem in v BiH razočarani s sodbo
Haag oprostil Šešlja