Uničenje na Sv. Martinu je popolno. Foto: Reuters
Uničenje na Sv. Martinu je popolno. Foto: Reuters
Sveti Martin je povsem poplavljen. Foto: Reuters
Orkan Irma, Sint Maarten
Sveti Martin je opustošen. Foto: Reuters
Orkan Irma, Sint Maarten
Orkan Irma je povsem porušil otok. Foto: Reuters
Portoriko
Oblasti so na varno evakuirale več tisoč prebivalcev. Foto: Reuters
Irma
Satelitski posnetek Irme ob prihodu v Portoriko. Foto: Reuters
Irma: pogovor s Slovenko v Dominikanski republiki
Orkan Irma pustošil po Karibih

Vetrovi že skoraj 40 ur pihajo s hitrostjo 300 kilometrov na uro, po ocenah Rdečega križa pa je prizadetih že 1,2 milijona ljudi.

Največ škode je Irma, ki ga označujejo za najmočnejši orkan na Atlantiku vseh časov, povzročila na Barbudi, ki je po besedah tamkajšnjih oblasti "komajda primerna za življenje" in povsem opustošena. Brez doma je ostala polovica prebivalcev, umrl pa je tudi dve leti star otrok.

Po trditvah premierja Barbude Gastona Browna je Irma povzročila za najmanj 150 milijonov evrov škode, tako ali drugače je poškodovanih 90 odstotkov stavb, polovica prebivalcev je ostala brez doma.

"Gre za popolno opustošenje," je dejal Brown, potem ko si je iz zraka ogledal posledice orkana na otoku z okoli 1.600 prebivalci. "Preleteli smo Barbudo in videli totalno razdejanje. To je bila ena najbolj bolečih izkušenj v mojem življenju," je dejal v intervjuju za BBC. "Otok je dobesedno pod vodo, kakor je videti zdaj, je Barbuda komajda primerna za življenje." Kot je napovedal Browne, bo za pomoč pri obnovi zaprosil mednarodno skupnost. Ob tem je dejal, da je uničenje orkana posledica podnebnih sprememb.


Uničeno letališče

O veliki škodi poročajo tudi z otoka Sv. Martin, kjer so umrli najmanj štirje ljudje. Na francoski strani otoka je po navedbah francoskega notranjega ministra Gerarda Colomba umrlo najmanj osem ljudi. Tamkajšnje letališče, sicer tretje največje na Karibih, je uničeno, ovirana je oskrba s pitno vodo in elektriko, reševalci pa se šele prebijajo do najbolj prizadetih območij. "To je velika katastrofa, 95 odstotkov otoka je uničenega," je dejal najvišji uradnik otoka Daniel Gibbs.

Na nizozemski strani otoka so po navedbah mornarice številne hiše ostale brez streh, hoteli so poplavljeni. Tamkajšnje letališče je trenutno nedostopno, a pristajalna steza naj ne bi bila poškodovana. Nizozemski premier Mark Rutte je potrdil, da je orkan povzročil "ogromno škodo" na nizozemski strani otroka, pretrgani sta dobava elektrike in plina. Zaradi pretrganih telekomunikacijskih poti komunikacija s svetom poteka prek vojske. Nizozemska mornarica, ki ima blizu otoka nameščeni dve ladji, je na Twitterju objavila več fotografij opustošenega otoka. O številu žrtev na tej strani otoka še ni podatkov.

O veliki škodi poročajo tudi s Sv. Bartolomeja, priljubljene počitniške destinacije, bolj znani pod imenom St. Barts.

Irma gre proti Dominikanski republiki
Irma medtem nadaljuje svojo pot nad severom Portorika, kjer je že zahtevala tri smrtne žrtve. Brez elektrike je ostalo tri milijone ljudi, orkan pa je povzročil hude nalive in močne vetrove. Oblasti opozarjajo, da bi bila lahko določena območja brez elektrike tudi več dni. Po napovedih bo Irma danes prešla blizu severne obale Dominikanske republike ali nad njo. Ameriški državni center za orkane je medtem sporočil, da bo Irma do Floride najverjetneje oslabela na 4. stopnjo moči.

Na prihod Irme se pripravljajo tudi v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da s sodelavci budno spremljajo Irmino pot. Oblasti so izredne razmere ob Portoriku razglasile tudi na Floridi in na ameriških Deviških otokih. Ameriško veleposlaništvo na Bahamih je sporočilo, da bo evakuiralo del svojega osebja z družinami, proste sedeže pa bodo ponudili še drugim ameriškim državljanom, ki želijo zapustiti Nassau.

Za Irmo na območje Karibov prihaja Jose, ki se je okrepil v orkan prve stopnje in bi lahko prešel določene predele, ki jih je že Irma, v Mehiškem zalivu pa se že krepi tudi Katia. Po predvidevanjih Združenih narodov naj bi v prihodnjih dneh posledice orkana občutilo do 37 milijonov ljudi.

Več držav že poslalo pomoč
Medtem številne države že pošiljajo pomoč na prizadeta območja. Tako je Velika Britanija na pomoč poslala vojaško ladjo, za pomoč pa bo namenila 12 milijonov funtov. Ena izmed britanskih ladij je že na Karibih in naj bi dosegla prizadeta območja še danes. Pripravljena imajo dodatna letala, ki bodo po potrebi na otoke dostavila dodatno pomoč. Britanski zunanji minister Boris Johnson je potrdil zavezo vlade, da se bo odzvala na "katastrofalno škodo", ki jo je za seboj pustila Irma. "Zdaj bomo opravili nujno oceno prihodnjih potreb skupnosti na britanskih Deviških otokih in Angvili, da vidimo, kaj lahko še naredimo v okviru finančne in humanitarne pomoči," je dodal.

Britanska premierka Theresa May pa se je po telefonu pogovarjala s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, s katerim sta se strinjala, da bosta svoje odgovore na krizo usklajevala tudi z Nizozemci. Macron naj bi odpotoval na območje takoj, ko bo mogoče, da pri tem ne bi motil reševalnih akcij. Francija in Nizozemska sta medtem na prizadeta območja že dostavili nekaj nujno potrebne vode in hrane, na svoja čezmorska ozemlja pa so poslali tudi reševalne ekipe.

Na pomoč vojska in stroka
Francija je poslala okoli 200 vojakov, reševalcev in zdravnikov ter transportno letalo in vojaški helikopter. Nizozemsko obrambno ministrstvo pa je že pred prihodom orkana na območje poslalo dve vojaški ladji skupaj s helikopterjem in zalogami. Aktivni so tudi dve vojaški letali in najmanj 100 vojakov.

Prizadetim območjem bo na pomoč priskočil tudi EU, ki bo v ta namen uporabil satelitski sistem Copernicus, ki je že začel slikati območja Guadeloupa, Sv Bartomoleja, Sv. Martina, Haitija in Dominikanske republike, po potrebi pa bo razširil svoje delovanje.

EU je na Haiti in v Dominikansko republiko, ki ju bo orkan predvidoma dosegel danes, že poslala skupino humanitarnih strokovnjakov, za napotitev pa naj bi bilo na voljo tudi dodatno osebje. Prav tako je EU v stiku z vsemi prizadetimi državami in je pripravljen koordinirati podporo prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite, če bi države zaprosile zanjo.

Irma: pogovor s Slovenko v Dominikanski republiki
Orkan Irma pustošil po Karibih