Svet
Teheran
"Vi ste naš vodja za vedno," so zapisali podporniki ajatole Hameneja med njegovim govorom. Foto: Reuters
Los Angeles
Shodi podpore iranskim protestnikom so v ponedeljek potekali tudi v Los Angelesu. Foto: Reuters
ALi Hamenej
Vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je za protesti okrivil ZDA in finančno podporo Savdske Arabije. Foto: Reuters

Dodaj v

Iranski poslanec: na protivladnih protestih skupno aretirali kar 3.700 ljudi

Aktivisti poročajo o treh mrtvih v centrih za pridržanje
9. januar 2018 ob 17:30
Teheran - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Na protivladnih protestih, ki so se v Iranu začeli konec decembra, je bilo po trditvah poslanca Mahmuda Sadegija, ki se sklicuje na sezname tajne službe in podatke notranjega ministrstva, aretiranih kar 3.700 ljudi, medtem ko se je doslej govorilo o 1.000 do 1.800 aretacijah.

Po navedbah iranskega pravosodnega ministrstva so doslej izpustili več kot 200 aretiranih protestnikov, večinoma študentov. Številni drugi naj bi kmalu odšli na prostost, med njimi pa ne bo voditeljev protestov, ki jim zaradi "zarote proti vodstvu države" grozi celo smrtna kazen.

Sadegi je v pogovoru za spletni portal Icana poudaril, da bi morale oblasti nemudoma obvestiti družine aretiranih. Povprečna starost prijetih je 25 let, so sporočili uradniki.

V zaporih naj bi do zdaj umrli že trije aretirani protestniki, opozarjajo aktivisti za človekove pravice. Dva neimenovana člana parlamenta sta za Guardian potrdila smrt 23-letnega Sine Ghanbarija v zaporu Evin, odvetnica Nasrin Sotudeh pa poroča še o dveh smrtih v teheranskih zaporih.

"Predsednika, obveščevalne službe in sodstvo svarim pred novim Kahrizakom," je tvitnil poslanec Sadegi in spomnil na zloglasni center za pridržanje, v katerem so po množičnih protestih proti izvolitvi Mahmuda Ahmadinedžada leta 2009 posiljevali in mučili protestnike, več jih je tudi umrlo.

Protesti v Iranu so se 28. decembra lani sprva začeli zaradi gospodarskih težav in rasti cen, a so se kmalu sprevrgli v protivladne shode. Po doslej znanih podatkih je v protestih umrlo najmanj 22 ljudi.

Ajatola Hamenej še naprej krivi tuje sile
Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je proteste označil za boj sovražnikov proti Iranu, Irancem in islamu. "Protestirati je ena stvar, žaliti islam in Koran, zažigati mošeje in trgati zastave pa nekaj drugega," je dejal Hamenej in dodal, da je Iran preprečil poskuse zunanjih sil, da bi z odporom strmoglavili islamsko republiko.

Odgovornost je pripisal ZDA, Veliki Britaniji, Izraelu in Savdski Arabiji. "To je bil načrt ZDA in sionistov, ki ga je financirala nesramno bogata država v Perzijskem zalivu," je na iranski državni televiziji zatrdil Hamenej in pojasnil, da imajo državljani sicer pravico do izražanja upravičenih pomislekov.

Mosad: Protesti odziv na politiko Rohanija
V redkem javnem nastopu se je oglasil vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad Josi Kohen in dejal, da so bili protesti odziv na neuspešne poskuse predsednika Hasana Rohanija, da bi izboljšal socio-ekonomski položaj prebivalstva, vendar ni pripisal velikih možnosti dejanskemu strmoglavljenju vlade.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
tristokosmatih
# 09.01.2018 ob 20:08
@moj komentar
A ker moram upoštevati, da Iranci še niso mentalno dovolj zreli za miren prehod iz klerikalizma v sodobno demokracijo...

Iran je že imel zdravo in delujočo demokracijo s predesdnikom Mossadekom, vendar ga je CIA leta 1953 strmoglavila, ker je nacionaliziral naftno industrijo in nastavila svojo lutko, šaha Pahlavija. Ta model in njegova tajna policija SAVAK pa sta bila neprimerno okrutnejša od trenutnega režima.
feminist
# 09.01.2018 ob 19:20
aretiranih kar 3.700 ljudi, medtem ko se je doslej govorilo o 1.000 do 1.800 aretacijah.

ponavadi je vlada tista, ki zmanjsuje stevilko in hoce olepsat sliko, "LOL", hud rezim.

Katera država po vašem mnenju najbolj ogroža svetovni mir?
ZDA. 73%


vec kot upravicena ocena bi rekel, ampak to ne opravicuje teoracije v Iranu in furanje verskega prava (wtf?)
tristokosmatih
# 09.01.2018 ob 20:52
@moj komentar

V bistvu se ni dosti spremenilo. Šaha je zamenjal mula. Pred leti sem bral prispevek francoskega novinarja, ki je bil v času revolucije prisoten v Teheranu in je dogodek opisal kot pretežno delavsko revolucijo, ki so jo ugrabili islamisti, ker so bili pač bolje organizirani. Mislim, da je bil po revoluciji prvi iranski predsednik ateist, vendar so ga hitro zamenjali, ker je hotel z oblasti odstraniti klerike.
crni12345678910
# 09.01.2018 ob 22:23
O kakšnih teroristih pa ti pišeš. Iranci niso arabci, ki se raztrelijo za vsako bedarijo. Iranci so Perzijci ....
zeus.zeng
# 10.01.2018 ob 07:37
Če smo že pri demokraciji , bi morali najprej razčistiti , kaj je prav za prav njen cilj . Ali teži k svobodi človeka ali k njegovi vpetosti v proizvodni proces , ali teži k individualizaciji ali k vpetosti v družbo in ali zahodni človek pod bremenom usmerjenega osveščanja sploh še zna določiti , kaj sploh pomeni svoboda , avtoriteta , samostojnost . Zanimivo bi bilo razmišljati v smer , komu zahodna demokracija prav za prav koristi : vele kapitalu , politiki v smislu ,,deep state ,, nevladnim organizacijam ali posamezniku . spet smo pri svobodi : kako jo definirati : ali tako kot si jo zamisli ujeta divja žival ali tako kot že od rojstva živeče bitje v kletki - torej ali je tisto kar pojmujemo kot svoboda tudi res to ......
zeus.zeng
# 10.01.2018 ob 07:04
Povprečen Evropejec razmišlja v smislu lastne družbene ureditve, ki je krščanstvu dopustila le še duhovni pomen in pozablja, da je islam v svoji osnovi zelo trdna totalitaristična družbena ureditev,
------------------
Povprečen Evropejec je še enako duhovno vpet v krščanstvo kot je bil pred 1000 leti , le, da bolj podzavestno . Težko se je namreč znebiti verskih spon , slabe vesti , greha itd. Žal zahodni človek pričenja verovati še dodatno v denar, dobrine , demokracijo (ki ne pomeni nič ali pa vse vse ) . Posledično z relativno visokim standardom izgublja reproduktivno sposobnost - to pa ni dobro in perspektivno . .. Tako da prav za prav Iran brez zahodne demokracije kar dobro vozi ...
J@st
# 10.01.2018 ob 13:28
janezi

# 10.01.2018 ob 13:11
Prijavi neprimerno vsebino ni toliko aretiranih.sputnik je poročal o peščici plačancev.sicer pa so aretirani le Izraelci,Američani
----------------

Saj ves da tudi drugi znamo prebrati novico, ne da bi nam jo kdo prevajal.
So porocali o 15.000 protestnikov.
janezi
# 10.01.2018 ob 13:11
ni toliko aretiranih.sputnik je poročal o peščici plačancev.sicer pa so aretirani le Izraelci,Američani.
J@st
# 10.01.2018 ob 10:14
Mimobeznik
# 09.01.2018 ob 18:23
Prijavi neprimerno vsebino
To je nemogoče, če jih je bilo skupaj največ nekaj 100. Verjetno so jih sproti odvažali iz prizorišča.
------------------------
Spet lažeš???
Mimobešnik. ti raje res klikaj minuske s svojih 26 tračunov, namesto da pišeš gluposti.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 21:56
Zahod ima glede Irana ogromno krivde. Če se nebi toliko mešal v njegove notranje zadeve in ga nebi želel podrejati sebi, bi še danes v Iranu vladala sekularna ureditev, kot je bila v času Mosadeka.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 22:12
Povprečen Evropejec razmišlja v smislu lastne družbene ureditve, ki je krščanstvu dopustila le še duhovni pomen in pozablja, da je islam v svoji osnovi zelo trdna totalitaristična družbena ureditev, ki ima že vse razdelano do potankosti. Pri tem niso pomembni vladarji, ampak je vse podrejeno veri. Vladarji se lahko vseskozi menjajo, a družbeni sistem ostaja še naprej isti.
Ljudje se morajo dejansko upreti lastni veri in od nje zahtevati bolj blag pristop, kar je seveda zelo težko.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 21:55
tristokosmatih
Mislim, da je bil po revoluciji prvi iranski predsednik ateist, vendar so ga hitro zamenjali, ker je hotel z oblasti odstraniti klerike.


Ravno zato je moje mnenje, da Iranci še niso zadosti zreli za sekularistično demokracijo. V državi so zadosti močni le socialisti (delavci), od katerih je večina še vedno pod velikim vplivom klera.
Iranci morajo najprej vzpostaviti sekularni družbeni sistem na sodišču, v policiji in vojski, ki bo klerikalizmu zmanjševal moč, šele potem lahko razmišljajo o popolnem parlamentarizmu brez vpliva vere. To je pa postopek, ki bo dolgotrajen in niti mao lahek. Verska oblast ima v Iranu ogromno pristašev.
mb128
# 09.01.2018 ob 19:35
Eh ja veste kaj? Kolikor je meni znano Iran v vsej svoji zgodovini ni bil demokracija! Kaj pa je sploh demokracija? Demokracija je zame stanje duha in to stanje ni možno sprovesti z zunanjo intervencijo pa naj si bo ta kakršnakoli že. Sicer pa so nezadovoljneži vsepovsod. Jep, ti obstajajo tudi v demokraciji! Kaj češ velika večina jih gleda prvenstveno zgolj na lastno rit! To ali živijo v demokraciji ali ne jih dejansko sploh ne zanima, jim ni mar. Glavno je da sta polna njihova denarnica in želodec in da je polna wc školjka vsaj enkrat na dan z njihovim bistvom!
Mimobeznik
# 09.01.2018 ob 18:23
To je nemogoče, če jih je bilo skupaj največ nekaj 100. Verjetno so jih sproti odvažali iz prizorišča.
ATP
# 09.01.2018 ob 17:45
Mladci vladajoce elite pa se se kar preganjajo po Teheranu s prestiznimi avtomobili.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 18:05
MMC anketa
Katera država po vašem mnenju najbolj ogroža svetovni mir?

ZDA. 73%
Severna Koreja. 6%
Savdska Arabija. 5%
Rusija.7%
Iran.1%
Evropska unija.4%
Drugo. 3%
Ne vem, me ne zanima. 2%
Bivši uporabnik
# 09.01.2018 ob 18:28
Wau... 3500 ljudi v 80 milijonskem Iranu... Pa to je mala malenkost, če primerjamo z OWS, v zibeljki morale, etike in demokracije, da o Kataloniji niti ne govorim...
moj komentar
# 09.01.2018 ob 19:59
Politika ZDA ni iskanje sovražnikov, ampak kako sovražnike spremeniti v zaveznike, pa čeprav pri tem uporabiti najbolj umazana sredstva.
Če bodo ZDA zahtevale spremembo družbenih ureditev pri svojih sedanjih arabskih zaveznicah, potem bodo pridobile še več sovražnikov. Tega si pa seveda ne mislijo privoščiti.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 18:31
Jaz sem pa mislil, da so ZDA, SA in Izrael v Iran poslali več teroristov in plačanih zdraharjev.
Očitno imajo krizo.
Follow Me
# 09.01.2018 ob 18:57
:D :D 3500
moj komentar
# 09.01.2018 ob 20:05
Kar se tiče Irana bo trn v peti ZDA in Izraela vse dotlej, dokler ne bo pred njiju pokleknil in svoje gospodarstvo prepustil v roke ameriških korporacije. Pa tudi kakšna ameriška vojaška baza na tleh Irana bi tudi pasala zraven, kot potrditev prisilnega zavezništva. Lep primer sta Irak in Libija.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 19:55
Na svetu je veliko teokratskih držav in nekatere od teh so prijateljice zahodne demokracije.
Zakaj zahod ne izvaja pritiska nanje? Zakaj pritiska na Iran, ki ne želi biti sluga zahodnih korporacij?
No, v bistvu se v zgornjih vprašanjih skriva tudi odgovor.
Ameriške politike ne moti družbenain politična ureditev znotraj posameznih držav. Moti jih predvsem to, da se nekatere države nočejo ukloniti in poklekniti pred ameriško svetovno nadvlado.
V tem primeru se ZDA nad te države spravijo z izgovori o boju za demokracijo in v te države poizkušajo vnašati "viruse" v obliki teroristov, političnih plačancev, plačevanjem aktivistov, ki naj sprožajo oborožene, nasilne barvne revolucije in državne udare, izvajajo izsiljevanja vladajočih ljudi, nanje vršijo atentate, itd.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 19:44
feminist
vec kot upravicena ocena bi rekel, ampak to ne opravicuje teoracije v Iranu in furanje verskega prava (wtf?)


Glej, tudi jaz ne zagovarjam teokracije in vladavine verskega prava. A ker moram upoštevati, da Iranci še niso mentalno dovolj zreli za miren prehod iz klerikalizma v sodobno demokracijo in da bi rušenje sedanje teokracije Iran pahnilo v državljansko vojno in delitev na več med seboj sprtih teokratskih režimov (Libija), moram težka srca podpreti sedanjo iransko oblast.
Iran bo potreboval miren prehod v demokracijo, ta pa je možen le z dovoljšno zrelostjo njegovih prebivalcev in brez vmešavanja od zunaj, ki je običajno s figo v žepu in z namerami rušenja države.
In če smo iskreni, je na BV malo držav s politično ureditvijo, v kateri nebi islamska vera imela vpliva in bi bile izrecno sekularistične, kot je to primer v krščanski Evropi. Sekularna politična gibanja so na BV prava redkost. Ena od takšnih držav je recimo Sirija, v kateri je predsednik države ateist. Vsi pa dobro vemo, kaj so ZDA naredile s to državo.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 20:28
Zdaj se težko spomnim imena nekaga izraelskega teoretika, ki je izjavil, da je potrebno arabske države in Iran vseskozi slabiti, destablizirati in po možnosti gospodarsko zlomiti ter jih z vnašanjem nezadovoljstva med prebivalstvo, z revolucijami razkosavati v drobne državice, ki bi jih Izrael lahko obvladoval ali z njimi sklepal začasna zavezništva. Pri tem pa bi seveda prevzemal njiohova ozemlja z odkupninami, vojnami ali celo povezovanjem v neke ohlapne gospodarske zveze.
Vse seveda za cilje večjega in močnejšega izraela, ki bi dominiral na BV in posledično tudi v svetu.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 20:16
tristokosmatih

Ta del zgodovine mi je precej znan. Iran je imel takrat le navidezno demokracijo, stanje v družbi pa je bilo več ali manj podrejeno totalitarnemu vladanju.
Avtomatično dobimo odgovor, zakaj so Iranci kasneje podprli teokrate , ki so izvedli revolucijo in dol vrgli monarhista Pahlavoija in podprli islamske revolucionarje pod vodstvom Homeinija.
To je bila revolucija, ki je v svetu unikaten primer, ko se je narod v sili zatekel k verskim voditeljem in zelo močni verski ideologiji, ki jih je združila v enotno moč.
Zato ZDA to moč tudi želijo uničiti, razdrobiti v frakcije, kot so to s evropskimi lakaji storile v Libiji. Na ta način se državo lažje popleni in prevzame njene energetske in druge resurse.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 20:02
Lep primer ameriškega ustvarjanja prisilnega zavezništva je Ukrajina, ki jo imajo v rokah nacistične in kriminalne združbe, ki jih ZDA seveda finančno podpirajo in ki delujejo za koristi ZDA.
Se pravi, da ukrajinski nacizem dela za koristi navidezne ameriške demokracije, ki je v resnici korporacijski imperialni fašizem.
moj komentar
# 09.01.2018 ob 20:22
tristokosmatih
Iranci so v Mosadeku videli glavnega nosilca sekularne demokracije in upora proti tuji dominaciji.
Ko so Američani uvideli, da se noče podrejati so podprli državni udar nekaga generala Zahedija.
Kasneje je Iran postal monarhija samodržca Pahlavija.
J@st
# 09.01.2018 ob 19:26
moj komentar
# 09.01.2018 ob 18:31
Prijavi neprimerno vsebino
Jaz sem pa mislil, da so ZDA, SA in Izrael v Iran poslali več teroristov in plačanih zdraharjev.
Očitno imajo krizo.
-------------------------
Saj niso nori. Če ostanejo brez glave, noben denar jim ne bo pomagal.ZDA še teroristi ne zaupajo več.
Evropa je manj nevarna...
J@st
# 09.01.2018 ob 19:19
Odgovornost je pripisal ZDA, Veliki Britaniji, Izraelu in Savdski Arabiji. "To je bil načrt ZDA in sionistov, ki ga je financirala nesramno bogata država v Perzijskem zalivu,"
-------------------------
Na hibridne proteste v Iranu je takoj sledil hibridni vojaški odgovor: uporniki v Jemnu so sklatili dva savdska vojaška letala.)))
Kazalo