Svet
Ajatola Hamenej
Ajatola Ali Hamenej je leta 2016 posvaril pred promocijo tuje kulture med otroki. Foto: EPA

Dodaj v

Iran prepovedal poučevanje angleščine v osnovnih šolah

Poučevanje angleščine v osnovnih šolah naj bi bila "kulturna invazija"
8. januar 2018 ob 11:06
Teheran - MMC RTV SLO

Iran je prepovedal poučevanje angleščine v osnovnih šolah, češ da se tam pri učencih vzpostavijo temelji iranske kulture. Ajatola je opozarjal na "promocijo tuje kulture".

Britanski Independent navaja vodjo državnega sveta za visoko izobraževanje Mehdija Navida Adama, ki je dejal, da je "poučevanje angleščine v vladnih in nevladnih osnovnih šolah v okviru uradnega učnega načrta proti zakonom in pravilom." Kot je pojasnil, se namreč "v osnovnem šolstvu pri učencih vzpostavijo temelji iranske kulture".

Po novem bi se lahko sicer prepovedalo tudi poučevanje angleščine zunaj uradnega učnega načrta. V Iranu je uradni jezik perzijščina oziroma farsi, v osnovno šolo gredo otroci s šestimi leti, traja pa šest let. Poučevanje angleščine se načeloma začne v srednji šoli, omogočajo pa ga tudi nekatere osnovne šole.

Svarila pred "kulturno invazijo"
Šiitski islamistični voditelji v državi so večkrat svarili pred tveganji zaradi "kulturne invazije". Leta 2016 je vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej izrazil bes, ker se "poučevanje angleščine širi v male šole". V takratnem govoru učiteljem je dejal: "To ne pomeni nasprotovanja poučevanju tujega jezika, a gre za promocijo tuje kulture v državi in med otroki, mladimi odraslimi in mladino."

Kot je dejal ajatola, "so zahodni misleci večkrat dejali, da bi bil namesto kolonialističnega ekspanzionizma najboljši in najcenejši način vsajanje misli in kulture v mlajše generacije držav".

Tudi iranska Revolucionarna garda je o nedavnih protestih proti vladi dejala, da so jih spodbujali tuji nasprotniki vlade. Na tisoče mladih Irancev in pripadnikov delavskega razreda je na ulicah izražalo jezo zaradi brezposelnosti ter vse večje revščine in neenakosti v družbi. Oblasti so nad protestnike poslale Revolucionarno gardo, ki je bila ključna ob zatrtju protestov proti domnevni volilni prevari leta 2009.

V tokratnih protestih v več kot 80 mestih in podeželskih krajih je umrlo 22 ljudi, več kot 1.000 je bilo aretiranih.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Anonimni12
# 08.01.2018 ob 11:21
več kot znaš, več veljaš - star pregovor!
mb128
# 08.01.2018 ob 11:18
Hja te ajatole tudi niso najbolj pri zdravi!!
zozozo
# 08.01.2018 ob 11:40
@zeus.zeng - No, no, neumnost pa ni treba pisat. Angleščina je slovnično zelo preprosta, ker nimajo sklanjatev in spregatev, nikakor pa ni reven jezik po besednem zakladu.
rastislav
# 08.01.2018 ob 11:31
Seveda ljudje se ne smejo učiti jezika mednarodne komunikacije, da ne bi bili preveč informirani.
Bondjanez
# 08.01.2018 ob 11:20
Sedaj pa se časopise, Tv in radio. Bo mufti povedal vse.
rastislav
# 08.01.2018 ob 11:42
Sej angleščine ne uporabljajo samo Američani in Britanci ampak cel svet. Če se srečata dva naključna človeka iz dveh različnih držav bosta najprej verjatno začela z angleščino. Prav tako se vsa strokovna literatura objavlja v angleščini.
Nehajte že enkrat mešati kulturo in komunikacijo.
7up
# 08.01.2018 ob 12:16
zeus.zeng

Očtino imate še vedno globoke šolske frustracije:)

Kitajščina je skoraj za vse narode(izjema so verjetno Korejci in Japonci) zelo drugačen jezik - verjetno isto nivo, ki ga dosežete v Angleščini v 1-2 letih učenja boste v tem jeziku potrebovali 10 let.

Ruščina je razen, če ce preselite v rusko podeželje dokaj neuporabna - V Moskvi večina izobraženih ljudi govori bodosi Angleščino ali pa Francoščino.

Angleščina je de-facto svetovni "esperanto" - Iran bo s takšnimi ali drugačnimi prepovedmi samo naredil bolj ignorantsko ljudstvo - to je verjetno tudi cilj. Otroci elite so tudi tam itak deležni privatnega šolanja.
ishgilliath
# 08.01.2018 ob 11:59
Hah, se spominm, kako mi je lani v Iranu prijatelj razlagal, kako se zadnja leta zmanjšuje število angleško govorečih Irancev, ker se zanemarja poučevanje angleščine v šolah. Po njegovem mnenju je bil razlog očiten: oblastem kljub prepovedim vseh možnih strani ni uspelo povsem omejiti dostopa do tujih spletnih strani in za oblasti neprijetnih novic/mnenj, zato so se tega lotili malo bolj na hardcore. Simple, kaj ti bo pa koristil dostop do tujih medijev, če pa ne znaš tujih jezikov?
ginza
# 08.01.2018 ob 11:55
@zeus.zeng: saj zato pa je učenje angleščine čisto navadno poneumljanje . Sploh pa njih način komuniciranja , kjer uporabljajo največ 200 besed v različnih kombinacijah . Prvi stavek pri srečanju nepoznane osebe pa je jasen : kaj delaš da živiš in če je ljubezniv še nadaljuje ti lahko -kupim - pijačo . Razgovor se nadaljuje v podobnih nebuloznih skovankah ....

Če govoriš iz lastnih izkušenj, ti povem, da v opisanem primeru ni problem angleščina, ampak pomanjkanje socialnih veščin. Pri tem ti noben jezik ne pomaga.
rastislav
# 08.01.2018 ob 12:44
zeus.zeng
Razumi, da je primarna funkcija jezika komunikacija! Se pravi izmenjava informacij. In mednarodni jezik komunikacije je angleščina, če ti je všeč ali ne. Zato se jo je potrebno učit, da lahko komuniciraš s ljudmi iz drugih koncev sveta.
Druga stvar je kultura in umetnost, ki sta povezani z jezikom. Tukaj tudi jaz ne podpiram amerikanizacije.
rastislav
# 08.01.2018 ob 12:18
zeus.zeng
Tvoja logika je resnično neuničljiva.
Vongobongo
# 08.01.2018 ob 11:42
zeus.zeng

Zanimiv pogled na glazbo imas ;) Tebe ne zanima kvaliteta , samo iz katere drzave je glasbena skupina ;)
Mr.Bong
# 08.01.2018 ob 11:54
@zeus.zeng
# 08.01.2018 ob 11:19

Iran prepovedal poučevanje angleščine v osnovnih šolah..
-------------------
bravo ! Podobno bi morali storiti tudi pri nas ter se učiti jezikov sosednjih držav : italjansko , nemško , hrvaško , madžarsko...


Ok. Mi lahko prosim daš kakšen link madžarskih dokumentarcev o vesolju, nanotehnologiji, umetni inteligenci.....
ishgilliath
# 08.01.2018 ob 14:08
zeus.zeng
seveda - tudi Iranci so se nalezli angleškega načina razmišljanja . Sicer pa - s kom pa ima povprečen zahodni turist opravka če ne z pro zahodnjaki , trgovci , taksisti in aktivisti ....

Glede na to, kako fundamentalno zblojeno podobo imaš ti o Iranu in Irancih je res presenetljivo, kako zavzeto debatiraš pod to novico...
Samo pro-zahodnjaki trgovci, taksisti in aktivisti uporabljajo vsakodnevne fraze in to samo zato, da jih turisti razumejo? Lol. Ostali pa kaj, recitirajo Ferdozija 24 ur na dan? Đizs, a si ti sploh kdaj zapustil Slovenijo? Pokroviteljsko pametovanje o "povprečnem toristu" s strani nekoga, ki je Iran samo na televiziji videl, priceless.
pace
# 08.01.2018 ob 12:56
Če prav razumem, uvajajo to samo za osnovno šolo, ki traja pri njih šest let: "v osnovno šolo gredo otroci s šestimi leti, traja pa šest let."
Saj ni kaj dosti drugače kot dolgoletna praksa v naših osnovnih šolah, ko smo se otroci začeli učiti tuji jezik v 5. r. OŠ.
rastislav
# 08.01.2018 ob 12:03
Vsak ki se giblje v mednarodnem okolju ve kako pomembno je znaje angleščine. In kot mednarodno okolje ne mislim gradbišče. Prav tako če hočem biti na tekočem z novostmi v moji stroki morem razumeti angleščino in enako velja za moje kolege v Iranu.
Wolfy
# 08.01.2018 ob 12:01
@zeus.zeng

bravo ! Podobno bi morali storiti tudi pri nas ter se učiti jezikov sosednjih držav : italjansko , nemško , hrvaško , madžarsko


Haha, a pol bodo vsi lahko samo kekca pa presernove poezije brali :)

smo preveč podlegli anglo-amerikanizaciji in da ima iranec čisto prav ko pravi da prevlada angleščine poneumlja avtohtoni narod

Ja, ker onemegocit komunikacijo z 90% sveta je pot k pametnemu narodu.
ishgilliath
# 08.01.2018 ob 17:28
kolikor vem nismo vodili debate o irancih ampak o tem kaj naj bi jim angleški jezik lahko pomenil ali pa jim celo škodoval .
In to po tvoje ni debata o Irancih? Pa zakaj se sploh trudiš tu, če ti še samemu ni jasno o čem sploh hočeš pisat...

a bi tvojo fundamentalistično kritiko lahko bolje razložil in me razsvetlil v čem se motim ?
V svoji fascinantno nesmiselni trditvi, da je bil Irancem "small talk" vsiljen s strani zahoda, angleščine in ne vem koga še vse... Mislim, kva?

Če pa si se slučajno recimo nekaj časa potikal okrog kakšnih iranskih prozahodnih aktivistov , ti to seveda ne daje pravico vzvišenosti da poznaš Iran

Ne. Je pa definitivno dovolj da mi je jasno, kako grozljivo slabo ga poznaš ti.
Prozahodni aktivisti? Haha, ker so proti retardiranim ukrepom iranskega klera? Jao, a Rouhani, Ahmedinejad in praktično vsa Iranska oblast so torej tudi prozahodni aktivisti, ker večino časa porabijo z omejevanjem in blaženjem zaostalih ukrepov, o katerih sanja kler? Kot sem rekel, blage veze nimaš o družbeno-političnem stanju v Iranu, najlažje je gledat poročila na TV-ju in navijat ko pri fuzbalu: "uni so za ajatolo, se pravi so za Rusijo torej so dobri, ostali so pa zlobni". Jao... No saj, bolj poglobljene analize od nekoga, ki očitno še ni slišal za Locka, Millsa, Russela, Smitha in Bacona tako niti ni bilo za pričakovat.
cairns
# 08.01.2018 ob 15:06
zeus.zeng
jo ne potrebujejo

Seveda jo ne. Kaj naj bi počeli z gledališčem, opero, baletom, slikarstvom, kiparstvom, knjigami, filmi in podobno zahodnjaško navlako ki poneumlja.
Predsem je ekstremno nevaren Mozart, Bach, Vivaldi, Beethoven in nebroj drugih prinašalcev propada vrednot..................
firtoh
# 08.01.2018 ob 13:31
Padel sem s strehe-Sem se z rufa skenslu
Takšna slovenščina nas čaka.V Londonu imajo poleg cockneya še chav-angleščino.
Primer chav angleščine :Slip me your didgits,blad
What's your phone number/Kakšna je tvoja telefonska številka
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 13:27
Nedavno sem bral memoar, v katerem neki veleposlanik omenja, da pred vstopom v EU vzhodno evropske države (tudi Slovenija) v centralnoazijskih državah (prej SZ) niso imele ambasadorjev, ki bi znali angleško. Kar je še najmanj, znatno več je bilo o tem, kako pridno so predstavniki držav zaradi dobrih odnosov mižali pred kršitvami človekovih pravic.

Se pa strinjam, da je angleščina jezik, ki se ga da najhitreje slabo naučiti.
Tako dobro, da v prevedenih novicah za ta portal čedalje pogosteje beremo navadne zmazke.
7up
# 08.01.2018 ob 13:16
zeus.zeng

Zakaj ti je najboljša? Verjetno zaradi osebne preference, ker je verjetno tvoj nivo angleščine pač nižji. Samo to ni objektiven razlog, zakaj se ljudje ne-bi učili de-facto svetovni jezik.

Jezik je v končni fazi samo medij - na koncu šteje vsebina.
webman
# 08.01.2018 ob 12:28
Za nekatere je največji greh znanje in inteligenca.
janezi
# 08.01.2018 ob 12:06
zeus in podobno ideološko misleči: dajte še razum uporabljati.Logika ...
7up
# 08.01.2018 ob 17:07
ZalifMulafa

Angleščina je na tretjem mestu po številu posameznikom, ki smatrajo ta jezik kot prvi materni jezik s cca 400M posameznikov.

Če pa tej številki prištejemo še posameznike, ki so se angleščino naučili in pa posameznike, kjer angleščina ni prvi jezik(npr v Indiji kjer angleščina tudi uradni jezik) pridemo nekje do številke 1.5 - 2.0 miliarde govorcev, kar jo postavi na prvo mesto.

Kitajščino govori cca 1.3 miliarde ljudi, vendar je število posameznikov, ki se jo učijo izmed države relativno majhno.
ATP
# 08.01.2018 ob 16:27
Intelektualni beraciji je lazje vladati ;-)
cairns
# 08.01.2018 ob 14:26
Svarila pred "kulturno invazijo"

Kakšna kuilturna invazija neki.

Vsa kultura ki jo imajo v Iranu izvira iz predislamske dobe. Zahodna kultura, ki je bila zelo prisotna v času šaha, bi samo zapolnila kulturni vakuum ki obstaja v muslimanskem svetu.
cairns
# 08.01.2018 ob 14:21
Iran prepovedal poučevanje angleščine v osnovnih šolah

Najboljše da prepove tudi osnovne šole in pusti samo medrese. Očitno je koran edina knjiga ki jo mora otrok spoznati.
Nikolaj
# 08.01.2018 ob 13:53
Omejevanje znanja tujih jezikov omejijo tudi splošno razgledanost, kar pomeni stagnacijo in vračanje v kameno dobo.
Mirko Tipka
# 08.01.2018 ob 13:44
pozabili so napisati, da se bodo namesto angleščine učili slovensko :-)
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 12:20
Še posebaj uporabni jeziki so Java, JS, C++, Python... Lahko bi še v naše OŠ kakšnega uvedli.
rastislav
# 08.01.2018 ob 12:07
za njih bo boljše če se pričnejo učiti rusko ali kitajsko ne pa tega,, kravarskega,, jezika ....

Seveda! Zato RT objavlja v angleščini.
zeus.zeng
# 08.01.2018 ob 11:33
Tao3
Dober ukrep. Neka zaščita pred debilizacijo naroda je to..
---------------
pa ne smatraš povprečnega američana za genija . On niti tega ne ve kako se olupi ,,evropo ,, in ali je sladka ali grenka ...
zzzblj
# 08.01.2018 ob 18:25
zeus.zeng

Zmerjaš nas, da smo talci zahodne kulture. A ti pa nisi? Kako pišeš te komentarje, če ne prek interneta, ki je največji dosežek zahodne kulture? Kolikor vidim, nisi budistični menih, ki se je zapovedal doživljenjskemu ždenju v nepalskem samostanu in da nikoli več ne bo stopil izza zidov tega samostana in bo opustil vse vezi s svetom.
Mimobeznik
# 08.01.2018 ob 17:14
Ja nič, bo Sputnik zapolnil vrzel in folklorna skupina babušk.
Vongobongo
# 08.01.2018 ob 15:53
Kokr koli obracate , bojo mlajsi zaradi interneta vsi vedli uporabljat anglescino ;p
neprilagojen
# 08.01.2018 ob 12:38
@zeus.zeng
# 08.01.2018 ob 12:35
>>>šele kasneje sem dojel da je tudi ,,naša,, glasba primerljiva , recimo Bijelo dugme , Plavi orkestar , Faraoni , Balaševič , Šerbedžija <<<
--------------------------------------------
nasa? hm
ne, da mi ni vsec, sam jo veliko poslusam
7up
# 08.01.2018 ob 12:37
Se posipavam s pepelom - tu škotski fizolofi so govorili angleško!

Groza! :)
RESNICA
# 08.01.2018 ob 12:36
Oprostite, nekateri v zvezi z anglescino govorite velike neumnosti.

Zanimivo mi je, da klobasate le o anglescini in francoscini...

V Iranu je nemscina dalec najbolj pomembna. Tudi v RF je bolj pomembna od anglescine...

Iran je bil do vsega nemskega zelo odprt. Veliko se jih je solalo v Nemciji.
vojnaslo91
# 08.01.2018 ob 11:40
Manj ko ljudje znajo... lažje je ovce voditi na pašo.....
ishgilliath
# 08.01.2018 ob 17:40
mali_piscek
Tu se vidi vsa plehkost iranske nazadnjaške oblasti, pa tudi drugih muslimanskih.

Islam nima tu nobene veze s tako politično pepovedjo, ker lahko verjameš da tudi do večine strani v "od boga izbranem jeziku" aka. arabščini nimaš dostopa iz Irana... Pač, angleščina in arabščina sta jezika političnih sovražnikov Irana in populacija, ki obvlada tuje jezike je pač grožnja medijskemu enoumju pod kontrolo domačih oblasti. Angleščina ni prepovedana zato, ker bi bila "ne-muslimanska" ali "ne-iranska", ampak ker predstavlja določeno grožnjo režimu.
mali_piscek
# 08.01.2018 ob 16:24
Tu se vidi vsa plehkost iranske nazadnjaške oblasti, pa tudi drugih muslimanskih.

Za življenje je po njihovem dovolj poznavanje Korana.

Če že mislijo, da je njihova kultura tako superiorna, naj pustijo ljudem, da se sami odločijo. Prav gotovo se bodo pravilno.

Podobne metode prepovedovanja je imel tudi komunizem, pa še kakšna druge vrste diktatura.
SF-SN
# 08.01.2018 ob 13:32
LAŽ!!
Že dosedaj so se v Iranu angleščino začeli učiti v 6tem razredu OŠ, in ševedno se jo bodo začeli učiti takrat
DAbears
# 08.01.2018 ob 13:26
zeus.zeng
Ce si slovenec si ena velka sramota
Ce pa si samo slovenski drzavljan in zivis v sloveniji ker nimas moznosti v svoji maticni drzavi zasluzit za kruh te pa razumem
Ljubosumnost je huda in neozdravljiva bolezen
vojnaslo91
# 08.01.2018 ob 13:23
zeus.zeng # 08.01.2018 ob 13:16
...
Ko se bodo tebi podobni nazaj v Ameriko ali argentino , bo tukaj zopet kar prijetno ... mi smo na svojem ...
--------------
Doma si tam, kjer je prijetno... Ne moraš ti večino državljanov deportirat, da bo tebi bolj prijetno.
vojnaslo91
# 08.01.2018 ob 13:10
zeus.zeng # 08.01.2018 ob 12:53

Potem pa boš moral živeti brez države , ki ti daje osnovno zaščito , socialno in zdravstveno varnost .Ne more biti...
---------------------------
Čak mal... jaz sem državljan države. Država smo mi državljani. In kdo je zdaj tisti.... ki bi v mojem imenu, mojem interesu... omejeval moje pravice. Sliši se zelo bizarno.

Država Iran so... državljani Irana. In kdo je zdaj ta.... ki omejuje v njihovem ineresu, njihove pravice? Ma ni razumljivo.
7up
# 08.01.2018 ob 12:35
zeus.zeng

Samo da se dodatno pozanima še o ženi, službi (in zaslužku), otrocih in obveznem "ali vam je všeč Iran".... To nima nobene veze z jezikom, kr neko bluzenje.
----------
seveda - tudi Iranci so se nalezli angleškega načina razmišljanja . Sicer pa - s kom pa ima povprečen zahodni turist opravka če ne z pro zahodnjaki , trgovci , taksisti in aktivisti ....


Predvidevam, da vi neznanca najprej povprašate po škotskih filozofih :)
garmond
# 08.01.2018 ob 14:01
Več veš o svojem sovražniku, možnem agresorju, tudi njegov jezik spada med to, lažje se obraniš pred njim. Zato, se mi ta poteza Irana ne zdi preveč pametna. Znanje ni nikdar odveč.
Sicer pa se vedno, ko med dvema državama nastajajo sovražne iskre, pojavljajo na obeh straneh razne neracionalne poteze in neumnosti.
Poglejte samo kakšne neumnosti na drugi strani počne ameriški nebodigatreba.
Wolfy
# 08.01.2018 ob 13:41
@zeus.zeng

Glede tega nisem svoboden. Ampak zagovarjam stalisce, da bi se moral vsak sam odlocit kaj naj se uci, ne pa da se drzava vpleta v to in predpisuje kako in zakaj. Nasprotno pa ti zagovarjas stalisce da ima drzava prav ko predpisuje kaj se sme in kaj se ne sme poucevati. Jaz nasprotujem drzavi v tem primeru in pravim da ima drzava prevec vpliva na nasa zivljenja tam, kjer to ni potrebno in je, kot vidimo v tem primeru celo skodljivo za ljudi. Nauciti se nekaj vec ni nikoli skodljivo ceprav se s tem predmetom ne strinjamo. Ce se bodo moji otroci ucili v soli o slabosti demokracije in o slabosti kapitalizma me to ne moti, ker je kritika lahko zelo konstruktivna in nujno potrebna. Tebe bi seveda motilo, ce bi nekdo kritiziral tvojo avtoriteto in bi verjetno take ljudi kaznoval.
vojnaslo91
# 08.01.2018 ob 13:19
zeus.zeng # 08.01.2018 ob 13:10

nekateri pač zmoremo tako ubogati kot tudi poveljevati , zato nas ni strah avtoritet in smo vedno svobodni in zadovoljni .
---------------------
Čak... mal. Življenje ni kasarna, kjer eni poveljujejo, drugi pa izpolnjujejo ukaze. In tudi Iran ni zaprti tip kasarne. In Iranci so ljudje, ki imajo pravico so socialnih omrežij.... ne pa da živijo v kasarni.
Kazalo