Generalni direktor IAEA-ja Jukija Amano je na tiskovni konferenci po sprejetju resolucije dejal, da mora Iran pokazati veliko pripravljenost dokazati, da je njegov jedrski program miroljuben. Foto: EPA
Generalni direktor IAEA-ja Jukija Amano je na tiskovni konferenci po sprejetju resolucije dejal, da mora Iran pokazati veliko pripravljenost dokazati, da je njegov jedrski program miroljuben. Foto: EPA

lanski odbor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je s soglasno sprejeto resolucijo končal preiskavo spornih iranskih jedrskih dejavnosti, s čimer je odprta pot do umika sankcij Združenih narodov.

Agencija je več let preiskovala navedbe, da so imele iranske jedrske dejavnosti vsaj do leta 2003 v ozadju raziskave za izdelavo atomske bombe. Teheran je te namige vseskozi ostro zavračal. Posebej pereča težava je bila pregled vojaških jedrskih objektov, kjer bi tovrstne sumljive dejavnosti lahko potekale. IAEA je želel tja poslati svoje inšpektorje, kar je Teheran zavračal.

Čeprav je agencija pred dvema tednoma objavila poročilo, v katerem je zapisano, da je velika verjetnost, da je Iran nekoč imel skrivni program jedrskega orožja, pa je zdaj odbor agencije, ki ga sestavlja 35 držav, soglasno podprl resolucijo, ki končuje preiskavo, hkrati pa bo agencija še vedno spremljala razvoj iranskega jedrskega programa. V resoluciji je tako zapisano, da se lahko v primeru utemeljenih sumov vodja agencije kadar koli obrne na odbor agencije in Varnostni svet.

"Ko tukaj zapiramo pomembno poglavje, moramo hkrati ohraniti pred očmi, da ne zapiramo vrat agenciji in da ima še vedno možnost preiskovati kakršen koli potencialni sum, ki se lahko pojavi," je dejal ameriški odposlanec pri agenciji Henry Ensher.

Kot poroča Reuters, gre za simbolično zmago Irana. Iranski odposlanec pri agenciji je po sprejetju resolucije dejal, da bodo omejitve jedrskih dejavnosti, kot jih predvideva julijski dogovor z velesilami, uresničili v od dveh do treh tednih.

Zdaj faza izvajanja zgodovinskega razvoja
Kot je znano, so namreč zunanji ministri Irana in šesterice velesil (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija, Nemčija) 14. julija letos dosegli sporazum, s katerim se končuje 13-letni jedrski spor z Iranom. V skladu z dogovorom je Teheran privolil v stroge omejitve svojega jedrskega programa in mednarodni nadzor jedrskih dejavnosti, v zameno pa bodo odpravljene gospodarske in finančne sankcije proti njemu.

Iran pa lahko ob upoštevanju dogovora računa na odpravo vseh gospodarskih sankcij proti njemu. Dogovor predvideva tudi t i. povračilni načrt (snapback plan), ki predvideva, da bodo sankcije, če ne bo spoštoval dogovora, 65 dni od dneva kršitve znova uvedene.

Zgodovinski sporazum med drugim določa, da mora Iran znižati zaloge obogatenega urana z 12.000 kilogramov na 300 kilogramov.