Egiptovske varnostne sile so streljale na protestnike. Foto: EPA
Egiptovske varnostne sile so streljale na protestnike. Foto: EPA
Kairo
Po navedbah HRW-ja so oblasti načrtovale pokol privržencev Mursija. Foto: EPA

Egiptovske varnostne sile so 14. avgusta lani nasilno razgnale privržence Muslimanske bratovščine, ki so se zbrali na trgu Raba Adavija v Kairu. Gre za največji poboj protestnikov v enem dnevu v sodobni zgodovini, je sporočila organizacija za človekove pravice, ki je zaradi tega egiptovske oblasti obtožila zločinov proti človeštvu.

Med preiskavo so opravili pogovore z več kot 200 pričami in ugotovili, da so varnostne sile v akciji namenoma čezmerno uporabile orožje. "Poboji niso pomenili samo resnih kršitev mednarodnih človekovih pravic, ampak so pomenili tudi zločine proti človeštvu," navaja poročilo HRW-ja.

Izvršnemu direktorju organizacije Kennethu Rothu so v ponedeljek egiptovske oblasti preprečile vstop v državo, kjer bi morali predstavniki HRW-ja predstaviti poročilo o pobojih, a so jih po 12 urah na mednarodnem letališču v Kairu izgnali iz države.

Odstavitev Mursija je izvedla vojska pod vodstvom generala Abdula Fataha Al Sisija, ki je letos slekel vojaško uniformo in postal predsednik države. Po zatrtju protestov so vojaške oblasti prepovedale Muslimansko bratovščino in na desetine njenih voditeljev postavile pred sodišče, kjer so bili številni obsojeni na smrt.

Odgovorni na oblasti
V nasilni zadušitvi protestov Mursijevih privržencev je bilo ubitih 817 ljudi, a HRW ocenjuje, da bi bilo lahko žrtev več kot tisoč. V poročilu ugotavljajo, da sta policija in vojska s pravimi naboji streljali na množico, pri čemer so bili poboji načrtovani na najvišjih ravneh egiptovske oblasti. "Številni uradniki so še vedno na oblasti v Egiptu in bi lahko veliko povedali," je dejal Roth.

V času pobojev je sicer vlada pohvalila varnostne sile za operacijo in zadržanost, ki so jo pri tem pokazale. Oblast je trdila, da so protestniki napadli varnostne sile, ki so bile primorane v odgovor uporabiti silo.

Egiptovska vlada je že zavrnila poročilo HRW-ja. "Ker organizacija ni imela dovoljenja za delovanje v Egiptu, je kršila suverenost države in mednarodne zakone s tem, ko je opravljala intervjuje s pričami in zbirala dokaze o incidentih," so sporočile egiptovske oblasti.