Kosorjeva bo do volitev oz. do potrditve novega kabineta opravljala tehnično delo premierke. Foto: EPA
Kosorjeva bo do volitev oz. do potrditve novega kabineta opravljala tehnično delo premierke. Foto: EPA

Med zadnjimi odločitvami so hrvaški poslanci sprejeli začasni proračun za prve tri mesece v letu 2012, saj zaradi bližajočih se parlamentarnih volitev ne morejo izpeljati postopka o celotnem proračunu za prihodnje leto. Sabor je sprejel, da bodo stroški države med januarjem in marcem prihodnjega leta 27,3 milijarde kun (3,66 milijarde evrov), prihodki pa 25,17 milijarde kun (3,37 milijarde evrov).

V razpravi pri odločanju o razpustitvi sabora in o začasnem financiranju države je sodelovala tudi levosredinska opozicija, ki je oktobra bojkotirala delo zaradi žaljivih verbalnih napadov HDZ-ja na poslance socialdemokratov. Opozicija ni sodelovala v glasovanju o drugih zakonskih predlogih, ki so jih nato sprejeli poslanci vladajoče koalicije, ki so zagotovili sklepčnost s 77 glasovi.

Posvetovanje Josipovića s strankami
Iz urada hrvaškega predsednika Iva Josipovića so sporočili, da bo parlamentarne volitve razpisal v ponedeljek. Potrdili so, da se je Josipović po telefonu posvetoval s predsedniki parlamentarnih strank in da bodo parlamentarne volitve v nedeljo, 4. decembra, ko bodo predčasne parlamentarne volitve tudi v Sloveniji. Tako bodi spoštovali ustavno določilo, da mora med dnevom razpisa volitev in volitvami miniti najmanj 30 dni. V tem obdobju bo potekala tudi uradna predvolilna kampanja.

Ankete kažejo na zmago levosredinske koalicije
Potem ko bo predsednik razpisal volitve, bo začel teči 14-dnevni rok za predajo in potrditev seznamov kandidatov državni volilni komisiji. Po razpisu volitev bo na Hrvaškem do potrditve novega vladnega kabineta v novoizvoljenem parlamentu tehnično delo opravljala vlada premierke Jadranke Kosor.

Raziskave javnega mnenja kažejo veliko prednost levosredinski koaliciji (SDP, HNS, IDS, HSU) pred HDZ-jem, ki je zmagal na novembrskih volitvah leta 2007, ko je dobil 66 od 153 poslanskih sedežev.