Sobarica je v hotele Sofitel, kjer naj bi jo spolno napadel Strauss-Kahn, delal tri leta. Foto: EPA
Sobarica je v hotele Sofitel, kjer naj bi jo spolno napadel Strauss-Kahn, delal tri leta. Foto: EPA
Dominique Strauss- Kahn
Pozivi k zamenjavi Straussa - Kahna se vrstijo. Foto: Reuters

32-letnica je policiji v New Yorku povedala, da jo je Strauss-Kahn 14. maja skušal posiliti v razkošnem hotelu. Izvršni direktor Mednarodnega denarnega sklada obtožbe zanika.

Jeffrey Shapiro, odvetnik sobarice, je zatrdil, da njegova stranka "ni imela pojma, kdo je bil ta moški (Strauss-Kahn), ko je vstopila v njegovo sobo", za njegovo identiteto pa naj bi izvedela šele naslednji dan. "Ideja, da je del nekakšne zarote, je smešna. Bila je žrtev nasilnega dejanja," je po poročanju BBC-ja zatrdil odvetnik. Direktor IMF-a naj bi iz kopalnice stopil gol in se pognal za sobarico ter jo spolno napadel.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da je 57 odstotkov Francozov prepričanih, da so obtožbe proti Straussu - Kahnu, ki je veljal za resnega kandidata socialistov na predsedniških volitvah, del zarote proti njemu.

Sobarica prestaja hudo travmo in se zato skriva pred svetom. "Ne menim le jaz, da je iskrena. Newyorški policijski oddelek je prišel do enakega sklepa. Ta ženska nima nekih skrivnih namenov," je še zatrdil odvetnik in dodal, da je njegova stranka v ZDA prišla pred sedmimi leti s svojo zdaj 15-letno hčerko in možem, ki je medtem umrl, iz afriške Gvineje.

NY Post izbrskal nekaj podrobnosti o sobarici
New York Post poroča, da sobarica s svojo hčerko živi v stanovanju, ki je del projekta Harlem Community AIDS United. Ni mogel preveriti, ali ima 32-letnica HIV oz. aids, je pa izvedel, da agencija oddaja stanovanja le odraslim s to boleznijo. Delavec Harlem Uniteda je za časnik povedal, da mora biti vsaj ena odrasla oseba v gospodinjstvu okužena s HIV-om ali imeti aids, da se lahko prijavi za eno njihovih enot. Zdrav odrasel z otrokom s HIV-om ali aidsom ni primeren kandidat.

Strauss-Kahn je trenutno v zloglasnem zaporu Rikers Island, kjer nanj pazijo 24-ur na dan zaradi strahu, da bi storil samomor. Pred sodnika bo moral znova v petek.

Geithner se je pridružil kritikom
Pozivom k zamenjavi Straussa - Kahna na čelu IMF-a se je pridružil ameriški finančni minister Timothy Geithner, ki je dejal, da Strauss-Kahn očitno ni v položaju, da bi lahko vodi IMF. Predlagal je, da bi 24-članski izvršni odbor IMF-a imenoval vodjo za prehodno obdobje. Vodenje IMF-a je samodejno prevzel prvi namestnik, Američan John Lipsky, ki ga je Geithner označil za sposobnega direktorja.

Straussu - Kahnu sta se v torek odpovedali finančni ministrici Avstrije in Španije, Maria Fekter in Elena Salgado. IMF ga bo sicer težko odpustil, dokler ne bo sodišče odločilo, da je kriv. Najelegantnejša rešitev bi bila, da bi sam odstopil s položaja, vendar se lahko nato obnovijo prepiri, ali bo imela Evropa še naprej pravico do položaja vodje IMF-a, kot imajo ZDA pravico do predsednika Svetovne banke. Strauss-Kahn bi do konca leta verjetno sam odstopil, saj je veljal za najverjetnejšega socialističnega izzivalca Nicolasa Sarkozyja na predsedniških volitvah prihodnje leto.

Nekdanja ljubica: Težave ima z ženskami
New York Times je v torek objavil tudi dele pisma nekdanje ljubice Straussa - Kahna iz IMF-a Piroske Nagy, ki kažejo, da njuno razmerje morda ni bilo tako nedolžno, čeprav je notranja preiskava Straussa - Kahna oprala krivde, Nagyjeva pa se je odšla na drugo delovno mesto. Madžarska ekonomistka je vodstvu IMF-a pisala, da Strauss-Kahn ni primeren za vodjo, ker ima težave z ženskami. Njo naj bi preganjal in nadlegoval, dokler ni popustila.