Iračani so množično protestirali zaradi pomanjkanja elektrike in slabih javnih storitev. Foto: EPA
Iračani so množično protestirali zaradi pomanjkanja elektrike in slabih javnih storitev. Foto: EPA
false
Premier Al Abadi (na levi) je predlog predstavil po množičnih protestih v več mestih po državi. Foto: EPA

Predlog so predstavili po večtedenskih množičnih protestih proti korupciji in neučinkovitosti javnih služb. V več iraških mestih, tudi v glavnem mestu Bagdad, ljudje protestirajo predvsem zaradi pomanjkanja elektrike. Ob visokih temperaturah, ki dosegajo tudi do 50 stopinj Celzija, imajo namreč elektriko dnevno le nekaj ur. Protestniki za to krivijo korupcijo in nesposobnost politikov.

Iraški politični sistem ob tem omogoča varne in lagodne politične položaje. Tako imajo zdaj tri podpredsednike države in tri namestnike premierja. Tri podpredsedniška mesta, ki nosilcem prinašajo predvsem privilegije, manj pa dolžnosti, zasedajo trije nekdanji visoki državni predstavniki, in sicer Abadijev predhodnik in glavni tekmec Nuri Al Maliki, nekdanji predsednik parlamenta Osama Al Nudžaifi ter nekdanji premier Ijad Alavi.

Za ukinitev teh položajev, pa tudi za nekatere druge reformne predloge, bi bila potrebna sprememba ustave, zato hitrih sprememb ni pričakovati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Irak s protikorupcijsko komisijo
Predlog predvideva tudi ustanovitev protikorupcijske komisije, ki naj bi preiskala domnevno korupcijo med državnimi funkcionarji. Najvišje sodne oblasti so danes že sporočile, da bodo namestnika premierja Baho Al Aradžija zaslišali zaradi korupcije.

Premier Al Abadi je reforme predlagal dva dni po tem, ko ga je iraški vrhovni šiitski klerik Ali Al Sistani pozval k večjemu pogumu pri reformi vlade, pa tudi k odločnemu boju proti korupciji.

Manj telesnih stražarjev
Premierjev predlog predvideva tudi zmanjšanje števila telesnih stražarjev za državne funkcionarje s ciljem zmanjšanja javne porabe. Nekateri funkcionarji imajo namreč zelo veliko varnostnikov, kar bremeni proračun.

Predlog omenja tudi ponovno urjenje varnostnih sil, da bi okrepili operacije proti Islamski državi, ki je zavzela velike dele Iraka.

Dokument mora potrditi še parlament, kjer pa je pričakovati podporo, saj ima Abadi v njem večino, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Parlament naj bi o predlogu glasoval v torek.

DPA še navaja, da bi reforma znala razjeziti Abadijeve politične tekmece, tudi podpredsednika Al Malikija, ki je lani s težkim srcem odstopil s položaja premierja med obtožbami o slabem vladanju, diskriminacije sunitske manjšine ter zaradi neuspeha, da bi Islamski državi preprečil nadaljnje prodiranje.

Dva podpredsednika, Al Maliki in Al Nudžaifi, sta medtem danes že podprla Abadijeve reforme, kar bi lahko po nekaterih ocenah pomenilo, da so del dogovora, ki sta ga podprla. Al Maliki jih je izpostavil kot potrebne, Nudžaifi pa jih je pozdravil.