Ned Kelly in njegovo okostje. Foto: Reuters
Ned Kelly in njegovo okostje. Foto: Reuters
Prezgodaj umrli avstralski igralec in oskarjevec Heath Ledger kot Ned Kelly.

Še vedno pa ostaja nepojasnjeno, kje je Kellyjeva lobanja, ki naj bi jo nazadnje videli leta 1929, na pisalni mizi policijskega detektiva iz Victorie.
Znanstveniki so za identifikacijo okostja tatinskega klateža uporabili DNK Kellyjevega prapranečaka. "Da lahko skupina znanstvenikov prepozna telo moškega, ki je bil usmrčen pred več kot 130 leti, nato pa so njegovo truplo premestili in pokopali skupaj s 33 drugimi zaporniki, od katerih je večina neidentificiranih, je izjemno," je dejal državni tožilec Victorie Robert Clark.

Kradel živino, moril policiste
Kelly, znan po tem, da je v strelskih obračunih s policijo nosil doma narejen oklep, je ikonični lik iz avstralske zgodovine. Kelly je s svojo tolpo simboliziral socialne napetosti tistega časa, še posebej med revnimi irskimi kolonisti in premožnim uveljavljenim slojem.
Kellyja so obsodili na smrt zaradi umora treh policistov, ropov in kraje živine ter ga obesili v melbournski ječi 11. novembra 1880. Po njegovi smrti so Kellyjevo truplo zakopali na pokopališču starega zapora, njegovo lobanjo in notranje organe pa vzeli za preučevanje.
Ko so zapor leta 1929 zaprli, so Kellyjeve ostanke in okostja drugih zapornikov izkopali ter znova pokopali na množičnem grobišču novejšega zapora Pentridge. Mogoče je, da so Kellyjevo lobanjo ločili od okostja med prenosom. Množično grobišče so znova izkopali leta 2009, da bi končno identificirali Kellyjevo okostje.

Med ljudskim junakom in morilcem
"Kelly ostaja trajna ikona Avstralije in avstralskega pustinjskega življenja, zato ima velik pomen za skupnost, saj je del njene kulturne dediščine," je za Reuters povedal David Ranson s Forenzičnega inštituta Victorie. "S stališča avstralske kulture je vedno obstajala ta dvojnost - Neda Kellyja, morilca policistov, in Neda Kellyja, ljudskega junaka v času nemirov in napetosti."

Kakor koli že, Kelly je bil dovolj slaven (in fascinanten), da si je zaslužil zgodovinske pesmi, poezijo, roman, slike, TV-serije, stripe in šest filmov, vključno s tistim iz leta 1970, v katerem je Kellyja upodobil Mick Jagger iz Rolling Stonesov, in tistim iz leta 2003 z danes že pokojnim Heathom Ledgerjem v glavni vlogi.

Ranson je še povedal, da so testi DNK-ja pokazali še, da lobanja, ki je bila razstavljena skupaj s Kellyjevo posmrtno masko v melbournski ječi, ne pripada banditu. "Se je izgubila med prevozom iz zaporov ali jo je nekdo vzel za suvenir? Ne vemo," je dejal.