Dokumentacija o sirskem kemičnem orožju je na sedežu OPCW-ja. Foto: EPA
Dokumentacija o sirskem kemičnem orožju je na sedežu OPCW-ja. Foto: EPA

OPCW je iz Sirije že v četrtek prejel prve podatke o njenih zalogah kemičnega orožja, in po besedah neimenovanega diplomata Združenih narodov je dokumentacija "precej dolga".

"OPCW potrjuje, da je od sirske vlade prejel pričakovane informacije glede njenega programa jedrskega orožja. Tehnični sekretariat trenutno proučuje prejete informacije," so sporočili iz organizacije s sedežem v Haagu.

Vodja urada ruskega predsednika Sergej Ivanov je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada pozval k sodelovanju z mednarodno skupnostjo glede kemičnega orožja, s čimer bi se izognili vojaškemu posredovanju ZDA v Siriji.

"To pravim teoretično in hipotetično: če se prepričamo, da je Asad goljufal, lahko spremenimo svoje stališče," je opozoril Ivanov.

Kitajska je pozvala k čimprejšnji uresničitvi ameriško-ruskega predloga o mednarodnem nadzoru in uničenju kemičnega orožja. Kitajski zunanji minister Vang Ji je zatrdil, da bo Peking "podprl hiter začetek postopka uničenja sirskega kemičnega orožja".

Vang je pozval tudi k čim hitrejši pripravi mirovne konference v Ženevi. "Menimo, da je politična rešitev edina prava pot za rešitev sirske krize," je poudaril.

Poznavalci menijo, da ima Sirija okoli tisoč ton bojnih strupov, ki naj bi jih skladno z dogovorom med ameriškim in ruskim zunanjim ministrom uničili do sredine prihodnjega leta.