Raketa qadr bi lahko dosegla tudi Izrael. Foto: EPA
Raketa qadr bi lahko dosegla tudi Izrael. Foto: EPA

Raketi tipa qadr-H in qadr-F, ki so ju izstrelili na severu države, sta zadeli cilje na jugovzhodu Irana, ki so od mesta izstrelitve oddaljeni okoli 1.400 kilometrov. Iran, ki je pred tedni dosegel dogovor s svetovnimi silami o umiku sankcij, povezanih z njegovim jedrskim programom, tako znova kaže svojo moč.

Iranski raketni program v Varnostnem svetu ZN-a
Po torkovih preizkusih so ZDA že napovedale, da bodo temo izpostavile na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a. Podpredsednik ZDA Joe Biden, ki je na obisku v Izraelu, pa je v sredo ponovil, da se bodo ZDA odzvale na morebitne iranske kršitve jedrskega sporazuma.

EU in ZDA so sicer v skladu s sporazumom odpravile mednarodne sankcije proti Iranu, vključno s prepovedjo izvoza iranske nafte, a so ZDA 17. januarja, dan po začetku veljavnosti zgodovinskega sporazuma o iranskem jedrskem programu, uvedle nove, dvostranske sankcije.

ZDA uvedle dvostranske sankcije proti Iranu
Nove ameriške sankcije veljajo za 11 ljudi in organizacij, povezanih z iranskim raketnim programom. Iran je oktobra izvedel raketni poskus, ki je kršil določila resolucij Varnostnega sveta ZN-a. ZDA trdijo, da so nove sankcije uvedle zaradi skrbi, da bi rakete lahko nosile jedrske konice, kar so v Teheranu označili za neutemeljene trditve.

General Amir Ali Hajizadeh iz iranske revolucionarne garde je sporočil, da reakcije ZDA ne bodo imele vpliva na iranski raketni program. "Bolj kot bodo naši sovražniki zaostrovali sankcije, ostrejši bo odziv garde," je po navedbah tiskovne agencije Tasnim dejal general.

Biden: ZDA ščitijo hrbet Izraelu
Kot že omenjeno, je Biden na obisku v Izraelu, kjer je obsodil napade Palestincev na Izraelce in odsotnost obsodb teh napadov. V nasilju je od lanskega oktobra umrlo 188 Palestincev in 28 Izraelcev. Večino Palestincev so ubili med izvajanjem napadov, drugi so umrli med posredovanjem izraelskih sil med demonstracijami. Biden je kljub nekaterim razlikam med državama zatrdil, da ZDA ostajajo trden zaveznik Izraela. "ZDA trdno stojijo za pravico Izraela do samoobrambe, tako kot branimo sebe. To ne pomeni, da se ne strinjamo, a nikdar vam ni treba dvomiti, ali ZDA ščitijo izraelski hrbet," je povedal Biden, ki se bo v nadaljevanju svojega obiska srečal tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.