Humanitarna pomoč v Siriji ne doseže vseh, ki bi jo potrebovali. Foto: Reuters
Humanitarna pomoč v Siriji ne doseže vseh, ki bi jo potrebovali. Foto: Reuters
Sirija
Polovica sirskih šoloobveznih otrok v preteklih treh letih ni obiskovala šole. Foto: Reuters

Kriza v Siriji se je s protivladnimi protesti začela marca 2011 in se razvila v državljansko vojno, v kateri je umrlo že več kot 220.000 ljudi. V nedeljo bo minilo točno štiri leta od začetka vojne, razmere v državi pa se ne umirjajo in kriza se iz dneva v dan le poglablja.

Za civiliste najhujše lansko leto
Poročilo humanitarnih organizacij, ki so ga poimenovali "Failing Syria" (Izneveriti se Siriji), je razkrilo, da je bilo najbolj krvavo in za civiliste najhujše lansko leto, ko je umrlo več kot 76.000 ljudi. Svoje domove jih je moralo zapustiti več kot 10 milijonov, število ljudi, ki živi v težko dostopnih delih države in tako ne dobi humanitarne pomoči, pa je poraslo z 2,3 milijona na 4,8 milijona.

Glede na podatke Združenih narodov se je število prebivalcev Sirije zmanjšalo za 15 odstotkov, pričakovana življenjska starost pa se je skrajšala za 24 let, s povprečnih 79 na 55 let. Vsak četrti Sirec živi pod mejo revščine, pomoč pa potrebuje kar 5,6 milijona otrok znotraj države, kar je kar 31 odstotkov več kot leto prej. Polovica šoloobveznih otrok v preteklih treh letih ni obiskovala šole.

Varnostni svet ni realiziral sprejetih resolucij
21 humanitarnih organizacij je v svojem poročilu ostro kritiziralo Varnostni svet Združenih narodov, saj mu ni uspelo realizirati nobene od treh resolucij, ki jih je sprejel lani in s katerimi bi morali pomagati civilistom in povečati humanitarno pomoč v državi.

Jan Egeland iz norveškega sveta za begunce je ob tem dejal: "Grenka je stvarnost, da VS ZN ni uresničil lastnih resolucij". "Strani v vojni nista bili kaznovani in sta ignorirali zahteve Varnostnega sveta, civilisti pa so zato še na slabšem, saj se dostop do humanitarne pomoči ni izboljšal," je še povedal. "Bilo je več ubijanja, več bombardiranja, velik skok v številu razseljenih ljudi in ogromen porast števila ljudi, ki potrebujejo humanitarno pomoč," je dodal Daniel Gorevan iz britanske človekoljubne organizacije Oxfam.

V Siriji kar 83 odstotkov luči manj
Druga koalicija kar 130 humanitarnih organizacij, ki so se združile v pobudi "S Sirijo", pa je sporočila, da je na podlagi satelitskih posnetkov mogoče videti, da se je število luči, ki so vidne nad Sirijo, v primerjavi z letom 2011 zmanjšalo za kar 83 odstotkov. Najhuje je v pokrajini Alep. Organizacije so prepričane, da je tako zaradi številnih dejavnikov, tudi poškodb na infrastrukturi.

Medtem se spopadi v Siriji nadaljujejo. Na severu države je v zadnjih bojih med vladnimi silami in uporniki umrlo najmanj 50 ljudi. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice sta se strani spopadli severovzhodno od pristaniškega mesta Latakia v okolici mesta Durien. Nadaljujejo se tudi boji v Alepu.