Izrael bo ladjo s pošiljko orožja prepeljal v svoje pristanišče Eilat. Foto: EPA
Izrael bo ladjo s pošiljko orožja prepeljal v svoje pristanišče Eilat. Foto: EPA
Tovor
Na ladjo naj bi v Iraku natovorili vreče cementa, na katerih piše, da prihajajo iz Irana. Foto: EPA

Izrael je v sredo sporočil, da so pripadniki posebnih enot izraelske mornarice prestregli ladjo, na kateri so bile rakete zemlja-zemlja. Rakete iranske izdelave naj bi izvirale iz Sirije, od koder so jih po izraelskih trditvah prepeljali v Iran in jih tam natovorili na ladjo, ki se je vmes ustavila še v Iraku in nato odplula proti sudanskemu pristaniškemu mestu Port Sudan.

Rakete M-302 imajo doseg od 150 do 200 kilometrov in bi bile po besedah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja uporabljene proti Izraelu. Za Izrael ni nobenega dvoma, da je pošiljka orožja prikrita operacija Irana.

"Izrael izkoristil konferenco v ZDA"
Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif je zanikal obtožbe in jih označil za laži. Izrael je po njegovih besedah obtožbe spravil v javnost prav v trenutku, ko je v ZDA potekala konferenca enega izmed najvplivnejših ameriških judovskih lobijev - Ameriško-izraelskega odbora za javne odnose (AIPAC).

Namestnik iranskega zunanjega ministra Amir Abdolahian je obtožbe označil za ponavljajoče se in nesmiselne izmišljotine sionističnih medijev.

Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo in ga je imel Izrael najverjetneje v mislih kot prejemnika pošiljke, je trditve označilo za neslano šalo.

Netanjahu, ki se mudi na obisku v ZDA, je zaseženo pošiljko orožja označil kot dokaz prave narave Irana. Njegove besede so bile namenjene mednarodni skupnosti, ki je jeseni dosegla preboj v pogajanjih z Iranom o njegovem spornem jedrskem programu. Izraelski premier je že večkrat odločno izrazil nasprotovanje dogovoru z Iranom, če ta ne bo popolnoma ustavil jedrskega programa.

"Iran smo razkrili takšnega, kot je. Na pogovorih v Ženevi se smeji glede svojih jedrskih prizadevanj in sladko govori, medtem pa pošilja smrtonosno orožje najhujšim teroristom na svetu," je izraelski premier dejal med obiskom Kalifornije.