Svet
Kdor ni predložil ustreznih dokumentov, mu preti deportacija. Foto: Reuters
Čakajoč pred uradom NCA-ja. Foto: Reuters
Na milijone družin v Asamu zdaj živi v strahu. Foto: Reuters

Dodaj v

Indijski "Izbrisani" - država bo štirim milijonom vzela državljanstvo

Aktivisti pravijo, da gre za lov na čarovnice
30. julij 2018 ob 10:10
Mumbaj - MMC RTV SLO

Indijske oblasti so objavile seznam prebivalcev severovzhodne zvezne države Asam, ki izključuje okoli štiri milijone ljudi, ki bodo, kot kaže, ostali brez državljanstva.

Nacionalni register državljanov (NRC) je seznam ljudi, ki lahko dokažejo, da so prišli v državo do 24. marca 1971, ko je bil ustanovljen Bangladeš. Kdor ni predložil potrebnih dokumentov, zdaj dejansko velja za nezakonitega priseljenca, takih pa je kar štiri milijone.

Indija trdi, da je proces namenjen izkoreninjenju množice nezakonitih bangladeških pribežnikov, a kritiki opozarjajo pred lovom na čarovnice na etnične manjšine v Asamu.

Oblasti, ki se bojijo nasilnih izgredov, zdaj mirijo prebivalstvo, da nikomur ne preti takojšnja deportacija in da bo vsem na voljo dolgotrajen prizivni postopek. Kar pa pomeni, da bo več milijonov družin živelo v negotovosti, dokler ne dobijo dokončne odločitve glede svojega statusa.

Drugega doma ne pozna
To ne pomirja ljudi, kot je Hasitun Nissa, ki je za BBC povedala, da nikdar ni poznala drugega doma od Asana. 47-letna učiteljica je tu preživela svoje otroštvo, tu je študirala, se poročila in rodila štiri otroke.

A zdaj ji preti, da ostane brez indijskega državljanstva, zemlje, volilne pravice in drugih svoboščin.

Po Asamskem sporazumu, dogovoru, ki ga je leta 1985 podpisal takratni indijski premier Radživ Gandhi, bodo vsi tisti, ki ne morejo dokazati, da so prišli v Asam pred 24. marcem 1971, izbrisani z volilnih seznamov in izgnani iz države.

Izgovor za napad na muslimane?
A aktivisti trdijo, da hindujski nacionalisti in skrajni asamski politiki izrabljajo NRC kot izgovor za napad na bengalsko skupnost, katere velik del predstavljajo muslimani. Mnogi Bengalci, tako kot Hasitun, živijo v rodovitni močvirski pokrajini vzdolž reke Bramaputra in se nomadsko selijo, ko raven vode naraste. Njihovi dokumenti, če sploh obstajajo, so pogosto netočni.

Oblasti trdijo, da so se v bengalsko populacijo pomešali nezakoniti Bangladeševci, ki se tako pogosto skrivajo vsem na očeh s ponarejenimi dokumenti, temeljito preverjanje dokumentacije pa da je tako edini način, da se ti ljudje najdejo in izžene.

Bengalski aktivist Nazrul Ali Ahmed je prepričan, da to ni pravi cilj NRC-ja. "Gre za zaroto, da bi oblasti lahko izvajale grozodejstva. Odkrito grozijo, da se bodo znebili muslimanov, in kar se je zgodilo Rohingom v Mjanmaru, bi se lahko tudi nam."

Vlada premierja Narendre Modija tovrstne očitke zavrača in poudarja, da je NRC apolitično telo, ki ga nadzira indijsko posvetno vrhovno sodišče. A kot pravi BBC, Modi nikdar ni skrival svojih preferenc do bangladeških pribežnikov hindujske veroizpovedi, za katere je dejal, da bi jih morala Indija sprejeti. Vsi drugi "infiltratorji" pa bodo deportirani, je dejal Modi na shodu leta 2014.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Olorin
# 30.07.2018 ob 12:10
@Clown
Assam meji na Bengal, ter je bil del te zgodovinske pokrajine pred delitvijo Pakistana (ter kasneje Bangladesa) in Indije. The more you know...
cairns
# 30.07.2018 ob 16:27
Bengalski aktivist Nazrul Ali Ahmed je prepričan, da to ni pravi cilj NRC-ja. "Gre za zaroto, da bi oblasti lahko izvajale grozodejstva. Odkrito grozijo, da se bodo znebili muslimanov, in kar se je zgodilo Rohingom v Mjanmaru, bi se lahko tudi nam."

Očitno so pripadniki religije miru povsod zelo "priljubljeni".

Seveda bo sedaj nastal vik in krik, ko ena suverena država hoče uveljaviti svojo zakonodajo.
Miša
# 30.07.2018 ob 18:51
Pa kaj je tu narobe? V Sloveniji smo brisali s seznama državljanov Slovenije južnjake, ki niso hoteli vložiti vloge za priznanje državljanstva. Kasneje pa so bili "zbrisani" in so dobili celo odškodnino. Naša država je nekaj enkratnega. Takih butastih pravnikov ni nikjer na svetu!
bilzerian
# 30.07.2018 ob 12:39
@brain2k

red mora biti, pa četudi slab.

??
stewie
# 30.07.2018 ob 20:43
Nismo jih brisali s seznama državljanov, ampak smo jim odvzeli stalne naslove, kjer so mnogi bivali celo življenje, namesto da bi jih dali na seznam tujcev, tako kot tiste, ki so bivali v Sloveniji, rojeni pa so bili izven SFRJ.
Če ne znaš ločevat med pojmoma državljanstvo in stalni naslov, potem vsaj ne pametuj na slepo.
hogar13
# 30.07.2018 ob 16:00
@ homer
Tako kot v EU potanovem....
komsomolec
# 30.07.2018 ob 16:13
vsaka država ima svojega janšo, sramota.
Homer.
# 30.07.2018 ob 13:48
To je podoben problem kot v Mjanmaru
So avtohtoni prebivalci in tisti, ki so se v desetletjih ilegalno naselili.
Meje na teh področjih pa so večinoma zgolj na papirju......
Homer.
# 30.07.2018 ob 16:10
@hogar13
# 30.07.2018 ob 16:00
@ homer
Tako kot v EU potanovem....
----------------------
Samo navidezno podobno.
Tu so prosilci za azil, kar pomeni, da gre za začasna dovoljenja, tam pa gre za ljudi brez statusa. Niso državljani, niso begunci s statusom begunca, niso prosilci za azil, ........
novi_xy
# 30.07.2018 ob 15:42
Izgleda, da so bili na šolanju v Sloveniji, kar se tiče izbrisa...
Clown
# 30.07.2018 ob 10:55
Bengal je čisto drugje kot Assam, kkašnim bengalci v Assanu?
Homer.
# 30.07.2018 ob 16:02
Sploh ne!
Mi smo še vedno svetovni prvaki.
Njim so "vzeli" državljanstvo, ki ga nikoli niso imeli,
mi pa smo prebivalcem vzeli stalno prebivališče in rekli vi ne obstojate, ter razrezali osebne izkaznice, potne liste, vozniška dovoljenja, .......
brain2k
# 30.07.2018 ob 12:23
Kaj naj rečem, red mora biti !
m72
# 30.07.2018 ob 11:14
Zgleda, da so od našega Dinosa licenco kupili :-)
Kazalo