Članice Varnostnega sveta so se po sestanku zadovoljno smehljale. Bo mirovni proces v Siriji zdaj končno stekel? Foto: Reuters
Članice Varnostnega sveta so se po sestanku zadovoljno smehljale. Bo mirovni proces v Siriji zdaj končno stekel? Foto: Reuters
Sirija
Sirski konflikt je zahteval že več kot 100.000 življenj. Foto: Reuters

Skupina inšpektorjev ZN-a je na svoj drugi obisk v Sirijo prispela v sredo in naj bi do ponedeljka preiskala sedem prizorišč domnevnih napadov s kemičnim orožjem.

Med preiskovanimi domnevnimi napadi s kemičnim orožjem je vključen tudi marčevski incident v mestu Han al Asal v severni provinci Alep, za katerega režim in uporniki obtožujejo drug drugega.

Med drugimi prizorišči, ki jih bodo inšpektorji preiskali, so še soseska Šejk Maksud v mestu Alep, ki naj bi bila tarča napada aprila, mesto Serakeb v severozahodni provinci Idlib, okrožje Džubar v Damasku in še en kraj v pokrajini okoli prestolnice.

Poleg tega pa ekipa inšpektorjev na čelu z Aakejem Sellströmom nadaljuje tudi preiskavo napada 21. avgusta pri Damasku, ki se je zgodil med njihovim prvim obiskom države.

Prizorišče so obiskali že takrat in v zvezi z njim sredi meseca objavili vmesno poročilo, ki potrjuje uporabo bojnega plina sarin. Kot je ZN ponovil v današnjem sporočilu, ekipa pričakuje, da bo končno poročilo o uporabi kemičnega orožja v konfliktu v državi pripravljeno do konca oktobra.

Uporaba sile bi zahtevala novo resolucijo
V Združenih narodih oziroma v 15-članskem Varnostnem svetu več kot dve leti niso mogli sprejeti nikakršne resolucije o dogajanju v Siriji, saj sta Rusija in Kitajska trikrat preprečili sprejetje vseh resolucij, ki so obsojale dejanja režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Washington, z njim pa tudi London in Pariz, je ves čas zahteval, da se v resoluciji zagrozi z uporabo vojaške sile, če Sirija dokumenta o nadzoru in predaji kemičnega orožja ne bi spoštovala, zdaj pa so te tri države sprejele besedilo, ki bo namesto grožnje s silo vsebovalo omembo "nedoločenih kaznovalnih ukrepov" - a za sprejetje teh bi bila potrebna nova resolucija Varnostnega sveta ZN-a.

Na temo Sirije je v New Yorku razpravljal tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki se je udeležil sestanka Skupine prijateljic Sirije. Erjavec je dejal, da so zdaj velika pričakovanja za sklic druge ženevske mirovne konference o Siriji. Položaj v tej državi je označil za nesprejemljiv, še posebej v času, ko vsi v New Yorku govorijo o mirnem reševanju sporov in človekovih pravicah. Erjavec je menil, da iz vseh dostopnih podatkov izhaja, da je kemično orožje uporabil Al Asadov režim.

Osnutek resolucije, ki ustreza vsem, tako zdaj vsebuje tri glavne točke - trditev, da uporaba kemičnega orožja predstavlja grožnjo miru in varnosti, najstrožjo obsodbo kakršnega koli kemičnega orožja v Siriji in določbo, da lahko v primeru nespoštovanja te resolucije pride do uporabe sredstev po sedmem členu Ustanovne listine Združenih narodov. Ta člen dovoljuje Varnostnemu svetu, da "prepozna kakršno koli grožnjo miru, kršitev miru ali agresivno dejanje in z namenom obnovitve mednarodnega miru in varnosti izpelje vojaško ali nevojaško akcijo". Kljub temu torej, da je v tem členu omenjena grožnja s silo, pa bi morala biti v primeru Sirije sprejeta nova resolucija, ki pa bi znova potrebovala soglasje vseh petih stalnih članic VS-ja.

V predlogu resolucije je še zapisano, da bi morali vsi, ki so bili v Siriji odgovorni za uporabo kemičnega orožja, kazensko odgovarjati, a ni omenjeno Mednarodno kazensko sodišče.

Časopis Washington Post poroča, da so ameriški in ruski strokovnjaki ugotovili, da bi lahko veliko večino zalog sirskega kemičnega orožja uničili lažje in hitreje, kot so sprva domnevali. V zaupnem poročilu so ocenili, da bi lahko do popolnega uničenja prišlo v devetih mesecih - če se bo Sirija seveda držala obljub in nadzor nad vsemi zalogami dejansko predala mednarodnim inšpektorjem.

Resolucija "pod streho" že danes?
Diplomati stalnih članic VS-ja so vsi po vrsti zatrdili, da gre za prelomen dogodek in da so z besedilom osnutka zadovoljni. O njem je vseh 15 članic tega organa razpravljalo v četrtek, po napovedih pa bi bila resolucija s takšno vsebino lahko sprejeta že na današnjem zasedanju.

Spomnimo, Washington je Damasku z vojaškim posredovanjem grozil vse od avgusta, ko je napadu s kemičnim orožjem v okolici Damaska umrlo več kot tisoč ljudi. Administracija predsednika Baracka Obame ves čas vztraja, da so za napad odgovorne sile Bašarja Al Asada, Rusija pa s prstom kaže na sirske upornike. Inšpektorji ZN-a krivca niso določili.

Resolucija o Siriji vse bližje
Resolucija o Siriji vse bližje