Šanghajska skupina se bo razširila. Foto: Reuters
Šanghajska skupina se bo razširila. Foto: Reuters
Ufa
Voditelji so še naprej osredotočeni na boj proti terorizmu. Foto: Reuters

Šanghajska organizacija, katere glavni cilj je skupni boj proti terorizmu, separatizmu in ekstremizmu, je do zdaj združevala Rusijo in Kitajsko ter Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan in Uzbekistan.

Na tokratnem vrhu v ruskem mestu Ufa sta postopek pridruževanja začeli jedrski velesili Indija in Pakistan, ki sta za članstvo zaprosili leta 2014. Status opazovalke je dobila Belorusija, kot partnerice v dialogu pa se "družini SCO" pridružujejo še Azerbajdžan, Armenija, Kambodža in Nepal. Kot je dejal ruski predsednik Vladimir Putin, si članstva želi še več drugih držav.

Putin je napovedal tesnejše sodelovanje obrambnih ministrov članic in nadaljevanje vsakoletnih skupnih protiterorističnih vaj. S tem naj bi še okrepili varnost v regiji, kar vključuje tudi boj proti trgovini z mamili. Ruski predsednik je ob tem izrazil zaskrbljenost nad razmerami v Afganistanu. "Desetletje namestitve mednarodnih vojaških sil ni prineslo kakovostnega izboljšanja razmer," je poudaril.

Razmere se poslabšujejo, zaskrbljenost pa povzroča predvsem naraščanje proizvodnje opiatov in vedno večjo dejavnost skrajne skupine Islamska država, je še izpostavil Putin. Zaradi tega se je znotraj SCO-ja zavzel za oblikovanje delovne skupine, s katero bi se zoperstavili financiranju terorizma prek trgovine z mamili.

Voditelji SCO-ja so ob koncu vrha med drugim podprli strategijo organizacije do leta 2025 in odobrili program sodelovanja v boju proti terorizmu, separatizmu in ekstremizmu za obdobje 2016-2018. Prav tako so obljubili nadaljevanje prizadevanj za vzpostavitev razvojne banke SCO-ja in podprli kitajsko idejo o gospodarskem pasu svilena cesta.

Udeleženci vrha, ki je v Ufi sledil vrhu skupine petih hitro rastočih držav BRICS - Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južne Afrike, so govorili tudi o razmerah v Ukrajini in podprli polno uresničevanje dogovorov iz Minska, prav tako pa so izrekli podporo pogajanjem o iranskem jedrskem programu na Dunaju. Kot so dodali, bo to Iranu odprlo vrata v SCO. Iranski predsednik Hasan Rohani je poleg afganistanskega kolega Ašrafa Ganija sodeloval na vrhu.

Modi sprejel povabilo za obisk Pakistana
Indijski premier Narendra Modi je v Ufi sprejel povabilo pakistanskega kolega Navaza Šarifa na obisk v Pakistan. To je po mesecih izrekanja očitkov na obeh straneh znak rahljanja napetosti med jedrskima velesilama. Modi in Šarif sta imela v Ufi pogovore približno uro, potem je indijski premier sporočil, da prihodnje leto prihaja na regionalni vrh v Islamabad.

Analitiki so sicer že opozorili, da so na poti do resničnega napredka v odnosih med dolgoletnima sovražnicama še velike ovire. A Modi in Šarif sta v skupni izjavi prevzela skupno odgovornost za zagotovitev miru in promocijo razvoja.

Izjava vključuje zaveze, čeprav ohlapne, o nekaterih najspornejših vprašanjih med državama. Med njimi je tudi obljuba, da bodo okrepili prizadevanja, da se pred roko pravice privede odgovorne za teroristične napade v Mumbaju leta 2008.